|
Тема
|
Какво е арпа?
|
|
Автор |
Maлko_koтe (Най-дивата) |
Публикувано | 10.07.05 10:18 |
|
И как се готви?
| |
|
Арпа - оризови люспи, естествен източник на витамин В1. Не съм чувала да се готви, май не е храна за хора.
| |
Тема
|
Re: Какво е арпа?
[re: Maлko_koтe]
|
|
Автор | Mapro (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.07.05 18:28 |
|
Арпа или както аз си го спомням от детството арпа фиде е нещо като ориз даже направо си е май ориз но по плосък на вид и със заострени върхове , просто ми е малко трудно да ти го опиша така че да можеш да си го представиш.Тъй като по бащина линия си имам нещо гръцко(там е много разпространен и много използван ) си спомням че баба ми готвеше този тип ориз - или арпа фиде както тя го наричаше но на мен никога не ми е харесвал .Все пак е въпрос на вкус.Не си спомням точни рецепти тъй като бях много малка а това беше през 70 години.Но беглия ми спомен беше че се готви както се готви обикновения ,спомням си че ставаше малко по сух ,но това може и да е било от начина на приготвяне.
| |
Тема
|
Re: Какво е арпа?
[re: Mapro]
|
|
Автор | Apтo (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.07.05 05:39 |
|
Марго правилно си спомня за името арпа фиде. Точно така се казват описаните от нея формички-като продълговат ориз, със заострени краища, малко по-едър от редовния ориз. Това, деца, няма нищо общо с ориза, а си е чисто и просто, да го наречем, макаронено изделие направено от брашно, така като се правят различните макарони, лазанята, фидето, кускус-а (но не истинския, а този дето се продаваше в България) и т.н. Както можете да сготвите спагети с телешко или агнешко, както можете да сготвите лазаня с кайма, така и арпа фидето върви и то много добре с бульони разни и ранообразни (без свински) и се поднася като гарнитура на месото. С други думи това си е баш паста, както му викат италианците. В нашето семейство, пък и в много арменски семейства, арпа фидето се готвеше и заедно с ориза, като придаваше особен вкус, много приятен. Постепенно тази практика замря, защото на пазара не се намираше винаги арпа фиде. Та имате едно тестяно произведение с което можете да правите всичко както с другите. Малко отклонение, ливанските арменци готвят ориз почти винаги с арпа фиде. Само че, за разлика от нас, те предварително леко зачервяват арпа-то (а когато нямат арпа, зачервяват обикновенно фиде но силно натрошено, което си е все тая). Ефекта е както вкусов, така и визуален.
Бон апети !
| |
|
Арпа по принцип означава небелен/нелющен ориз. Интересно ще ми е да прочета рецепта с него
| |
Тема
|
Re: Какво е арпа?
[re: Virgo]
|
|
Автор |
Eдин_ (такъв) |
Публикувано | 13.07.05 09:20 |
|
Значи нещо като пълнозърнест ориз, може би още по-слабо обработен. Аз готвя с пълнозърнест ориз всичко, което и с обикновен ориз, но трабва да се вземе предвид, че увира доста по-бавно.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
|
аз съм пълнила чушки с арпа фиде и стана много вкусно...
готвила съм го като ориз...
| |
|
|
|
|