|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Декорация на торти
|
|
Автор |
Sorceress (hidden dragon) |
Публикувано | 10.02.06 22:11 |
|
Здравейте :)
Ще съм много благодарна, ако някой ми каже, дали в София някъде може да се намери сладкарска боя по това време. Обиколих повечето големи магазини и никъде няма. Също така има ли някъде сладкарски магазин, от който могат да се закупят фондан, глазури, уреди за направа на декорации, по- особени форми шприцове и т.н. Предварително благодаря за инфото :)
Pleased to meet you hope you guess my name
But what's puzzling you is the nature of my game
| |
Тема
|
Re: Декорация на торти
[re: Sorceress]
|
|
Автор | мaлeчka (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.02.06 22:37 |
|
ами на борсата на сточна гара там където си пазаруват на едро има вътре един магазин където има всичко чак и захарни фигурки за украса.а колкото до шприц и разни други екстри виж в магазините за домашни потреби.има и в халите но са скъпи но пък и много интересни тави във форми на мечета сърчица дядо коледа и др.в халите също има всичко
| |
Тема
|
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.02.06 10:31 |
|
Относно фондана - поне аз не съм виждала в София да се продава някъде в готов вид. Пред време (архива на клуба имаше такава тема) бяха подсказали тук, че някаква фирма - ако не се лъжа "Koleff" предлагала такъв продукт, но където и да съм питала - все няма. Четох пак тук в клуба (от Поли), че може да се опита с бонбоните "Машмалоу" - само, че пак има някаква дяволийка, за да се получи нещо като пластелин, за да може да се моделира. Пък и трябва доста умения и дарба за скулптура. Виждала съм на снимки такива красоти върху торти, че просто е "грях да го хапнеш". Тук в клуба, ако още са се запазили в архива - може да се видят някои неща - на Нелка, на Дебора, на Стефани, на Di5 и още други (да ме прощават ако някой съм пропуснала).
Готови фигурки се продаваха в "Двете фукли" на "Кърниградска" (пряката на бул."Витоша" след "Денкооглу") - но и те са доста скъпи.
Преди няколко месеца (октомври) имаше една изложба в зала Фестивална за хлебни и сладкарски изделия и опаковки. Там имаше щанд на една фирма от кв.Слатина - продаваха всякакави джаджи за декорация + бои. Само не питай за цените - космически, безбожни ... и т.н. суперлативи.
Само за пример ще посоча, че една елементарна линийка от пластмаса за направа на "дантелен" бордюр на фондана струваше от порядъка на 40-50 лв.
Боите бяха с аналогични цени. Затова и нищо не купих - иначе трябваше да се изръся с няколко стотин лева за "няма нищо"...  . На друг щанд ми предложиха вместо сладкарска боя - боя за яйца, която уж ставала и за сладкиши. Просто не им повярвах.
Евентуално проблема с боите може да го разрешиш като използваш за оцветители - степчета с различен цвят. Все пак за мен - най-лесното си остава разбитата сметана и желето.
Кокосови стърготини в 4-5 цвята има в "ТЕ-Маркет", а захарни перли в "Калея".
Страхотни целувки-форми произвежда една силистренска фирма, но както разбрах - продавали ги само на борса - някъде в Люлин- АКО НЯКОЙ Я ЗНАЕ ТАЗИ бОрСА - мОлЯ ДА ПИШЕ ПО-ПОДрОбНО !!!
За шприцовете - има едно малко магазинче със всевъзможни шприцове от тенекия (за кремове и за теста), форми за сладки и др.п. - на бившата "Г.Кирков" (сега незнам дори как се казва - там където трамваите 20 и 22 завиват по Жданов) в ляво - посока от пазара към Възраждане. Пластмасови шприцове има почти във всеки магазин за домашни потреби.
Специализирани магазини за други кухненски глезотийки има в "Двата щъркела" на Жданов и в едно магазинче за ресторантско обзавеждане срещу "Петрол" - на реката (Театър зад канала).
Дано съм ти била полезна.
Привет !  
| |
Тема
|
|
|
Автор | rududu (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.02.06 17:32 |
|
Преди години ползвах безвредни бои от хапчета - жълто от витамин "С", зелено от аналгин-хинин, червено - от хинина и т.н. Потапят се в няколко капки вода и се получава много наситен цвят. Ако не намериш нищо друго - пробвай така.
| |
Тема
|
[re: 1 jena]
|
|
Автор |
Публикувано | 15.02.06 21:39 |
|
Здравейте и благодаря за отговорите. Наистина не мога да повярвам, че в цяла София няма сладкарска боя, но е факт, сигурно дрога мога да си купя по- бързо и лесно... 
Както и да е и фондан, и бои намерих само на едро да се продават и то само в две фирми, на едната не съм звъняла, в другата ми казаха, че минималното количество е един литър и цената е към 26 лв., което ми е малко прекалено. В крайна сметка проверих дори на Сточна гара и там няма... и в тази връзка, искам да помоля момичето, което ми каза че там има магазин за сладкарски изделия, ако може да им обясни къде е точно?
Благодаря на 1 жена за подробната информация :))
А това за хапчетата, наистина ли е безопасно? Не бих искала да си правя експерименти с разни степчета
| |
Тема
|
|
|
Автор |
3aeka (пухкав) |
Публикувано | 16.02.06 14:29 |
|
Що не пробваш на пазара кирков. Там от към зеленчуците има специализиран магазин.
| |
Тема
|
|
|
Автор | rududu (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.02.06 16:30 |
|
Разбира се, че е безопасно. Нали хапчетата са за пиене! Просто ги държиш във водата съвсем кратко - колкото да падне боята отгоре и е готово! Имаш няколко капки наситен цвят.
| |
Тема
|
[re: rududu]
|
|
Автор |
Публикувано | 16.02.06 17:14 |
|
Като така и така говорим за декорация, може ли някой да ми каже изпитана рецепта за фондан? Имам една, но в нея се слага суров белтък, а не бих искала да си правя експерименти с това точно сега. Другата пък който я пробвах, резултата беше ужасен- фондана ужасно се трошеше и не ставаше въобще да се разточва
| |
Тема
|
Re: за да се получи нещо като пластелин, за да мо
[re: 1 jena]
|
|
Автор |
baba Qga ( 6estak) |
Публикувано | 16.02.06 19:21 |
|
towa e parenoto testo.
mnoo e lesno za obrabotka.
Az prawiq rozi ot nego.
Podobno na roza ot marula, ot domat, ot morkov
и ний пак сме сме тук, Идиотите

| |
Тема
|
Re: Благодаря за идеята !:-)
[re: baba Qga]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.02.06 10:55 |
|
Сигурно е, че става с парено тесто, но не съм опитвала. Става ли и за много фини украси ...???
Във всички случаи, ЩЕ СЪМ ТИ МНОГО БЛАГОДАРНА ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО относно технологията при украсата с пареното тесто, както и за пропорциите на съставките за това парено тесто.
Това, което съм си записала в моите тефтери по въпроса е: " Прави се парено тесто, но не с масло, а с олио. Като стане готово се размесва хубаво с пудра захар, да стане като пластелин. Омесва се с хранителни бои в различни цветове. После се правят фигурките и се оставят да съхнат (не се пекат). Като изсъхнат, се втвърдяват сами. Такива продават и по сладкарниците (разни човечета и цветчета). Не са особено вкусни, но пък стават екстра за украса, стига да може човек да моделира добре",.Това е всички, което съм си записала по въпроса, но за съжаление няма запис на продуктите за приготвянето на самото парено тесто.
Въобще бях забравила за този вариант и добре, че напомни за него, та се поразтърсих по моите тефтери, но това, което открих е доста малко - само това, което цитирах по-горе.
Руснаците много използват машмалоуто, зефира, различен вид глазури, фондан, марципанова маса, мастика (ударението е върху първото "а"), "пастилы", захарна "тянучка", "вафла", захарен мус, пластика и т.н. Правят фантастични неща - с всякакви подробности по фигурите. Абе, направо изтънченост, изкуство.
Ако знаеш повече по въпроса - МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ ГО !
Благодаря още веднъж и привет !
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|