Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:46 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Телешки Джолан  
Автор Almira ()
Публикувано22.04.05 18:27

Купих го и го замразих защото не мога да се сетя как да го сготвя.Даите ми някакви идеи...

The wind of God's Grace cannot lift us if we are carrying the load of desires and ego.

Тема Re: Телешки Джолан [re: Almira]  
Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано22.04.05 18:34

Най-хубав става с ориз,бял, защото оризът много добре се отнася към по-голямото количество мазнина в манджата...
Джолан с ориз си е класика.

Тема Re: Телешки Джолан [re: Sapiens]  
Автор Almira ()
Публикувано22.04.05 18:38

Как точно става. Имам тенжера под налягане - дали да не го сваря там ?

The wind of God's Grace cannot lift us if we are carrying the load of desires and ego.

Тема Re: Телешки Джолан [re: Almira]  
Публикувано22.04.05 19:15

Само джоланът, обаче. Без сол.
След като се свари добре, изсипваш в тавичка месото, свалено от костите, изсипваш и 3,5 чаши от бульона, посоляваш, слагаш десетина зрънца черен пипер и 3-4 бахар (аз си играя и леко ги спуквам предварително, мисля че става по-добре, но спокойно можеш да си ги пуснеш просто вътре).
Измиваш много добре, докато спре да пуска бяла вода, 1 чаша ориз и го изсипваш около месото в тавичката.
Слагаш в загрята фурна, по средата на фурната, на температура 220 - 250° и печеш до завиране на бульна отново.
Когато видиш, че бульонът е заврял, намаляваш температурата до 120° или някъде там (просто прещракваш ключовете за горе и долу от 4 на 2 ) и продължаваш печенето още 20 мин.
Изключваш нагряването без да изваждаш гювеча и го оставяш в горещата фурна още 15 мин.
Изваждаш, сервираш и приемаш похвалите без да се изчервяваш.
Може, но само от удоволствие.
Същото може и да стане в тенджера, също е много вкусно, но на мене в тавичка винаги ми е харесвало повече.
Ако обичате люто, при печенето в тавичката можеш да добавиш 1-2-3 пресни люти чушленца.

Тема Re: Телешки Джолан [re: Sapiens]  
Автор Гинec (Ж)
Публикувано22.04.05 21:11

Благодаря. Интересна рецепта за телешки джолан. Винаги до сега съм правила само "Варено" от джолан.

А да ти се намират рецепти за готвене на телешки опашки?

Тема Re: Телешки Джолан [re: Гинec]  
Публикувано22.04.05 22:49

Вместо джолан същото спокойно може да стане с предварително сварени и обезкостени телешки опашки.
Няма никаква разлика - и джоланът, и опашките съдържат в много голямо количество желатиноподобни вещества (които бъкат от холестерол) и правят ориза изключително вкусен по тази причина.

Тема Re: Телешки Джоланнови [re: Sapiens]  
Автор Гинec (Ж)
Публикувано23.04.05 21:02

предварително сварени и обезкостени телешки опашки.
Хей, сваряването - лесно. Теб ли да викам за обезкостяването? Ти за колко време обезкостяваш 3 броя сварени опашки? Аз не се наемам. Пък и създавам работа и поучително занимание на хранещите се - Много забавно става осмукването на костите на опашонките.

Тема Re: Телешки Джоланнови [re: Гинec]  
Публикувано23.04.05 22:54

Ами, има си отдавна отработена технология - като ги вариш нарязани поне по на 3 парчета в тенджера под налягане достатъчно време, след което само изваждаш кокалите, защото месото е изпадало от тях.
Каквото е останало по кокалчетата може да бъде осмуквано неофициално.

Редактирано от бypkaнчe на 24.04.05 00:35.

Тема Re: Телешки Джоланнови [re: Гинec]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано24.04.05 09:17

Ами те ако са хубаво сварени, се обезкостяват много лесно и бързо.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Тема телешко варенонови [re: Almira]  
АвторБyбoлинa (Нерегистриран)
Публикувано24.04.05 22:04

от телешки джолан става чудесно телешко варено

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.