Тема
|
Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
|
|
Автор |
EЛИHAЯ (тотольо мотольо) |
Публикувано | 25.05.06 14:15 |
|
25 съцвята от бял бъз..заливам в 3 литра вода..престоява 24 часа..прецеждам през марля и добавям 3кг.захар....след като се разтвори захърта се добавя едно пакетче лимонтузу...Налива се в бутилки и се държи на хладно
Някакви други идеи за подобни сокчета?
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: EЛИHAЯ]
|
|
Автор |
Karinka (членка) |
Публикувано | 25.05.06 22:47 |
|
имаше със смлени лимони
трябва да го потърся по старите тетрадки някъде
на бъзовото сокче добавям сока от 1-2 лимона
ама въпрос на вкус е все пак.
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: Karinka]
|
|
Автор |
Пeнчo (не съм непознат) |
Публикувано | 25.05.06 22:50 |
|
Как изглежда бъз и кога и къде се бере? Какъв вкус има сиропа?
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: Пeнчo]
|
|
Автор | мaйчeтo (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.05.06 07:47 |
|
съцветия на храсти и дървета-големи-силен, но приятен аромат с далечно подобие на лимон.Много полезен за сърце и др .Горната рецепта е за т.н. швепс от бъз,но е мн опростена.По-добре сироп:25 съцветия завират и врат 10мин в 2литра вода-прецежда се-измерва се ,на 1л вода се слага 1кг захар-получава се сироп, до желаната гъстота.На 1кг сложена захар в края на варенето се поставя 1ч.л. лимонтозу,за да не се изварява/стерилизира/допълнително.После този ароматен сироп се разрежда с газирана вода или обикновенна.
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: Karinka]
|
|
Автор |
EЛИHAЯ (тотольо мотольо) |
Публикувано | 26.05.06 15:13 |
|
Ако се слага лимн,лимонета киселина остава ли?
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: EЛИHAЯ]
|
|
Автор | Shoki (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.05.06 16:33 |
|
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gotv&Number=1945725193&page=1&view=collapsed&sb=5&part=
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: Пeнчo]
|
|
Автор | Shoki (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.05.06 16:35 |
|
http://images.google.com/images?hl=nl&q=Sambucus%20nigra&btnG=Zoeken&lr=&sa=N&tab=wi
|
|
|
в тази смес, дали няма да е вкусно. Щото маточината има малко лимонов аромат...
Стига простотии бе, тате!
|
|
Тема
|
Re: Аз се чудя, ако хакна и малко маточина
[re: ПOЛУидиoтчeтo]
|
|
Автор |
EЛИHAЯ (тотольо мотольо) |
Публикувано | 28.05.06 15:02 |
|
Маточина??? А мента? Поне ще е по разхлаждащо и успокояващо
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: Shoki]
|
|
Автор |
EЛИHAЯ (тотольо мотольо) |
Публикувано | 28.05.06 15:03 |
|
Аз сока от бъз си го знам..но питах за..сок от вишни примерно или от рози..нещо такова питах
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: EЛИHAЯ]
|
|
Автор |
Пoли (ентусиаст) |
Публикувано | 29.05.06 03:28 |
|
Майка ми навремето затваряше стотици бутилки. Помня, че на дъното на всяко шише добавяше няколко зърна ориз, от което напитката се газира. Разкошен е сока от бъз- от сто години не съм опитвала.
|
|
Тема
|
Re: Аз се чудя, ако хакна и малко маточина
[re: EЛИHAЯ]
|
|
Автор |
cveteto31O1 (( =1 jena|) |
Публикувано | 29.05.06 16:26 |
|
Точно маточина, мисля и аз че е по-добре. Наистина има мирис на лимон.
Освен това се използва и като билка зо успокояване (релаксация).
Маточината може и самостоятелно да се използва за направа на сироп.
Много е вкусен.
Колкото до бъза - той също е много полезен (включително при настинки и проблеми с кашлица).
Само не трябва да се бъркат двете различни растения -
- бъз и
- бъзак.
Полезен е бъза - отличава се по това, че е с по-големи размери храста - като дръвче и съответно съцветията също са по-големи.
Бъзакът е дивият вариант на бъза и се приготвя по малко по-различен начин за любителите на билки. Рецептата за бъзак не я знам, но леля ми приготвяше сироп от бъз (бъзака го избягваше).
Съцветията могет да се изсушават на сянка и след това прибрани на сухо - да се използват като добавка към билкови чайове или самостоятелно за чай. Придава специфичен аромат.
Ментата също има съвсем отделен специфичен аромат (но не и на лимон), така че как ще ги съчетаеш е въпрос на вкус.
Успех !
Привет !
|
|
|
Отдавна не съм те срещала в клуба (само миналата седмица дсе мярна с един постинг). Радвам се да те видя !
Колкото до сиропа с бъз - ако ти се намира бъз - пробвай и този вариант:
Накисването на съцветията става, като се заливат в голям съд с вряла вода и се захлупват с капак. Както Елиная пише - 24 часа. Пропорциите са такива каквито и нейните. На другия ден - изхвърляш бъза и прецеждаш сока в друг съд. Добавяш захарта и вариш до кипване. Още горещ се налива в предварително затоплени бутилки (за предпочитане е от типа на стъклените бирени, защото се изпива по-бързо) и веднага се затваря с добра капачка. По възможност бутилката се обръща с капачката надолу (да вакуумира).
След изстиване - както пише Елиная - се съхранява на сухо и хладно.
По същия начин може да се приготви и сироп от маточина.
Страшно е вкусен. Или комбинацията от двете - както писах по-горе.
Привет !
|
|
Тема
|
Re: Здравей Поличка:)
[re: cveteto31O1]
|
|
Автор | kaмeлиa (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.05.06 15:23 |
|
Сироп от бъз
* 30 цвята (съцветия) бъз
* 2 кг захар
* 1 пакетче лимонена киселина
* 1 л вода
Сиропът от бъз има превъзходен лек, освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
За направата на сироп от бъз се се използва черният бъз, известен още като свирчовина. Процедурата по приготвянето на сиропа е следната.
* Измийте цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода.
* Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.
* Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух.
Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:9.
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_137
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: EЛИHAЯ]
|
|
Автор | Maйcтopka ли (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.06.06 08:55 |
|
Попарих бъза, престоя 24 часа, прецедих го, добавих лимонтозуто, сварих до кипване.....но...! Нещо не ми ухае на приятно! Съвсем друг е аромата на Фанта Маднес /която вече не се произвежда/. Моя аромат е малко тежък... на какво ли се дължи?
|
|
Тема
|
Re: Ето аз как правя -Сок от Бъз:)
[re: Maйcтopka ли]
|
|
Автор | миcля (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.06.06 14:15 |
|
Защото не е есенция, а естествен аромат. Също отварата е с по-силен аромат от този, ако го беще само накиснала. Когато бях дете ми се сгаждаше от аромата от бъзовия чай, който баба ми го даваше при простуда
|
|