|
Тема
|
Don't Overwork the dough ?!?!
|
|
Автор |
anaili (Уморените коне) |
Публикувано | 13.12.05 06:42 |
|
За PIE CRUST, а и за други съм срещала предупрежданието Don't Overwork the dough - да не преомесваме тестото
Как се познава ако това вече се е случило?
Весели празници на всички 
| |
Тема
|
Re: Don't Overwork the dough ?!?!
[re: anaili]
|
|
Автор | Eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.05 15:52 |
|
Отнася се за маслените теста. Те се месят на студено, кратко време и задължително почиват поне 1 час в хладилника. Пекат се в предварително загрята фурна. Като се меси по-дълго, тестото се стопля от ръцете и променя качествата си. Ако тестото е премесено, изделието става по-грубо и жилаво вместо да е крехко и сипкаво. Ако тестото не е починало и фурната не е била загрята, става клисаво.
| |
Тема
|
Re: Don't Overwork the dough ?!?!
[re: Eli]
|
|
Автор |
Жe (бивша асдф) |
Публикувано | 15.12.05 13:09 |
|
Eli, бре, да ти се намира примерна рецепта за маслено тесто? И що така му викат - с повечко масло се прави ли, а?!
... тия теста още са ми мистерия.
Life is too much important a thing ever to talk seriously
about it.
| |
Тема
|
Re: Don't Overwork the dough ?!?!
[re: Жe]
|
|
Автор | Eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.12.05 16:46 |
|
Най-лесното което се сещам е лимонов пай. Прави се с маслено тесто.
1ч.ч. брашно + 100г масло + 1 жълтък + 1 с.л. студена вода + сол.
Маслото извадено от хладилника се нарязва на малки кубчета и се слага в брашното. С нож се донаситняват кубчетата масло както са в брашното. Целта е да се получи нещо като трохи от маслото и брашното. Добавят се жълтъкът и водата и много бързо се омесва твърдо тесто. Оставя се в хладилника да почине половин-един час, разточва се малко по-голям кръг от средната форма за торта (Ф24см), слага се във формата, по края се оформя по-високо первазче, дупчи се с вилица и се пече в нагрята фурна около 190градуса 7-10мин, докато се позачерви. Отгоре слагам предварително сварен лимонов крем от 300г вода, сокът на 1 лимон, 1 с.л. препълнена брашно и няколко с.л. захар, колкото ви харесва на вкус. Отгоре се украсява със сварен разбит на пяна белтък, или с разбита сметана. Яде се студен.
От същото тесто се правят и всякакви кишове.
| |
Тема
|
Re: Don't Overwork the dough ?!?!
[re: Eli]
|
|
Автор |
Жe (бивша асдф) |
Публикувано | 16.12.05 00:47 |
|
Благодаря!
А как да позная, че е готово омесено тестото?!
Life is too much important a thing ever to talk seriously
about it.
| |
|
|
|
|