Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:35 06.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Don't Overwork the dough ?!?!  
Автор anaili (Уморените коне)
Публикувано13.12.05 06:42



За PIE CRUST, а и за други съм срещала предупрежданието Don't Overwork the dough - да не преомесваме тестото
Как се познава ако това вече се е случило?

Весели празници на всички




Тема Re: Don't Overwork the dough ?!?!нови [re: anaili]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано14.12.05 15:52



Отнася се за маслените теста. Те се месят на студено, кратко време и задължително почиват поне 1 час в хладилника. Пекат се в предварително загрята фурна. Като се меси по-дълго, тестото се стопля от ръцете и променя качествата си. Ако тестото е премесено, изделието става по-грубо и жилаво вместо да е крехко и сипкаво. Ако тестото не е починало и фурната не е била загрята, става клисаво.



Тема Re: Don't Overwork the dough ?!?!нови [re: Eli]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано15.12.05 13:09



Eli, бре, да ти се намира примерна рецепта за маслено тесто? И що така му викат - с повечко масло се прави ли, а?!

... тия теста още са ми мистерия.

Life is too much important a thing ever to talk seriously
about it.


Тема Re: Don't Overwork the dough ?!?!нови [re: Жe]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано15.12.05 16:46



Най-лесното което се сещам е лимонов пай. Прави се с маслено тесто.
1ч.ч. брашно + 100г масло + 1 жълтък + 1 с.л. студена вода + сол.
Маслото извадено от хладилника се нарязва на малки кубчета и се слага в брашното. С нож се донаситняват кубчетата масло както са в брашното. Целта е да се получи нещо като трохи от маслото и брашното. Добавят се жълтъкът и водата и много бързо се омесва твърдо тесто. Оставя се в хладилника да почине половин-един час, разточва се малко по-голям кръг от средната форма за торта (Ф24см), слага се във формата, по края се оформя по-високо первазче, дупчи се с вилица и се пече в нагрята фурна около 190градуса 7-10мин, докато се позачерви. Отгоре слагам предварително сварен лимонов крем от 300г вода, сокът на 1 лимон, 1 с.л. препълнена брашно и няколко с.л. захар, колкото ви харесва на вкус. Отгоре се украсява със сварен разбит на пяна белтък, или с разбита сметана. Яде се студен.

От същото тесто се правят и всякакви кишове.



Тема Re: Don't Overwork the dough ?!?!нови [re: Eli]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано16.12.05 00:47



Благодаря!

А как да позная, че е готово омесено тестото?!

Life is too much important a thing ever to talk seriously
about it.



*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.