| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     каймичка & фурна 
 | 
 
 |  
| Автор | asdf (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 24.05.05 13:44 |  
             |  
           | 
            
           
  Не ща кебапчета.
 Ако може и да не е мусака... 
 Ако може с ориз там някак да се комбинира... то не че не може, ама на мен ми трябва някоя изпитана рецепта, че съм още начинаеща.
 Нещо интересничко, пролетно, фриволно. :-)
 
 Предварително благодаря! 
 
 П.П. Каймата е агнешка. Ако може и салата към съответното ястие някой да предложи! :-)
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: asdf]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Griph (непознат) |  
| Публикувано | 24.05.05 17:46 |  
             |  
           | 
            
           
 
 
  Абе тук трябва да има нещо хитро 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна
[re: asdf]
 | 
 
 |  
| Автор | 
fortuna_ (заслужена) |  
| Публикувано | 25.05.05 04:01 |  
             |  
           | 
            
           
  Каймичка с ориз и на фурна - тези варианти се сещам:
 Каймата се приготва като за мусака : запържва се пресен лук, ориз, магданоз, джоджен (или копър), пипери- черен, червен, сол, каймата последна се слага.
 
 1. Сармички с лозов лист - увиват се в лозовите(опапрени с гореща вода, ако са пресни) листа, нареждат се плътно в намазнена тава(глинен разлат гювеч), долива се вода (да покрива сармите) и се пекат във фурната.
 1.А. Може и на голяма мързелива сарма : лозовите листа се нарязват като салата и се объркват със запържената смес. Пече се в намазнена тава във фурната и накрая се прави заливка (кисело мляко и 2-3 яйца)като за мусака.
 
 2. Пълнени тиквички -ладийки: разрязани на две по дължината и издълбани тиквички се пълнят с горната смес, нареждат се в намазнена тава и се пекат във фурната. Преди да се извадят се поръсват с настърган кашкавал(или филийки топено сирене) да се запече и той.
 От издълбаната вътрешност на тиквичките може да стане чудесна крем супа като се свари заедно с 3-4 обелени картофа и 1-2  осъргани моркова, сол, магданоз, прецежда се, пасира се на пюре и се доразрежда с отварата до гъста супа. Добавя се масло и копър и се сервира със запечени в масло хлебни кротончета.
 
 3. Или - запържва се пресен лук (1 малка връзка), 1 чаша ориз, 3-4 картофа, 1-2 моркова 1 тиквичка (ако има)- на дребни кубченца, 1 чаша сварен грах, магданоз, джоджен, сол и черен пипер, каймата накрая. Долива се топла вода и се вари на слаб котлон докато набъбне и омекне ориза и уеме водата. Добавят се 1-2 сварени и нарязани яйца. )Така сварена сместа може да стои в хладилник и за другия ден). Необходим е съд (формичка) с обем на 1 порция и с обло дъно- гювече, или супена купичка. С помощта на такъв съд се оформят купчинки като се пълни съда и се обръща в намазнена тава. Купчинките се намазват с разбито яйце с настърган кашкавал и се запичат във фурната.
 
 Зелените и млечните салати са много подходящи. 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: fortuna_]
 | 
 
 |  
| Автор | лил (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 25.05.05 10:46 |  
             |  
           | 
            
           
  Fortina, най-сърдечно благодаря! :-)
 
 Ще те помоля за още нещо - да ми разясниш съотношението каймичка:подправки (наскоро си газубих обонянието и от тогава насам се осланям единствено на точността)... 
 И още нещо да попитам - в рецептата за тичкички/ладийки какво количество вода се слага при печенето?
 
 Още веднъж благодаря! :-)
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: лил]
 | 
 
 |  
| Автор | 
fortuna_ (заслужена) |  
| Публикувано | 25.05.05 15:44 |  
             |  
           | 
            
           
  Зависи какво количество е каймата . На половин кг кайма примерно - 3-4 стръка пресен лук( или малка глава кромид лук), 1 средна чаена чаша ориз (не от онези големи керамични чаши за кафе дето сега ги има по магазините  ) ,половин връзка магданоз(аз го режа с дръжките), 3-4 стръка пресен джоджен (1-2 чаени лъжички ако е сух), по 1 равна чаена лъжичка сол и червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер. Аз ползвам от бланширания ориз.
 Важно е сместа да е сготвена преди да се увива в сарми, или да се пълни в тиквичките, особено оризът да е сварен! После запичането е само за листата и за тиквичките и прави вкусен загар на яденето. Водата я доливам на око, за тиквичките - до ръба на тиквичката, но я наливам отгоре върху тиквичката, така че да поеме и във плънката - иначе може горния пласт да изсъхне и оризчетата да станат на кокал. Като за първи път - можеш да покриеш с фолио тавата с тиквичките (15-тина минути), за да не прегори горния пласт, а тиквичките да се задушат до омекване, после да махнеш фолиото докато поизври водата - сосът да остане 1-2 пръста , и накрая да сложиш сиренето (кашкавала) за дозапичане.
 За сармите и тиквичките - на мен по ми харесват с копър, а купчинките с джоджен. Добър апетит! 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: fortuna_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Eдин_ (такъв) |  
| Публикувано | 25.05.05 16:32 |  
             |  
           | 
            
           
  За мързеливата сърма има и друг начин: нареждат се на пластове като баница плънката и листата и се запичат. Не съм го правил, но един приятел го прави и е много доволен.
  Пречка е на себе си глупеца,
 пречка е на другите мъдреца.
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: Eдин_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
alys () |  
| Публикувано | 25.05.05 16:46 |  
             |  
           | 
            
           
  Много ми допада идеята за сърма-баница. Плънката трябва ли да е готова или полуготова? Предполагам, че има значение дали листата ще бъдат зелеви, лозови или от лапад.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: alys]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Eдин_ (такъв) |  
| Публикувано | 25.05.05 17:20 |  
             |  
           | 
            
           
  Трябва да питам.
  Пречка е на себе си глупеца,
 пречка е на другите мъдреца.
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: fortuna_]
 | 
 
 |  
| Автор | лил (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 25.05.05 18:03 |  
             |  
           | 
            
           
  Да, да - моето пакетче е точно половин килограм! :-)
 
 Подробно обяснено - ще се справя, па по рекацията ще отсъдя за резултата.. 
 
 Впрочем (това е важно), има ли начин да се избегне млякото при заливката?
 Идеята е да не се смесват млечни с месни продукти...
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: каймичка & фурна 
[re: Eдин_]
 | 
 
 |  
| Автор | лил (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 25.05.05 18:05 |  
             |  
           | 
            
           
  Да, да - питай! :-)
 
 Особено за лапада... нещо ако се прекали с количеството, има ли опастност да нагорчи, да се развали вкуса на цялото..?
 Понеже като се сетя как се редят кори за баница, май повечко листа ще трябват.
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |