|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
За украсата на тортите.
|
|
Автор | Питaщa (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.09.05 17:09 |
|
Кажете ми, как се прави украсата на тортите.
Имам впредвид, розички, листа и всички подобни.
Благодаря предварително на отговорилите.
| |
|
Не зная много,но ще споделя това,което зная.То си е цяло изкуство.Някои неща се изработват от бял шоколад(оцветява се според това,каква фигурка правиш с безвредни бои).Разтопява се на водна баня и аз лично работя върху оризова хартия,защото после по лесно отлепям фигурката(но знам,че може и върху леко намазнен плот).Листата на розичката правя едно по едно.С лъжица гребвам от шоколада и внимателно разстилам върху хартията,като се старая да оформя листенце.Понеже шококолада бързо изстива и пак става твърд,следя го.В момента в който почне да изстива,повдигам(отлепям) с шпатулката и с пръсти накъдрям горния край на листенцето и е готово.Така постъпвам и с други модели.А можеш да пробваш и с разбит на твърд сняг яйчен белтък,само че там вече в ролята си влиза шприца,а аз там я карам на въображение(фантазия).Ами това е от мен,ако някой има и други идеи и аз ще се радвам да науча още неща
| |
Тема
|
Re: За украсата на тортите.
[re: morska valna]
|
|
Автор | bluemoon (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.10.05 16:43 |
|
Ето ти и един съвет от мен относно красивите листа които си виждала по майсторските торти:
Като се поразходиш малко в парка и се огледаш,ще видиш много красиви листа,но трябва да се спреш на по-малките(тези,които според теб ще са най-подходящи за твоята торта).Така,откъсни си от тях около 20-30 бр. за да се подсигуриш с/у 1-2 неуспеха като за начало(а може и да успееш от първия път-не е никак сложно).И какво трябва точно да направиш:
Като за начало си разтапяш кувертюра,като избираш дали да е бял или кафяв според цвета на листата,които искаш да направиш.В белия по желание можеш да прибавиш боя за слакиши за да оцветиш,но ако тортата ти ще е кафява по-стилно все пак ще стоят бели листа(т.е. леко кремави защото белия кувертюр е точно такъв).Също добро съчетание е кафява торта с по-светлокафяви листа.Но избора на цвета си зависи изцяло от фантазията ти.
Самото разтапяне на кувертюра става по следния най-прост начин:
Слагаш на водна баня в една подходяща купа начупения кувертюр+олио за по-сигурно,защото едва ли ще намериш чисто масло някаде в търговската мрежа.Олиото ще придаде и нужния блясък на листата,а съотношението е 100 gr олио на 1kg кувертюр.Водата не трябва да завира(подържаш я постоянно на 1 стъпка преди завиране).
Когато кувертюра ти е готов(напълно разтопен и глатък) потапяш в него измитите и подсушени листа,но само от едната страна.Оставяш ги настрана да истинат(ако е топло времето - в хладилник.но за малко ,колкото да стегне шоколада защото в противен случай ще се троши) и след това много внимателно отлепяш шоколадовите листа от истинските,като започнеш от дръжките,които си оставила точно за тази цел.Ще видиш,че шоколадовите листа са пълно подобие на оригинала.Подреждаш готовите листа в/у тортата (можеш също така да ги разхвърляш като листопад)или ги съхраняваш в хладилника в/у поднос докато правиш самата торта.Ето и една идея,която ми дойде сега:ако ти харесва може да наръсиш листата с кокосови стърготини или пудра захар.Става и за кафяви и за зелени....
Сега остава да пробваш ако искаши след това да се похвалиш. Успех!

| |
|
Това с листата само съм го чувала,но сега се радвам на подробното обяснение,защото в готварските книги е обяснено много лаконично.Благодаря!
| |
Тема
|
Re: За украсата на тортите.
[re: Питaщa]
|
|
Автор |
Cпacka (добра ламя) |
Публикувано | 20.10.05 12:07 |
|
При такъв въпрос, аз дежурно пускам тези два линка:
Успех!
Пътят към ада е постлан с добри намерения.
| |
Тема
|
Re: Има и друг вариант за шоколада
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.10.05 18:12 |
|
мед и шоколад в пропорции 1:5, разтопени на водна баня и охладени.
Не съм го опитвала, ама е препоръка от спецове-професионалисти!
Привет !
| |
Тема
|
Re: И още нещо, че забравих
|
|
Автор | 1 жeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.10.05 18:28 |
|
Ако ползваш руски език ще ти стане съвсем ясно от тук
Поне ще го видиш съвсем нагледно от една руска майсторка на торти.
Извинявай, че не ти го превеждам, ама съм в цайтнот и съм в отпуск.
Като се върна на работа, ако нещо не ти е ясно, ще ти го преведа дословно.
Това ще стане около 15 ноември.
Успех !
| |
|
Для меня,руский не проблем,потому-что в данном периоде из моей жизни пришлось прожить 4 года на Русси.Хорошенько и подробно все прочту
| |
Тема
|
Направих ги!
[re: 1 жeнa]
|
|
Автор | *** (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.10.05 23:15 |
|
Вчера!
И трябва да кажа, че още преди да видя линка на 1 жена достигнах до технологията, посочена там. Първо, кафявият и белият шоколад се разтопяват различно - кафявият стана по-течен. Добре е листенцата да са по-дебели. Успях и с доста тънички, но шансът е по-малък. Не стана само с натопяване и се наложи да разнасям кувертюра по листото с лъжичка. И накрая - колкото по-втвърден е шоколадът, толкова по-лесно се отделя листото (дори ги слагах за малко във фризера).
След това влязох в този сайт и... видях тортата "Барби". Та днес направих и нея - и без това трябва 1 торта за детската градина и една за вкъщи.
Защо тук няма муцунка "уморена съм"... 
| |
Тема
|
Re: Незачем:)))
|
|
Автор | 1 жeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.10.05 10:08 |
|
Замечательно ! Радуюсь помочь !
Привет !
П.П. На кой мейл да ти пусна нещичко ?
Днес по работа съм пак в службата.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|