|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
нещо от сини сливи
|
|
Автор | Moли (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.08.05 16:48 |
|
Напишете някоя изпитана рецепта за сладко от сини сливи или мармалад.А баба ми правише сладко от сини сливи с тиква която е престояла вьв варна вода и беше много хубаво но незная рецептата.
| |
Тема
|
Re: нещо от сини сливи
[re: Moли]
|
|
Автор | SR (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.08.05 11:39 |
|
Ще карам по памет.. , едри, узрели сливи, не но много меки, се обелват ( за целта може да се попарят) , махат им се костилките внимателно, за да не се разкъсат и на тяхно място се пъха по една орехова ядка.Слагат се в широка тенджера и се заливат със захар, 1 кг/ на 1 кг. плод, оставят се една нощ да поседят и на другия ден се вари, на слаб огън, за да не излезнат ядките, а накрая слагаш лъжичка лимонтозу и 1-2 листенца индрише за аромат.Може и ванилия, може и нищо, въпрос на вкус. 
| |
Тема
|
[re: SR]
|
|
Автор | Moли (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.08.05 18:43 |
|
Ще опитам
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mъppp (ентусиаст) |
Публикувано | 16.08.05 18:54 |
|
Нещо мързеливо. Като при сладко се накисват със захар. На другия ден - печеш в тава, докато стане достатъчно гъсто. Първата година го направих на маджун, но после се отраках. Мерки не мога да кажа защото всичко правя на око.
| |
Тема
|
Re: за печеното сладко от сини сливи
[re: Mъppp]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 16.08.05 19:01 |
|
Присъединявам се с възторг, това печеното сладко от сини сливи съм го правила години наред, вярно е без рецепта, хм, всъщност може и да изровя отнякъде... помня, че като киселина се слагаше оцет, което беше странно... но става много, много вкусно! Е, добре е да не се прегори, факт...
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
Тема
|
[re: Mъppp]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 16.08.05 19:45 |
|
Майка ми също има една мързелива рецепта. Разрязва сливите на две и им вади костилката. Поръсва ги със захар - на вкус - колкото обичате, ние този мармалад специално го правим с много малко захар и след това го слага във фурната докато водата, която пуснат сливите поизври и се сгъсти. Слагаме и малко орехови ядки - вкуса на печени сливи и орехови ядки е невероятен!
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
| |
Тема
|
|
|
Автор |
SilverElf (абсолютен Елф) |
Публикувано | 17.08.05 11:30 |
|
Сещам се за задушено пиле със сини сливи. Мм-ммм..
| |
Тема
|
|
|
Автор | 123 (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.08.05 16:37 |
|
................ nadnikni v toaletnata
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Di2 (мама на двечки) |
Публикувано | 17.08.05 19:17 |
|
Ето тази рецепта я бях пускала миналата година, но не я намерих в архива
Сладкиш със сини сливи
Продукти:
2 чаши сини сливи на половинки
1/4(четвърт) чаена чаша захар
1/2(половин) чаена чаша масло или маргарин
2 чаени лъжички сок от лимон
1 чаена чаша захар
2 яйца
1 чаен ачаша брашно
1 чъена лъжичка бакпулвер
щипка сол
1/2(половин) чаена лъжица канела
2 чаени лъжици захар смесени със 1 чаена лъжица канела.
Приготовление: Половинките сливи се нареждат на дъното на намаслена тавичка(моята беше с размер 20Х20см). Поръсват се със 1/ 4(четвърт) чаена чаша захар. Разбиват се маслото(маргарина), лимоновия сок и 1 чаена чаша захар. Прибавят се едно по едно яйцата и се разбива добре. Прибавя се пресятото брашно разбъркано с бакпулвера, щипката сол и канелата. Разбъркава се много добре всичко и се изсипва върху сливите. Отгоре се поръсва със сместа от 2 л. захар и канела. Пече се на 180 градуса С, около 45 минути. Сервира се топло или студено, може да се гарнира със сметана.
Моите сливи всичко на всичко бяха 12. Това което малко промених, беше че сливите ги поръсих не със бяла захар, а с кафява. Следващия път мисля да сложа и по една цяла орехова ядка във сливите.
| |
Тема
|
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
fortuna_ (заслужена) |
Публикувано | 17.08.05 21:05 |
|
Това и аз съм го правила, но не помня слагаше ли се лимонтозу? А рецептата едва ли ще открия Ставаше много вкусно и сега е точно сезон на сливите - мерси за подсещането, че ми останаха празни буркани за сладко и се чудех за нещо по-лесничко 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|