|
Тема
|
Грис-халва
|
|
Автор |
HAДEЖДA™ (dum spiro spero) |
Публикувано | 12.02.06 22:16 |
|
Знае ли някой как се прави???? Много я обичам, навремето баба ми правеше, ама...тя оттавна вече е покойница , а и напоследък, освен от стола на малките, май и няма откъде да си купя.Съжелявам, ако е питано вече, порових в закованата тема и няколко страници назад, ама не видях .Та който даде рецепта - обещавам да почерпя![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/cool.gif)
НА ТОЗИ СВЯТ НАЙ - ВИСОКА ЛИХВА НОСЯТ СПЕСТЕНИТЕ НЕРВИ !!
| |
Тема
|
Re: Грис-халва
[re: HAДEЖДA™]
|
|
Автор | Eви (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.02.06 09:10 |
|
Аз вчера правих. Ето моята рецепта:
В две малки / ама много мънички / кафени чашки олио запържвам една и половина чаена чаша грис до порозовяване/ това го правя в не много голяма но дълбочка тенджерка/. Поръсвам канела на вкус и добавям една супена лъжица какао на прах и дърпам от котлона. Приготвям сироп от 2 чаени чаши захар и три и половина чаени чаши вода/Уточнявам, че чаените чаши с които меря са 200мл/. Като заври го прибавям към гриса и го бъркам за не да стане на бучки.Слагам тенджерката на котлона и варя докато сиропа се поеме напълно от гриса. След това го изсипвам в тавичка и го заглаждам отгоре. Наръсвам със накълчани по на едричко орехчета и като изстине нарязвам на парченца и я хапваме.
| |
|
На опаковката на гриса има рецепта за грис-халва. Аз го пържа в масло и добавям и стафиди в сиропа.
| |
Тема
|
Re: Грис-халва
[re: HAДEЖДA™]
|
|
Автор | rududu (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.02.06 17:25 |
|
В дълбок съд разтопявам масло. Леко запържвам изчистените орехи - така маслото добива орехов вкус. Изваждам ги. В маслото запържвам гриса до златисто. Прибавям вода като внимавам да не стане на гранулки. аря докато се свари - да мирише на сурово. Слагам захар на вкус, ванилия и по-дребните орехи. Сместа не трябва да е много гъста, защото след изстиване се сгъстява. Изсипвам в купички и отгоре нареждам по-едрите орехи. Да ти е слако!
| |
Тема
|
Re: Грис-халва
[re: HAДEЖДA™]
|
|
Автор |
lelq (ентусиаст) |
Публикувано | 13.02.06 17:43 |
|
Ето и моята рецепта:на 250 гр.грис-100 гр.масло,450 гр захар,50 гр бадеми или орехи,стафиди,2 парченца карамфил,канела,кората от 1 лимон и 1л.вода.В сгорещената мазнина се поставя грисът и ядките,и се пържат в/у не много силен котлон до златисто.Захарта и подправките се сваряват отделно.Грисът се залива със сиропа + стафидите,и се разбърква добре.Като се сгъсти,се дръпва настрана и се покрива с кърпа и похлупва с капак за 10-15 мин.,за да се задуши.Поднася се поръсен с пудра захар.
Пътят е дълъг,пътеката-стръмна!
| |
|
10х на всички , днес имам малко повече време, запретвам ръкави......![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
НА ТОЗИ СВЯТ НАЙ - ВИСОКА ЛИХВА НОСЯТ СПЕСТЕНИТЕ НЕРВИ !!
| |
|
|
|
|