|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Масло от маргарин
|
|
Автор |
Eдин_ (такъв) |
Публикувано | 17.06.05 17:09 |
|
Една леля ме гръмна преди малко, като разказа следното:
500 г твърд маргарин, размекнат (но не разтопен)
1 чаша растителна мазнина
1 чаша мътеница (матан) -- това, което остава след биене на масло
Лошото е, че в България последното не се продава май никъде. В много страни правят такова нещо (не по класическата технология, разбира се) и го продават наред с другите млека. На английски става дума за buttermilk.
Смесва се всичко яко и се поставя в кофички от маргарин.
Аз това нещо не мога да си го представя като масло, не мога да повярвам и въобще не можах да разбера тази кака дали не се будалка и какво разбира под масло въобще. Но се навих да пробвам и да видя какво чудо ще се получи.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
Тема
|
Re: Масло от маргарин
[re: Eдин_]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 17.06.05 18:36 |
|
Ако под "масло" се разбира "емулсия, съдържаща определен процент мазнини", то сигурно ще се получи масло.
Иначе обаче ми звучи като някаква свръхтстранна рецепта за получаване на големи количества маргарин, евентуално с млечен привкус като екстра (от мътеницата). Всъщност чашата олио ще емулгира може би с мътеницата и евентуално ще се смеси добре с вече готовия маргарин (вероятно без него не може да емулгира в домашни условия), като го направи по-пухкав, по-...лек в някакъв смисъл...
Не знам, наистина звучи невероятно. Аз не съм фен на маргарина, така и не успях да стана; използвам го понякога за сладкиши - има някои теста, които стават прекрасно с маргарин и никак с масло... но никога за директна консумация или за заместване на маслото в рецепти. Да, знам, холестерол, ала-бала... ами все едно.
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
Тема
|
Re: Масло от маргарин
[re: Eдин_]
|
|
Автор |
Macтep (ultimate) |
Публикувано | 17.06.05 22:02 |
|
Не виждам нищо чудно или неестествено, такива мазнини лесно могат да бъдат хомогенизирани до обща субстанция.
Въпросът е какъв точно е смисълът от това действие. Да е хигиенен - не виждам, да е икономически - също, освен ако количеството мътеница не е твърде голямо, а тогава действието си губи смисъла.
Всъщност, ако разбиеш само мътеницата с олиото ще се получи вид майонеза, това е ясно на всеки. При това по-скоро растителна, защото животинските мазнини са доста по-малко от растителните. А и като се добави маргаринът, който е от растителни мазнини, значи нещата стават твърде растителни.
Проблемът е в това, че е 100% доказано, че маргарините са точно толкова вредни, колкото и животинските мазнини, следователно по-добре е да се ползва ограничено чисто масло, отколкото такива подозрителни смеси...
| |
Тема
|
Re: Масло от маргарин
[re: Macтep]
|
|
Автор |
Eдин_ (такъв) |
Публикувано | 17.06.05 22:53 |
|
Хайде да не започваме пак! За кое точно е 100% доказано? За кой маргарин, коя марка, на коя фирма, по коя технология? От маргарин до маргарин има разлика. Това не ти е химично вещество, а просто търговско наименование на група продукти.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.Редактирано от Eдин_ на 17.06.05 23:10.
| |
|
Мастер, добре че си задал въпроса си, защото аз също се чудех каква е идеята от забъркването на подобна калорична бомба.
Вероятно за намиране на работа.  
| |
Тема
|
Re: Масло от маргарин
[re: Eдин_]
|
|
Автор |
gal (oxygen) |
Публикувано | 18.06.05 12:47 |
|
Всяка хидрогинезирана мазнина (в случая маргарин) спада към транс-мазнините, за които е доказано че са вредни. Вярно е, че има различни видове хидрогинезирани мазнини, повече и по-малко качествени, но това не ги прави по-малко неприемливи за тялото. Канада вече ги забрани.
| |
|
Хайде пак нашта Джени се изказа. Аз много ясно съм написал също, че го пускам заради абсурдността на начинанието, ама кой да чете.     
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
Тема
|
Re: Масло от маргарин
[re: gal]
|
|
Автор |
Eдин_ (такъв) |
Публикувано | 18.06.05 16:32 |
|
С тебе едно време си приказвахме вече по този въпрос. Хайде да не започваме отново, защото не получаваме информацията от едни исъщи източници или ако са едни и същи, ти четеш едно, а разбираш друго. Глупаво е обаче да казваш, че "всяка хидрогенизирана мазнина ... спада към транс-мазнините", защото това не е вярно. Хидролизираните мазнини не са транс-мастни киселини. Можеш да хидролизираш всякаква мазнина. При процесът на хидролизиране на мазнините, за да се получи маргарин по класическата технология, се получават и (допълнително, също така) транс-мастни киселини, където е и проблемът. Но много компании използват технологии, при които транс-мастните киселини се отстраняват или образуването им се предотвратява. Напоследък има, например, много видове нехидролизирани маргарини. Това личи по цената на съответните маргарини, защото производството им е скъпичко.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.Редактирано от Eдин_ на 18.06.05 16:38.
| |
Тема
|
Re: Масло от маргарин
[re: Eдин_]
|
|
Автор |
Jennifer. (минаващ) |
Публикувано | 18.06.05 17:34 |
|
Аз пък разбрах нещо по-различно от изречението:
Но се навих да пробвам и да видя какво чудо ще се получи.
Карай! Няма да спорим сега за глупости!Редактирано от Jennifer. на 18.06.05 17:35.
| |
|
Разбрала си кратунки. Навил съм се да пробвам някой ден, ако си нямам друга работа. Да пробвам. Не да се занимавам да го правя с цел използване на резултата. Аз съм писал тук много пъти, че маргарин не употребявам.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|