Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:24 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Сагети формаджо  
Автор Bobrix (Ученолюбив)
Публикувано05.09.05 19:47

Здравейте,
интересува ме как да си направя сос формаджо за спагети (а и не само за спагети). Какви сирена се слагат и как точно се приготвя?

Благодаря ви предварително!!!

Човек се учи от грешките си. Нека да не бъдем толкова ученолюбиви!

Тема Извини ме, но...нови [re: Bobrix]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано07.09.05 22:01

въпросът ти е малко глупав.

"Формаджо" на италиански значи (в случая) "настърган". Сос формадж(и)о е всеки сос, базиран на настъргано сирене (заливка).

Сиренето е по избор. Ако става дума за паста - сиренето е "пармиджано". Ако става дума за пици - имаш избор от три сирена. Ако става дума за телешко или свинско - само сирена с неутрален вкус. Макар че на юг готвят червени меса и със сирена с много открояващ се вкус/мирис, особено старата сицилианска кухня (кухнята на бедните). Кво да ги правиш, кога са виждали те червено месо различно от козето.

А като стане дума за пилешко - най-малко 12 сирена в зависимост от това дали искаш да подчертаеш или да заличиш вкуса на пилешкото. И точно по какъв начин желаеш да го направиш, за да подчертаеш или понамалиш резултата от някоя или друга подправка или група от растителни подправки, коите вече са в манджата.

Надявам се, че съм ако не ясен, то поне подсказващ.

Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!

Редактирано от ABe на 07.09.05 22:24.

Тема Re: Извини ме, но...нови [re: ABe]  
Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано07.09.05 22:28

Дали пък не означаваше "сирене"?!

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Тема Да, но...нови [re: Eдин_]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано07.09.05 22:34

кой прави сосове от цели парчета сирене?!

Аз казах "настъргано". Дори имам добавка (в случая). Пък и кой ли е с целия си мозък в 22 и повече часа.

Бъдете високи!

Тема ПРоста рецепта:нови [re: Bobrix]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано07.09.05 23:17

нагряваш олио/зехтин/масло/маргарин. К'вото имаш в хладилника. Най-добре става със зехтин или масло. По време или след като си сварил вече спатегомакароните, които са ти под ръка. Преди това си настъргал пармиджаното на най-едрата стъргалка на рендето.
Нарязал си и доста лук и малко чесън (може и без чесън). Или сипваш малко чесънов прах (в абсолютния край на правенето на соса). Вкусът е почти същия, но потребителите на манджата не вонят.

Та, запържваш луковете. Добавяш сиренето (за всякаква паста задължително е "Пармиджано"). Нищо не пречи да експериментираш с други сирена. Можеш да сложиш и малко орехи, бадеми и прочая др. ядки, в зависимост от предпочитанията ти, настъргани или счукани. Това се прави в самия край на правенето на соса.

Та... преди да сложиш ядките, пускаш настърганото сирене в мазнината преди да си изгорил лука, разбира се, на доста бавен огън (най-много 2 на котлон с 4 степени).
Бъркаш без да си даваш много труд, просто да не залепне.
Сервираш чиниите със спагети, слагаш тигана със соса върху нэква дъска (че иначе ще изгориш покривката), в тигана има задължително лъжица. Италианците по принцип правят спагетите за сосове "формаджо" малко "аль денте". Поне в северните индустриално развити райони.

Няма да е зле да има и накълцан на ситно хубав колбас - пушена шунка, пушето свинско вратно филе, салам с характерен вкус (ако нэма пАри, става и с "кучешка радост"). Може и пилешко пушена филе, ако потребителите са предимно жени.

Колбасите са само за да се направиш на дебел. Иначе сиреневият сос е напълно дастатъчен. С плътен вкус, хранителен, бързо засищащ, ароматен сам по себе си (и с подкрепата на запържения лук и чесън, без които, разбирасе, моеш да минеш).

Всеки си слага колкото иска. От каквото си поиска. Демокрация в пълен размер.

Ти задължително им слагаш в умерени дози босилек. Паста без босилек не е паста.
И предлагаш 4-5 други подправки - на който к'вото му хареса. Не предлагаш чубрица и шарена сол - много са агресивни като подправки. В големите супермаркети се предлага ситно смляна смес "За пици/спагети", съдържаща десетина-петнайсет подправки. И не е скъпа. А е добра.

Добър апетит!

Бъдете високи!

Редактирано от ABe на 08.09.05 00:05.

Тема Re: ПРоста рецепта:нови [re: ABe]  
Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано07.09.05 23:58

В отговор на:

за всякаква паста задължително е "Пармиджано"

Нима?!

Тема О, да!нови [re: ABe]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано08.09.05 00:12

Задължителният добър стар ТВЪРД вкус.

Италианецът е щастлив само ако към ежедневните му макароноспатеги има и бучка пармиджано, която пестеливо да си чопли.

Ако си пропуснал, в постинга си казах, че може да се експериментира и с други сирена. Резултатът от експериментите е, разбира се, непредвидим, макар че в рецептурните справочници пишат и разни глюпости по въпроса.

Бъдете високи!

Редактирано от ABe на 08.09.05 00:17.

Тема Re: О, да!нови [re: ABe]  
Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано08.09.05 10:33

Отговаряш сам на себе си ли? Въобще не е задължително. В Италия съм ял паста и с Грана Падано, а един италианец на времето, готвейки макарони, ми каза: "Едва ли не всички по света си мислят, че ние слагаме на пастата задължително Пармиджано. Няма такова нещо. Сега ще сложим ... и ще видиш колко хубаво ще стане." (за съжаление не запомних името на сиренето). Иначе Пармиджаното аз много го уважавам и често го използвам, но това в случая не е от значение.

Тема Re: Сагети формаджо [re: Bobrix]  
Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано08.09.05 10:51

Ето една рецепта с четири сирена (куатро формаджи):

По 50 г от следните сирена: Грюйер, Гауда, Проволоне или Чедар, Фонтина
50 г настъргано Грана Падано
50 г масло
500 г паста (за предпочитане къси и не много едри форми)

Пастата се вари според указанията на етикета. Режат се сирената на клечки (или се настъргват на едро ренде за по-лесно). Маслото се разтопява на водна баня -- да е горещо, но да не кипи. Слага се добре изцедената гореща паста в голяма чиния, поръсва се с 4-те сирена, залива се с половината масло, после с гранападаното и после с другата половина от маслото и се сервира веднага.

Редактирано от Eдин_ на 08.09.05 10:51.

Тема Re: О, да!нови [re: Eдин_]  
АвторMapro (Нерегистриран)
Публикувано08.09.05 11:40

Един опиши ми каква е разликата между Грана Падано и Пармиджано .Що си мисля че е един и същ вид сирене ,а Грана Падано е име марка сирене пармиджано(вид твърдо сирене ).

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.