ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:00 24.07.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Как се прави пиле с ориз  
Авторani (Нерегистриран)
Публикувано29.07.05 18:02



Kajete mi kak se pravi pile s oriz!!!
Znam, 4e e glupavo, no sam v 4ujbina i obeshtah na sukvartirantite mu da im napravq, a nqmam mn opit s gotveteno. Pls savsem nakratko. Sujalqvam, 4e pisha na latinica, no e po-razbiraemi pri4ini.
Blagodarq vi predvarotelno :)))

Редактирано от минaвaщa на 29.07.05 21:30.



Тема Re: MOLIA VIнови [re: ani]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано29.07.05 20:34



Сварява се пилето в подсолена вода - около 30-тина минути
Оризът се накисва в гореща вода (ако е бланширан може и да не се кисне) Количеството ориз трябва да е на тънък пласт в тавата, според големината й (обикновено 1-1,5 чаени чаши за 4-6 човека)
Свареното пиле се изважда от бульона и се облива със студена вода за да не потъмнее месцето Разпределя се на порции ( бутчета, бяло месо), които се подреждат в намазнената тава върху ориза Посолява се, слагат се тук-там бучици масло,зърна чер пипер, подправки на вкус: дафинов лист, или девисил , или копър (някои слагат и къри на прах) Залива се с прецеден пилешки бульон до 1 пръст над ориза, покрива се с фолио и се пече във фурната (180 о) докато оризът омекне и поеме бульона Зависи от сорта ориз дали ще се наложи доливане на бульон Маха се фолиото и се дозапича 5-10 минути
При наличие може и гъбки (или кубче гъбен бульон) да се добавят, но може и без тях
От останалия бульон и шийка, крилца, трътка, обраните месца от гръбче и фенера на пилето може да направиш супа + 2-3 картофа, 1-2 моркова, глава лук, чер пипер, целина или девисил, масло

Друг арабски вариант:
Сварява се пилето
На дъното на дълбока йенска тенджера се нареждат плътно филии хляб дебели 2 пръста, върху тях се слага счукан чесън 1-2 чаени лъжички, залива се с бульон да покрие филиите Като поомекнат филиите отгоре се подрежда накъсано на парчета свареното пиле В прецедения бульон (около 4 чаени чаши)се сваряват 2 чаени чаши ориз и джоджен (кардамон), сол на вкус Свареният ориз със зелената подправка се изсипва върху пилето и отгоре се добавят шепа обелени от горчивата ципичка бадеми, запържени в масло -накрая се полива с маслото от пържените бадеми

Редактирано от fortuna_ на 29.07.05 20:35.



Тема Re: Как се прави пиле с оризнови [re: ani]  
Автор Macтep (ultimate)
Публикувано31.07.05 01:14



ПИЛЕ С ОРИЗ
=================

Пилето се размразява, измива се добре, нарязва се на порции, подсушава се и се осолява леко.
В тенджерка се изсипва 1 каф. чашка олио, загрява се добре и се изпържва месото до леко зачервяване.
Месото се изважда и в мазнината се слага 1 глава лук, нарязан наситно, посолява се.
Когато лукът леко поомекне се изсипва оризът, който предварително трябва да е промит в няколко води и добре отцеден и, по възможност, подсушен.
Оризът се пържи докато лукът започне да става златист.
Изсипват се 3 ч.чаши вода и се добавя едно пилешко бульонче.
Оставя се да заври. Когато заври, огънят се намалява до слаб и така се вари 5 мин.
Пилешкото месо се подрежда в тавичка, поръсва се с черен пипер и върху и около него се изсипва оризът.
Пече се при температура 180°С, по средата на фурната, с нагряване отгоре и отдолу.
Пече се докато оризът попие водата.
След изваждане от фурната се наръсва с половин връзка пресен магданоз.
Така се прави пиле с бял ориз.
Ако искаш малко разнообразие, винаги можеш да добавиш след запържването на ориза и преди слагането на водата 1/2 ч.л. червен пипер, 2 домата, обелени и нарязани на ситни кубчета, 1-2 зелени чушки тип Сиврия (с тънки люспи), в реда, в който ги описвам.
Така ще направиш пиле с ориз по мексикански. За да е пълна картината не е лошо да добавиш и една нарязана люта чушчица (ако всички ядете люто, ако не - спестяваш си я докато проядете .)
Успех!



Тема Re: Как се прави пиле с оризнови [re: Macтep]  
Автор Mъppp (член)
Публикувано31.07.05 12:38



Аз също запържвам ориза, но го заливам с бульона от пилето.



Тема Re: Как се прави пиле с оризнови [re: Mъppp]  
Автор Macтep (ultimate)
Публикувано31.07.05 18:38



Разбира се, но аз не го варя предварително, затова нямам бульон.
Ако забеляза, аз предпочитам леко да го запържа, добива много по-добър вкус.



Тема Re: Как се прави пиле с оризнови [re: Macтep]  
Автор Mъppp (член)
Публикувано31.07.05 19:18



Ще опитам



Тема Re: Как се прави пиле с оризнови [re: Mъppp]  
Авторani (Нерегистриран)
Публикувано01.08.05 15:29



MNOGO BLAGODARQ!!!
Vinagi kato gotvq neshto, ima pone 2 knigi pred men, oshte go nqmam neobhodimiq uset sama da se orientiram. A za tuk ne si vzeh nishto.
Blagodarq pak, shte go napravq!!!




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.