|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
Тема
|
каймичка & фурна
|
|
| Автор | asdf (Нерегистриран) |
| Публикувано | 24.05.05 13:44 |
|
|
Не ща кебапчета.
Ако може и да не е мусака...
Ако може с ориз там някак да се комбинира... то не че не може, ама на мен ми трябва някоя изпитана рецепта, че съм още начинаеща.
Нещо интересничко, пролетно, фриволно. :-)
Предварително благодаря!
П.П. Каймата е агнешка. Ако може и салата към съответното ястие някой да предложи! :-)
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: asdf]
|
|
| Автор |
Griph (непознат) |
| Публикувано | 24.05.05 17:46 |
|
|
Абе тук трябва да има нещо хитро
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: asdf]
|
|
| Автор |
fortuna_ (заслужена) |
| Публикувано | 25.05.05 04:01 |
|
|
Каймичка с ориз и на фурна - тези варианти се сещам:
Каймата се приготва като за мусака : запържва се пресен лук, ориз, магданоз, джоджен (или копър), пипери- черен, червен, сол, каймата последна се слага.
1. Сармички с лозов лист - увиват се в лозовите(опапрени с гореща вода, ако са пресни) листа, нареждат се плътно в намазнена тава(глинен разлат гювеч), долива се вода (да покрива сармите) и се пекат във фурната.
1.А. Може и на голяма мързелива сарма : лозовите листа се нарязват като салата и се объркват със запържената смес. Пече се в намазнена тава във фурната и накрая се прави заливка (кисело мляко и 2-3 яйца)като за мусака.
2. Пълнени тиквички -ладийки: разрязани на две по дължината и издълбани тиквички се пълнят с горната смес, нареждат се в намазнена тава и се пекат във фурната. Преди да се извадят се поръсват с настърган кашкавал(или филийки топено сирене) да се запече и той.
От издълбаната вътрешност на тиквичките може да стане чудесна крем супа като се свари заедно с 3-4 обелени картофа и 1-2 осъргани моркова, сол, магданоз, прецежда се, пасира се на пюре и се доразрежда с отварата до гъста супа. Добавя се масло и копър и се сервира със запечени в масло хлебни кротончета.
3. Или - запържва се пресен лук (1 малка връзка), 1 чаша ориз, 3-4 картофа, 1-2 моркова 1 тиквичка (ако има)- на дребни кубченца, 1 чаша сварен грах, магданоз, джоджен, сол и черен пипер, каймата накрая. Долива се топла вода и се вари на слаб котлон докато набъбне и омекне ориза и уеме водата. Добавят се 1-2 сварени и нарязани яйца. )Така сварена сместа може да стои в хладилник и за другия ден). Необходим е съд (формичка) с обем на 1 порция и с обло дъно- гювече, или супена купичка. С помощта на такъв съд се оформят купчинки като се пълни съда и се обръща в намазнена тава. Купчинките се намазват с разбито яйце с настърган кашкавал и се запичат във фурната.
Зелените и млечните салати са много подходящи.
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: fortuna_]
|
|
| Автор | лил (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.05.05 10:46 |
|
|
Fortina, най-сърдечно благодаря! :-)
Ще те помоля за още нещо - да ми разясниш съотношението каймичка:подправки (наскоро си газубих обонянието и от тогава насам се осланям единствено на точността)...
И още нещо да попитам - в рецептата за тичкички/ладийки какво количество вода се слага при печенето?
Още веднъж благодаря! :-)
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: лил]
|
|
| Автор |
fortuna_ (заслужена) |
| Публикувано | 25.05.05 15:44 |
|
|
Зависи какво количество е каймата . На половин кг кайма примерно - 3-4 стръка пресен лук( или малка глава кромид лук), 1 средна чаена чаша ориз (не от онези големи керамични чаши за кафе дето сега ги има по магазините ) ,половин връзка магданоз(аз го режа с дръжките), 3-4 стръка пресен джоджен (1-2 чаени лъжички ако е сух), по 1 равна чаена лъжичка сол и червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер. Аз ползвам от бланширания ориз.
Важно е сместа да е сготвена преди да се увива в сарми, или да се пълни в тиквичките, особено оризът да е сварен! После запичането е само за листата и за тиквичките и прави вкусен загар на яденето. Водата я доливам на око, за тиквичките - до ръба на тиквичката, но я наливам отгоре върху тиквичката, така че да поеме и във плънката - иначе може горния пласт да изсъхне и оризчетата да станат на кокал. Като за първи път - можеш да покриеш с фолио тавата с тиквичките (15-тина минути), за да не прегори горния пласт, а тиквичките да се задушат до омекване, после да махнеш фолиото докато поизври водата - сосът да остане 1-2 пръста , и накрая да сложиш сиренето (кашкавала) за дозапичане.
За сармите и тиквичките - на мен по ми харесват с копър, а купчинките с джоджен. Добър апетит!
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: fortuna_]
|
|
| Автор |
Eдин_ (такъв) |
| Публикувано | 25.05.05 16:32 |
|
|
За мързеливата сърма има и друг начин: нареждат се на пластове като баница плънката и листата и се запичат. Не съм го правил, но един приятел го прави и е много доволен.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: Eдин_]
|
|
| Автор |
alys () |
| Публикувано | 25.05.05 16:46 |
|
|
Много ми допада идеята за сърма-баница. Плънката трябва ли да е готова или полуготова? Предполагам, че има значение дали листата ще бъдат зелеви, лозови или от лапад.
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: alys]
|
|
| Автор |
Eдин_ (такъв) |
| Публикувано | 25.05.05 17:20 |
|
|
Трябва да питам.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: fortuna_]
|
|
| Автор | лил (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.05.05 18:03 |
|
|
Да, да - моето пакетче е точно половин килограм! :-)
Подробно обяснено - ще се справя, па по рекацията ще отсъдя за резултата..
Впрочем (това е важно), има ли начин да се избегне млякото при заливката?
Идеята е да не се смесват млечни с месни продукти...
| |
|
Тема
|
Re: каймичка & фурна
[re: Eдин_]
|
|
| Автор | лил (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.05.05 18:05 |
|
|
Да, да - питай! :-)
Особено за лапада... нещо ако се прекали с количеството, има ли опастност да нагорчи, да се развали вкуса на цялото..?
Понеже като се сетя как се редят кори за баница, май повечко листа ще трябват.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|