Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:32 03.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема каймичка & фурнанови  
Авторasdf (Нерегистриран)
Публикувано24.05.05 13:44

Не ща кебапчета.
Ако може и да не е мусака...
Ако може с ориз там някак да се комбинира... то не че не може, ама на мен ми трябва някоя изпитана рецепта, че съм още начинаеща.
Нещо интересничко, пролетно, фриволно. :-)

Предварително благодаря!

П.П. Каймата е агнешка. Ако може и салата към съответното ястие някой да предложи! :-)

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: asdf]  
Автор Griph (непознат)
Публикувано24.05.05 17:46

Абе тук трябва да има нещо хитро

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: asdf]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано25.05.05 04:01

Каймичка с ориз и на фурна - тези варианти се сещам:
Каймата се приготва като за мусака : запържва се пресен лук, ориз, магданоз, джоджен (или копър), пипери- черен, червен, сол, каймата последна се слага.

1. Сармички с лозов лист - увиват се в лозовите(опапрени с гореща вода, ако са пресни) листа, нареждат се плътно в намазнена тава(глинен разлат гювеч), долива се вода (да покрива сармите) и се пекат във фурната.
1.А. Може и на голяма мързелива сарма : лозовите листа се нарязват като салата и се объркват със запържената смес. Пече се в намазнена тава във фурната и накрая се прави заливка (кисело мляко и 2-3 яйца)като за мусака.

2. Пълнени тиквички -ладийки: разрязани на две по дължината и издълбани тиквички се пълнят с горната смес, нареждат се в намазнена тава и се пекат във фурната. Преди да се извадят се поръсват с настърган кашкавал(или филийки топено сирене) да се запече и той.
От издълбаната вътрешност на тиквичките може да стане чудесна крем супа като се свари заедно с 3-4 обелени картофа и 1-2 осъргани моркова, сол, магданоз, прецежда се, пасира се на пюре и се доразрежда с отварата до гъста супа. Добавя се масло и копър и се сервира със запечени в масло хлебни кротончета.

3. Или - запържва се пресен лук (1 малка връзка), 1 чаша ориз, 3-4 картофа, 1-2 моркова 1 тиквичка (ако има)- на дребни кубченца, 1 чаша сварен грах, магданоз, джоджен, сол и черен пипер, каймата накрая. Долива се топла вода и се вари на слаб котлон докато набъбне и омекне ориза и уеме водата. Добавят се 1-2 сварени и нарязани яйца. )Така сварена сместа може да стои в хладилник и за другия ден). Необходим е съд (формичка) с обем на 1 порция и с обло дъно- гювече, или супена купичка. С помощта на такъв съд се оформят купчинки като се пълни съда и се обръща в намазнена тава. Купчинките се намазват с разбито яйце с настърган кашкавал и се запичат във фурната.

Зелените и млечните салати са много подходящи.

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: fortuna_]  
Авторлил (Нерегистриран)
Публикувано25.05.05 10:46

Fortina, най-сърдечно благодаря! :-)

Ще те помоля за още нещо - да ми разясниш съотношението каймичка:подправки (наскоро си газубих обонянието и от тогава насам се осланям единствено на точността)...
И още нещо да попитам - в рецептата за тичкички/ладийки какво количество вода се слага при печенето?

Още веднъж благодаря! :-)

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: лил]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано25.05.05 15:44

Зависи какво количество е каймата . На половин кг кайма примерно - 3-4 стръка пресен лук( или малка глава кромид лук), 1 средна чаена чаша ориз (не от онези големи керамични чаши за кафе дето сега ги има по магазините ) ,половин връзка магданоз(аз го режа с дръжките), 3-4 стръка пресен джоджен (1-2 чаени лъжички ако е сух), по 1 равна чаена лъжичка сол и червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер. Аз ползвам от бланширания ориз.
Важно е сместа да е сготвена преди да се увива в сарми, или да се пълни в тиквичките, особено оризът да е сварен! После запичането е само за листата и за тиквичките и прави вкусен загар на яденето. Водата я доливам на око, за тиквичките - до ръба на тиквичката, но я наливам отгоре върху тиквичката, така че да поеме и във плънката - иначе може горния пласт да изсъхне и оризчетата да станат на кокал. Като за първи път - можеш да покриеш с фолио тавата с тиквичките (15-тина минути), за да не прегори горния пласт, а тиквичките да се задушат до омекване, после да махнеш фолиото докато поизври водата - сосът да остане 1-2 пръста , и накрая да сложиш сиренето (кашкавала) за дозапичане.
За сармите и тиквичките - на мен по ми харесват с копър, а купчинките с джоджен. Добър апетит!

Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано25.05.05 16:32

За мързеливата сърма има и друг начин: нареждат се на пластове като баница плънката и листата и се запичат. Не съм го правил, но един приятел го прави и е много доволен.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: Eдин_]  
Автор alys ()
Публикувано25.05.05 16:46

Много ми допада идеята за сърма-баница. Плънката трябва ли да е готова или полуготова? Предполагам, че има значение дали листата ще бъдат зелеви, лозови или от лапад.

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: alys]  
Автор Eдин_ (такъв)
Публикувано25.05.05 17:20

Трябва да питам.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Авторлил (Нерегистриран)
Публикувано25.05.05 18:03

Да, да - моето пакетче е точно половин килограм! :-)

Подробно обяснено - ще се справя, па по рекацията ще отсъдя за резултата..

Впрочем (това е важно), има ли начин да се избегне млякото при заливката?
Идеята е да не се смесват млечни с месни продукти...

Тема Re: каймичка & фурнанови [re: Eдин_]  
Авторлил (Нерегистриран)
Публикувано25.05.05 18:05

Да, да - питай! :-)

Особено за лапада... нещо ако се прекали с количеството, има ли опастност да нагорчи, да се развали вкуса на цялото..?
Понеже като се сетя как се редят кори за баница, май повечко листа ще трябват.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.