|
Тема
|
Гюзлеми
|
|
Автор |
french girl (dolce) |
Публикувано | 05.08.05 10:52 |
|
Хайде, помагайте с рецепта, кулинари! Не мога да издиря това "бабино вълшебство", а вкъщи препират
Предварително благодаря!
Редактирано от french girl на 05.08.05 10:52.
| |
|
Ето ти рецепта от друг форум. Не съм я пробвала, но дано да е това, което търсиш!
ГЮЗЛЕМИ
250 грама кисело мляко, 1 яйце, сирене, 1 ч.ч. вода, 1 лъжичка сода бикарбонат, сол, брашно за меко тесто.
Тестото се омесва и оформя на топки колкото ябълки. От тях се разточват кори и в единият им край се слага натрошено сирене,разбъркано с яйцето. Корите се прегъват и притискат по ръбовете, за да не се разтворят.Изпържват се в обилна мазнина.
Пътят към ада е постлан с добри намерения.
| |
|
Благодаря ти, Спаска!
Ох, не знам защо , но ми се струва, че нямакисело мляко в тез гюзлеми!
Ще пробвам рецептата ти непременно, обаче!
| |
Тема
|
Re: Гюзлеми
[re: french girl]
|
|
Автор | niki (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.08.05 22:33 |
|
Ето ти моята рецепта
1 кг брашно
мая колкото кибритена кутийка
щипка сол
щипка захар
малко олио
малко оцет
1 яйце
1/2 л вода
свинска мас(разтопена)
Омесва се тестото и се разделя на топчета.Разтоква се нормална по големина кора и се намазва с мазнина.После се навива на две половини и се навива на рулце и се прави пак топче.След като разточиш всички кори загряваш
(тефлонов тиган,може сач)и почваш да точиш за втори път до големината на съда в който ще печеш.А като опечеш намазваш със масло.При нас това е два пъти токано но мисля че е същото.
| |
Тема
|
Re: Гюзлеми
[re: niki]
|
|
Автор | Eли (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.08.05 12:06 |
|
Това е наричаната "карталачка", а "гюзлюмата" се прави от същото тесто, но след като се разточи кората се слага мас и сирене и се загръща от 4-те страни /като плик / и се пече на сач
| |
Тема
|
Re: Гюзлеми
[re: Cпacka]
|
|
Автор |
ah (medinilla) |
Публикувано | 09.08.05 14:17 |
|
Олеле, дано да са тези на мойта баба. Тя ги правеше правоъгълни и аз им виках възглавнички. Страхотни бяха .
| |
Тема
|
Re: Гюзлеми
[re: Eли]
|
|
Автор |
zver4o () |
Публикувано | 09.08.05 14:29 |
|
майка ми ги маже с мас и сирене в единия край, сгъва като плик и пече на сач или на връшник. Но тестото си го прави само от вода, брашно, сол и мая.
все някой трябва да е виновен, но защо да съм аз
| |
|
О, да, мисля, че за нещо такова става въпрос, но на мен като "голяма майсторица" дето в квартала й викат Мара Подробната ми трябват точни мерки 
| |
|
Най-важното на гюзлеметата е замесването им с вода в която се е утаила 1 лъжица дървена пепел. Това, както и при инжир баклавата ги прави много пръхкави и вкусни.
Ето ти моята рецепта, от която прабаба ми правеше невероятни гюзлемета. Рецептата е турска, понеже дядо ми е бил търговец и е имал много алъш-вериш с турски търговци.
1 яйце
2 лъжици олио
1 водна чаша вода (утайка от дървена пепел)
Замесва се тесто, точи се на немного тънка кора. Намазва се с мазнина и се навива на руло. Нарязва се на парчета, които се обръщат със срязаното към масата и се точат на кръгче. Половината от него намазваме със смес от натрошено сирене и яйце. Загъват се и се пържат в обилна мазнина на много силен огън.
| |
|
Нали знаеш, че когато истинат са отново невероятно вкусни ако ги залееш с горещо мляко и захар. Просто перфектната закуска.
| |
|
|
|
|