Каринка, това съм копнала от някъде, но не съм си записала точно от къде - все пак мисля, че ще ти е от полза:
"Независимо дали са сладки или солени, за кексчетата има няколко основни продукта, които присъстват във всяка рецепта. Поредността на „забъркване“ на сместа също е еднаква. Кексчетата се приготовляват изключително лесно, затова не се колебайте да включвате и малките палавници в направата на кулинарните „вълшебства“.
Първо, всички „сухи“ съставки, като брашно, бакпулвер, захар, шоколад, ядки и т.н., се смесват добре в голяма купа. В друг съд се разбъркват „мокрите“ продукти, като олио, кисело или прясно мляко, плодове, сокове, алкохол.
След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват достатъчно добре.
Основно правило е тестото да не се бърка продължително, защото кексчетата ще станат сухи и тежки. Важно е готовото тесто да се сложи в предварително загрята фурна, колкото се може по-бързо .
В зависимост от формата, в която ще се пече, тестото може да се изсипе директно в нея или в специални формички, изработени от хартия за печене. Стандартните форми за 12 кексчета с диаметър 7,5 cm, са с тефлоново покритие, поради което не е задължително да се поставя хартия за печене. Достатъчно е само да се намаже тънко с масло и след изпичането им кексчетата ще се извадят без проблем. Ако „тавичката“ е от алуминий обаче, ще се наложи използването на хартиени формички.
И една малка хитрина – след като се намаже с масло, формата се поставя за около 2–3 min в хладилника. Така охладеното масло ще проникне по-бавно в тестото, а кексчетата ще придобият хрупкава коричка и ще се извадят по-лесно от формата.
Кексчетата ще бухнат по-добре и ще станат по-леки и „въздушни“, ако фурната е загрята предварително. Оптималната температура за печене е 180 °С, а времето – 20–25 min, като решетката се поставя в средата на фурната. След като кексчетата получат златиста коричка, се изваждат от печката, престояват 5–10 min, изваждат се от формата и се оставят да изстинат върху кухненска решетка.
Основни продукти
Продуктите, които ще изброим тук, са основни за почти всички рецепти. Разликата между рецептите се състои в замяната на киселото мляко с прясно, на захарта със сол и на допълнителните продукти, като шоколад, плодове, подправки, млечни продукти, шунка или салам и т.н.
За 1 форма, т.е. за приготовление на 12 кексчета, са необходими следните основни продукти:
• 250 g брашно
• 2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
• 2 яйца
• 250 g кисело мляко
• 100 g захар
• 75 ml олио
• По желание: 250 g сухи, пресни или плодове от компот, сладко или мармалад, шоколад
За приготовление на солени кексчета захарта се заменя с 2 ч. л. сол, а сладките продукти с 200 g нарязана на малки кубчета шунка, 200 g сирене или кашкавал и т.н.
» Ако използвате плодове от компот, трябва да ги оставите да се изцедят поне 1 час преди забъркване на тестото.
» В случай че вместо олио решите да използвате масло или маргарин, количеството трябва да се увеличи с 1/2, напр. вместо 80 ml олио трябва да се сложи 120 g масло със стайна температура или разтопено.
» При замяна на киселото мляко с прясно съотношението се запазва 1:1.
Да не забравяме и за „украсата“. Тя може да се направи чрез поръсване с пудра захар, какао или канела, чрез заливане със сироп, с глазура или чрез прибавяне на крем. "
Освен това пред време Поли беше пускала тема за мъфините с много рецепти
Привет !
|