Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:53 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Гюзлеминови  
Автор french girl (dolce)
Публикувано05.08.05 10:52

Хайде, помагайте с рецепта, кулинари! Не мога да издиря това "бабино вълшебство", а вкъщи препират

Предварително благодаря!

Редактирано от french girl на 05.08.05 10:52.

Тема Re: Гюзлеми [re: french girl]  
Автор Cпacka (добра ламя)
Публикувано08.08.05 11:43

Ето ти рецепта от друг форум. Не съм я пробвала, но дано да е това, което търсиш!

ГЮЗЛЕМИ

250 грама кисело мляко, 1 яйце, сирене, 1 ч.ч. вода, 1 лъжичка сода бикарбонат, сол, брашно за меко тесто.
Тестото се омесва и оформя на топки колкото ябълки. От тях се разточват кори и в единият им край се слага натрошено сирене,разбъркано с яйцето. Корите се прегъват и притискат по ръбовете, за да не се разтворят.Изпържват се в обилна мазнина.

Пътят към ада е постлан с добри намерения.

Тема Re: Гюзлеминови [re: Cпacka]  
Публикувано08.08.05 12:45

Благодаря ти, Спаска!

Ох, не знам защо , но ми се струва, че нямакисело мляко в тез гюзлеми!
Ще пробвам рецептата ти непременно, обаче!

Тема Re: Гюзлеминови [re: french girl]  
Авторniki (Нерегистриран)
Публикувано08.08.05 22:33

Ето ти моята рецепта

1 кг брашно
мая колкото кибритена кутийка
щипка сол
щипка захар
малко олио
малко оцет
1 яйце
1/2 л вода
свинска мас(разтопена)

Омесва се тестото и се разделя на топчета.Разтоква се нормална по големина кора и се намазва с мазнина.После се навива на две половини и се навива на рулце и се прави пак топче.След като разточиш всички кори загряваш
(тефлонов тиган,може сач)и почваш да точиш за втори път до големината на съда в който ще печеш.А като опечеш намазваш със масло.При нас това е два пъти токано но мисля че е същото.

Тема Re: Гюзлеминови [re: niki]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано09.08.05 12:06

Това е наричаната "карталачка", а "гюзлюмата" се прави от същото тесто, но след като се разточи кората се слага мас и сирене и се загръща от 4-те страни /като плик / и се пече на сач

Тема Re: Гюзлеминови [re: Cпacka]  
Автор ah (medinilla)
Публикувано09.08.05 14:17

Олеле, дано да са тези на мойта баба. Тя ги правеше правоъгълни и аз им виках възглавнички. Страхотни бяха .

Тема Re: Гюзлеминови [re: Eли]  
Автор zver4o ()
Публикувано09.08.05 14:29

майка ми ги маже с мас и сирене в единия край, сгъва като плик и пече на сач или на връшник. Но тестото си го прави само от вода, брашно, сол и мая.

все някой трябва да е виновен, но защо да съм аз

Тема Re: Гюзлеминови [re: zver4o]  
Публикувано09.08.05 16:01

О, да, мисля, че за нещо такова става въпрос, но на мен като "голяма майсторица" дето в квартала й викат Мара Подробната ми трябват точни мерки

Автор SilverElf (абсолютен Елф)
Публикувано17.08.05 23:01

Най-важното на гюзлеметата е замесването им с вода в която се е утаила 1 лъжица дървена пепел. Това, както и при инжир баклавата ги прави много пръхкави и вкусни.
Ето ти моята рецепта, от която прабаба ми правеше невероятни гюзлемета. Рецептата е турска, понеже дядо ми е бил търговец и е имал много алъш-вериш с турски търговци.

1 яйце
2 лъжици олио
1 водна чаша вода (утайка от дървена пепел)
Замесва се тесто, точи се на немного тънка кора. Намазва се с мазнина и се навива на руло. Нарязва се на парчета, които се обръщат със срязаното към масата и се точат на кръгче. Половината от него намазваме със смес от натрошено сирене и яйце. Загъват се и се пържат в обилна мазнина на много силен огън.

Автор _krez (фалсификатор)
Публикувано19.08.05 17:00

Нали знаеш, че когато истинат са отново невероятно вкусни ако ги залееш с горещо мляко и захар. Просто перфектната закуска.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.