|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Киевска торта
|
|
Автор | Mими (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.05.05 16:26 |
|
Преди години родителите ми бяха в Украйна и донесаха киевска торта. Нищо по-вкусно не съм яла, но никаго повече не открих нищо, което поне малко да прилича на нея. Някой да знае рецептата?
| |
Тема
|
Re: Киевска торта
[re: Mими]
|
|
Автор |
Ginger () |
Публикувано | 23.05.05 18:03 |
|
това ли е
дано си добре с руския
| |
Тема
|
Re: Киевска торта
[re: Ginger]
|
|
Автор |
Пoли (минаващ) |
Публикувано | 24.05.05 02:34 |
|
Има доста варианти на киевската торта, но истинската е само с кашу.
Сложна е в приготвянето, а иначе наистина е много вкусна. Мен лично ме е страх да се захващам с нея.
| |
Тема
|
Re: Киевска торта
[re: Ginger]
|
|
Автор | Mими (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.06.05 14:28 |
|
Това е! Благодаря ти много. Проблемът само е, че не съм особено добра в готвенето, така че ще видим дали ще се получи нещо. :))
| |
Тема
|
Re: Киевска торта
[re: Mими]
|
|
Автор | мими (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.06.05 10:32 |
|
Някой ще я преведе ли на български тортата, зле съм с руския
мерси
| |
Тема
|
Re: Ето я Киевската торта :)
[re: мими]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 08.06.05 18:47 |
|
С тази рецепта нарушихте покоя на крехката ми душевност и в неделя тортата биде осъществена. С решаващата подкрепа на мъжа ми, държа да отбележа. :)))
Ето я:
Нямах наистина никакво време да се похваля от неделя насам... сега е първата възможност да го направя, а май и последна, защото само това парченце остана от иначе огромната торта.))
Ето ПРЕВОДА НА РЕЦЕПТАТА ОТ РУСКИ:
Продукти за блатовете:
4 белтъка
1 чаша захар (ситна, но не пудра)
1 чаша орехи или фъстъци (в оригинал тортата се прави с кашу - истинско сурово, не пържен фъстък!!), накълцани на не много ситно
2 супени лъжици нишесте
Продукти за крема:
3 жълтъка
1 чаша захар
1 чаша прясно мляко
300 г масло
1 супена лъжица какао
Приготвяне:
А. На блатовете
Трябват два блата, а следователно, две порции от необходимите продукти.
1. Белтъците се разбиват на твърд сняг.
2. Захарта се добавя на малки порции и продължаваме да разбиваме, докато напълно се разтвори.
3. Нишестето се пресява през сито върху така разбитите белтъци. Отгоре изсипваме накълцаните ядки.
4. Внимателно размесваме със "сечащи" движения отгоре надолу.
5. Сипва се сместа в тавата на фурната, покрита с оризова хартия. Заравнява се.
6. Слага се в долната част на фурната, загрята до 170 градуса.
7. След 20 минути фурната се намалява до 150 градуса и се пече още 1 час и 40 мин.
8. Блатът следва да се увеличи двойно по обем.
Когато наближи времето за вадене на първия блат от фурната, се разбиват белтъците и се приготвя втория блат. После първият се вади, температурата се увеличава за известно време до 170 градуса и се слага за печене вторият.
Крем:
Жълтъците, захарта и млякото се варят до сгъстяване, охлаждат се.
В размекнатото на стайна температура масло се разбива внимателно тази смес, като се добавя лъжичка по лъжичка. Накрая се слага какаото.
Е, аз, разбира се, си направих някои малки "рационализации"...
Ето моите наблюдения и допълнения:
1. От 8 белтъка стават три големи блата, а не два. Тортата става наистина много голяма. Но ако направите 2 блата от 4 белтъка, няма да може да се яде от масления крем. Той изглежда малко, но това е заблуда. :)) Единствено целувчените блатове го уравновесяват донякъде...
2. Използвах кашу и препоръчвам да използвате именно него. Наистина е много вкусно.
3. В крема сложих само половин чаша захар и смятам, че му беше напълно достатъчно.
Хм... май не се сещам за друго. Ако мога с нещо да помогна, казвайте! Успех с тортата на всички клубари!
Ante porcos margaritas meas mitto. Редактирано от Mushu на 08.06.05 18:58.
| |
Тема
|
Re: Ето я Киевската торта :)
[re: Mushu]
|
|
Автор | coлeтka (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.06.05 19:53 |
|
Страшна торта си направила!Напиши още малко подтобности по приготвянето.Например рускините нещо пишеха че темлературата на фурната е много важна и някои печаха тортата на 150градуса още от начало.
| |
Тема
|
Re: Ето я Киевската торта - i az da pitam
[re: coлeтka]
|
|
Автор | Chrissi (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.06.05 20:11 |
|
V kakvo se pekat blatovete - v tavata na pechkata i posle se reje krag ili moje i v tortena forma?
Blagodarya!
| |
Тема
|
Re: Ето я Киевската торта :)
[re: Mushu]
|
|
Автор |
alys () |
Публикувано | 11.06.05 21:35 |
|
Много добре изглежда тортата! Наистина ли блатовете се пекат по толкова много, колкото пише в рецептата? В каква форма ги пече? Ако се пекат в по-голяма тава, няма ли да се изпекат по-бързо? Не става ли прекалено маслено (тежко) с 300г масло? И последен въпрос - какво кашу ползваш ( марка, подробности около грамаж и цена)? За пръв път имам толокова много неизвестни, за което се извинявам.
| |
Тема
|
Re: Още подробности за тортата)
[re: alys]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 11.06.05 22:21 |
|
Ще отговоря тук на всички въпроси, нали може?:)
За печенето на блатовете:
Температурата беше така, както препоръчваха рускините - първо 175, после 150.
Не се печаха толкова дълго, в никакъв случай, не повече от час на блат, плюс това аз печах по два наведнъж. :-))
Пекох ги в тавата на печката, върху оризова хартия, на която изсипвах с лъжица и оформях в кръгла "блатова" форма. На око. :-)) Предполагам, може и в тортена форма, но препоръчвам горещо използването на оризовата хартия и нищо друго.
Как пекох два блата наведнъж? (Ноу-хауто е на мъжа ми). Първият се слага по описания начин в тавата на фурната. След 20-на минути, когато "хване", се вади и с помощта на асистент листът оризова хартия внимателно се плъзва върху решетката на фурната; решетката се пъхва в по-долната й част, а тавата с новия, втори блат - в по-горната. :))
Според мен по-добре 3 блата, отколкото 2 свръхдебели, които може и да не се изпекат като хората.
Не стана прекалено маслено, и аз се бях уплашила - блатовете са много големи и някак си "поемат" от маслеността на крема, а той изглежда твърде малко за тях - така и трябва да бъде явно. Само леко намазах между тях и отгоре. Яде се като слънце, вЕрвайте ми.
За кашуто - ами купих го от пазарчето "Св. Седмочисленици" в София - сурово кашу, май 2.60 за 100 грама, купих 200 и обявих, че това количество се равнява на 2 чаши, както е в рецептата. Накълцахме го с уреда за кълцане на лук, ако се сещате.
Хайде, правете я тортата, никак не е сложна, само шубето е голямо предварително.
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|