Тема
|
Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 06.07.05 18:45 |
|
Поради редица причини от най-различно естество мисля за известно време в къщи да преминем на салата от белени домати...
И - внимание - въпрос:
Има ли друг проверен и добър начин за беленето на доматите, различен от потапянето им във вряща вода за 20-30 или колкото трябва там секунди?
Щото... този не ме удовлетворява напълно...
И подвъпрос - как най-правилно става това с врящата вода - т.е. доматите цели ли се пускат вътре или им се изрязва там плодоножката? или само се надупчват примерно с вилица - или не се дупчат?
Ante porcos margaritas meas mitto.Редактирано от Mushu на 06.07.05 18:52.
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Mushu]
|
|
Автор | Pipi (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.07.05 19:53 |
|
ako ne iskash d agi blanshirash ( ne s edupchat, proisto s epotapiat vav vriashta voda) triabva da sa mnogo dobre uzreli ili napravo prezreli
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Mushu]
|
|
Автор |
vanilla_kiss (bonbon) |
Публикувано | 06.07.05 20:04 |
|
Опитай да минеш с опъкото на ножа по повърхността на домотите. После се белят лесно с ръка. 
Жената трябва да си знае цената, но никога да не я назовава!
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Mushu]
|
|
Автор |
Macтep (ultimate) |
Публикувано | 06.07.05 23:41 |
|
Бланширането е най-успешно като се потопят във вряща вода за 30 сек. без да се дупчат или изрязват, но след това задължително се потапят в колкото се може по-студена вода, особено ако става дума за последваща салата.
Отскоро и аз съм привърженик на "обезлюспяването" на доматите за салата.
Особено след като попадам на втора партида домати с твърде дебели люспи...
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Macтep]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 07.07.05 08:44 |
|
Някак интуитивно точно така подходих снощи и се получи много добра салата. Ами явно ни чака поредната година с дебелолюспести домати , и на мен ми направи впечатление...
Трябва обаче доматите да са достатъчно плътни, иначе ще се посварят при бланширането и ще се получи кофти салата...
Ante porcos margaritas meas mitto.
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Mushu]
|
|
Автор |
Macтep (ultimate) |
Публикувано | 07.07.05 12:33 |
|
Точно за това попарването е не повече от 20-30 сек., време, за което топлината не успява да стигне навътре. Даже това време би могло да се оптимизира до 10-15 сек.
А този процес се прекъсва мигновенно при потапяне в много студена вода, даже за предпочитане ледена.
Така вътрешността на домата остава студена и свежа.
Съветът за остъргване на люспата с обратното на ножа е валиден само при равномерно узрели домати.
При тези, ранните, полузелени-получервени, този съвет не е валиден.
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Mushu]
|
|
Автор |
ah (medinilla) |
Публикувано | 07.07.05 13:54 |
|
и след като ги бланшираш и ги "стреснеш" със студената вода, им цепваш "дупето" на кръст и оттам забелваш. 
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Macтep]
|
|
Автор |
Гинec (Ж) |
Публикувано | 07.07.05 19:38 |
|
15 секунди са достатъчни. 
http://www.sugardas.lt/~adick/golub.swf
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Mushu]
|
|
Автор |
Marina (стегната) |
Публикувано | 09.07.05 11:25 |
|
Изобщо не ги бланширам или по някакъв начин обработвам термично.
Беля ги с нож. Както беля картофи. Или краставици. Или тиквички... мисля, че схвана идеята.
В къщи ядем само белени домати. По-вкусни са.
|
|
Тема
|
Re: Салата от БЕЛЕНИ домати - как се белят бре?
[re: Marina]
|
|
Автор |
Osogovetz (медик) |
Публикувано | 09.07.05 11:58 |
|
Ама не са по-полезни.
|
|