|
Тема
|
Домашна Вегета
|
|
Автор |
Eva* (и пак тя) |
Публикувано | 18.10.05 22:56 |
|
Малко позакъсняло инфо, но сега имам време.
Най-ценното в домашната кухня са пресните зеленчуци.
За целта всяка домакиня ходи зиме или лете до пазара, избира, подбира, купува къде хубава, къде замръзнала стока.. аз си решавам проблема на есен веднъж и за дълго, чак до пролет.
Продуктите:
1 кг. домати (хубаво е да са твърди)
1 кг. чушки (червени и зелени различни за цвят и вкус)
1 кг. лук (червен и бял, също различни за цвят и вкус)
1 кг. моркови
2 глави целина с перата
1 или 2 (по желание) връзки магданоз
2 до 3 големи чаени чаши готварска сол
бурганчета от детски храни или лютеница.. (аз използвам от най-малките, по-удобни са - 1 бурканче = едно ястие)
...и малко търпение
Внимателно измивате всички зеленчуци, обелвате лука, почиствате чушките и така приготвени зеленчуците се нарязват на ситни кубчета.
Забележка: Желателно е да не ги смилате, тъй като се получава смес, която после далеч не овкусява така добре, както истинските кубчета, а и придава на ястието странен зеленикав цвят, отделно - си "отиват" витамините. Друго си е, морковчето, чушката и доматът да се виждат, макар и малки...
За около час, (ако имате търпение), ще сте готови за консервиране в бурканчета. Чушките се нарязват първо на дълги ивици и после на ситно, лука си знаете... , главата на целината, както и перата и на магданоза също. Доматите се нарязват най-накрая, поради лесното им омекване.
Така приготвената смес от твърди зеленчуци се размешва в подходящ голям съд (аз използвам леген), добавя се солта (желателно е да е повече, тъй като тя играе консервиращата роля).
Не се плашете, че става много солено, после НЯМА да слагате в яденето никаква сол.
Накрая се добавят и доматите и хубаво се размесват, като се стараете, да не се разкашкат.
Внимателно се слага от готовата смес в бурканчета, затварят се хубаво, подреждате бурканчетата на хладно място и имате зимнина от пресни зеленчуци за цяла зима + пролетта.
Пропорцията е съобразена за един човек за една зима + пролетта, в зависимост от честотата на готвене.
Вегетата е подходяща за всички видове готвени ястия. Пиле, свинско, телешко варено, боб, леща, ориз, супи - всякакви, яхнии с праз лук, картофени яхнии и прочие. Няма да ходите да избирате от замръзналите зеленчуци нещо подходящо за гозбите.
Най-бързо става, ако имате домашен помощник или миксер за бързо нарязване.
От цялата процедура, печелите освен пресни зеленчуци и спестени пари. Ако зеленчуците се закупят през пиковия период на поевтиняване средствата ще са много по-малко, отколкото да ги купувате през зимата и пролетта. Можете да си сметнете вложените и спестени средства веднага.
Успех и да Ви е сладко.
Редактирано от Eva* на 18.10.05 22:57.
| |
Тема
|
Re: Домашна Вегета
[re: Eva*]
|
|
Автор | Eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.10.05 11:28 |
|
И аз си правя такава "вегета", но не слагам сол и сместа пакетирам в найлонови пликове. Правя ги плоски с дебелина един пръст, замразявам във фризера и като ми потрябва си отрязвам парче и в тенджерата. Наистина е по-вкусно и няма консерванти.
| |
Тема
|
Re: Домашна Вегета
[re: Eva*]
|
|
Автор | White Raven (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.10.05 20:28 |
|
Ох, много ме радва че няма варене. Тъкмо имам малко домати ще взема да я пробвам. Ти правила ли си я? само солта е зверски много. 3 големи чаени чаши това е към 6- 700 гр сол. Аз толкова не изяждам на година!
| |
Тема
|
Re: Домашна Вегета
[re: Eli]
|
|
Автор | White Raven (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.10.05 20:29 |
|
Ели, дай моля те точна рецепта, че не ям готови бульони.
| |
Тема
|
Re: Домашна Вегета
[re: White Raven]
|
|
Автор | Eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.10.05 08:14 |
|
Както я прави Ева, но не слагам лук, домати и сол. Замразявам я в найлонов плик, но на по-тънък пласт, за да може по-лесно да се отреже от нея както е замразена.
| |
Тема
|
Re: Домашна Вегета
[re: Eva*]
|
|
Автор |
Cпacka (добра ламя) |
Публикувано | 20.10.05 12:25 |
|
Ето я и моята версия:
Сурова зимна подправка
Съставки:
1,5 кг моркови
2 глави целина с листата
1 кг чушки
3-4 коренчета пащърнак
6 връзки магданоз
6 връзки копър
1 1/3 чаена чаша сол
Технология:
Съставките се почистват, смилат (магданоза, копъра и листата целина се нарязват на ситно), смесват и осоляват добре. Разпределят се в бурканчета от детска храна (по-удобна разфасовка) и се стерилизират 2-3 минути след завиране на водата.
Пътят към ада е постлан с добри намерения.
| |
|
Мерси Ламице!
| |
|
Солта играе консервиращата роля, затова не се вари. После, още като варите пиле, телешко месо или просто готвите нещо, добавяте от вегетата И не слагате сол, освен, ако не се налага за овкусяване допълнително. Няма нищо страшно. Знам, че ви звучи като "бигор", и аз първия път бях потресена, но после не само рабзрах, а и установих, че ефект има.
Колкото до слагането в пликчета, не всяка домакиня разполага с фризер, или голяма камера.
| |
Тема
|
въпрос към ева
[re: White_Raven]
|
|
Автор | kaka (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.10.05 13:02 |
|
не се ли вкисват зеленчуците в бурканчетата без варене
| |
Тема
|
Re: въпрос към ева
[re: kaka]
|
|
Автор |
Eva* (и пак тя) |
Публикувано | 21.10.05 22:17 |
|
не, от солта и от температурата в къщата, разбира се. Най-добре е, да се държат на хладно място.
Какиното
| |
|
|
|
|