Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:20 21.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Грис-халва  
Автор HAДEЖДA™ (dum spiro spero)
Публикувано12.02.06 22:16



Знае ли някой как се прави???? Много я обичам, навремето баба ми правеше, ама...тя оттавна вече е покойница, а и напоследък, освен от стола на малките, май и няма откъде да си купя.Съжелявам, ако е питано вече, порових в закованата тема и няколко страници назад, ама не видях.Та който даде рецепта - обещавам да почерпя

НА ТОЗИ СВЯТ НАЙ - ВИСОКА ЛИХВА НОСЯТ СПЕСТЕНИТЕ НЕРВИ !!


Тема Re: Грис-халванови [re: HAДEЖДA™]  
АвторEви (Нерегистриран)
Публикувано13.02.06 09:10



Аз вчера правих. Ето моята рецепта:
В две малки / ама много мънички / кафени чашки олио запържвам една и половина чаена чаша грис до порозовяване/ това го правя в не много голяма но дълбочка тенджерка/. Поръсвам канела на вкус и добавям една супена лъжица какао на прах и дърпам от котлона. Приготвям сироп от 2 чаени чаши захар и три и половина чаени чаши вода/Уточнявам, че чаените чаши с които меря са 200мл/. Като заври го прибавям към гриса и го бъркам за не да стане на бучки.Слагам тенджерката на котлона и варя докато сиропа се поеме напълно от гриса. След това го изсипвам в тавичка и го заглаждам отгоре. Наръсвам със накълчани по на едричко орехчета и като изстине нарязвам на парченца и я хапваме.



Тема Re: Грис-халванови [re: HAДEЖДA™]  
Автор мини kyпъp (непознат )
Публикувано13.02.06 15:53



На опаковката на гриса има рецепта за грис-халва. Аз го пържа в масло и добавям и стафиди в сиропа.



Тема Re: Грис-халванови [re: HAДEЖДA™]  
Авторrududu (Нерегистриран)
Публикувано13.02.06 17:25



В дълбок съд разтопявам масло. Леко запържвам изчистените орехи - така маслото добива орехов вкус. Изваждам ги. В маслото запържвам гриса до златисто. Прибавям вода като внимавам да не стане на гранулки. аря докато се свари - да мирише на сурово. Слагам захар на вкус, ванилия и по-дребните орехи. Сместа не трябва да е много гъста, защото след изстиване се сгъстява. Изсипвам в купички и отгоре нареждам по-едрите орехи. Да ти е слако!



Тема Re: Грис-халванови [re: HAДEЖДA™]  
Автор lelq (ентусиаст)
Публикувано13.02.06 17:43



Ето и моята рецепта:на 250 гр.грис-100 гр.масло,450 гр захар,50 гр бадеми или орехи,стафиди,2 парченца карамфил,канела,кората от 1 лимон и 1л.вода.В сгорещената мазнина се поставя грисът и ядките,и се пържат в/у не много силен котлон до златисто.Захарта и подправките се сваряват отделно.Грисът се залива със сиропа + стафидите,и се разбърква добре.Като се сгъсти,се дръпва настрана и се покрива с кърпа и похлупва с капак за 10-15 мин.,за да се задуши.Поднася се поръсен с пудра захар.

Пътят е дълъг,пътеката-стръмна!


Тема Re: Грис-халванови [re: HAДEЖДA™]  
Автор HAДEЖДA™ (dum spiro spero)
Публикувано14.02.06 06:21



10х на всички, днес имам малко повече време, запретвам ръкави......

НА ТОЗИ СВЯТ НАЙ - ВИСОКА ЛИХВА НОСЯТ СПЕСТЕНИТЕ НЕРВИ !!



*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.