Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:45 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Защо за мен готвенето е като...  
Автор desykv (мама на Алексчо)
Публикувано22.04.05 12:24

някакво непонятно чудо, магия, лошотия? Защо така не ми се удава, и ми коства толкова време и нерви, докато приготвя нещо? Това така ме сдухва... Моля за лесни и не много скъпи рецепти, като предварително благодаря!!! и едно уточнение - пишете като на слабоумна, ако въобще ми отговорите, защото имам и нарушена памет в момента...

Тема Re: Защо за мен готвенето е като... [re: desykv]  
Автор Иpeтo (ентусиаст)
Публикувано22.04.05 13:14

Ех, Деска, точно защото ти е "като някакво непонятно чудо, магия, лошотия" - за това и манджата се плаши и нищо не става . Забелязала съм, че когато готвя нещо в лошо настроение нищо не се получава.
Иначе за "лесни" рецепти....кажи какво искаш да сготвиш??

"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"

Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано22.04.05 14:31

Да, непонятно чудо и прекрасна магия е за хората, на които това им е приятно.
Готвенето е удоволствие, отмора и почивка за опънати нерви най-вече.
Приятна форма на релаксация от лошитията на деня и хората, които са ти я причинили.
Това се отнася, обаче, за хората, които обичат да готвят.
За хората, които подхождат с досада към готвенето, треперят на секундата, пристъпват от крак на крак в нетърпеливо очакване тази омразна досада по-бързо да свърши не се отнася.
На такива хора просто яденетата "не им се готвят".
Суперлесни и суперевтини рецепти просто в природата не съществуват. Т.е., съществуват, но задължително са подчинени на правилото "Когато купуваш евтино получаваш точно това, за което си платил", а твърде често и на правилото "Безплатен обяд няма"...
Опитай се да подходиш (ако това все още ти е възможно като гледам как си настроена...) към готвенето с любов и спокойствие, като към приятно изживяване от хубав филм или книга и тогава със сигурност поне едно от три яденета ще ти стане прекрасно.
Най-лесната рецепта, която мога да ти предложа е купуването на храна от близкия до вас китайски ресторант, ама пък тя няма да е толкова чак евтина Шегувам се, разбира се...
Разбери, истински евтини ястия няма, ако с омраза подхождаш към готвенето на боб или леща, които са евтини яденета, пак нищо няма да ти се получи.
Просто си промени отношението към готвенето или накарай някой друг у вас да готви.
И се опитай да не ползваш шаблони - готови рецепти, опитай се самата ти да родиш нещо в тази област, без да копираш нечие творчество.
то е все едно да искаш да рисуваш, а едновременно да гледаш от чужда картина. Резултатът винаги ще е лошо копие, а не творчество...

Тема Re: Защо за мен готвенето е като... [re: Sapiens]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано22.04.05 15:05

Абе не знам аз, но току що една позната ми разказа как ходила на моминско парти. От някакъв съвсем амбициозен вариант с яздене, файтони и не знам още какви салтанати и личен принос от по 1300 евро на човек, организаторките се придобрили на урок по готвене за 180 евро на човек Сготвили една вечеря от няколко ястия и после си я изконсумирали.

Та не знам какво стана с бизнес плана за менте балсамов оцет, но аз предлагам да спретнем бизне с едно такова развлечение.

След малко отивам да готвя за съответното ергенско парти. Аз съм помощник-готвач в случая

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Редактирано от Eдин на 22.04.05 15:07.

Автор Teди (с Огънче)
Публикувано22.04.05 16:46

Деси, давам ти рецепта с риба (това готвя в момента)

500 грама филе (аз предпочитам хек)
1 кг картофи
1 пакетче обикновена майонеза

Картофите се обелват и се нарязват на кръчета (дебели около сантиметър). Нареждат се на дъното на тава (с капак). Посолява се.
Върху картофите се нареждат парчетата риба, обилно намазани с майонеза. Отгоре се наръсва малко черен пипер.
Сипва се вода, колкото да покрие картофите, захлупва се с капак и се слага във фурната.
Когато картофите са готови, манджата е сготвена

Ние много обичаме тази рецепта, дано да ти хареса и на теб!
Ако имаш въпроси, питай

Автор suzan72 (непознат)
Публикувано22.04.05 17:13

Една от любимите ми супи е млечната супа,която научих от свекърва ми.Тя е както много евтина,така и адски лесна за приготвяне.
Слагаш 2 супени лъжици брашно в една тенджера,слагаш 4-5 супени лъжици кисело мляко и разбъркваш добре.Прибавяш едно разбито яйце и една кафена чашка ориз.След това заливаш всичко това с около литър-литър и половина хладка вода и слагаш тенджерата на котлона.Бъркаш непрекъснато,докато заври,след което намаляш огъня и вариш докато омекне ориза.Разбърквай от време на време,защото ориза потъва на дъното-за да не загори.Най-накрая овкусяваш със сол,черен пипер и джоджен и заливаш супата с горещо масло.

Друго лесно и вкусно ядене са пилешките бутчета с картофи и моркови,които правя когато нямам време за нещо друго.Сипваш съвсем малко олио на дъното на тефлонова тенджера и подреждаш на дъното бутчетата.Слагаш ги на котлона със затворен похлупак и докато се запържат от едната страна,белиш морковите и картофите и една две глави лук,може и една червена чушка.След това обръщаш бутчетата от другата страна,подреждаш върху тях целите картофи(ако са големи,можеш да ги разполовиш),моркови,целите лукчета и нарязаната на 4 чушка.Посоляваш и наливаш само една кафена чашка гореща вода.Захлупваш тенджерата и готвиш на много тих огън.Става страшно вкусно-картофите омекват на пара и добиват страхотен аромат.

По принцип аз много обичам да слагам продуктите сурови-без да ги задушавам или запържвам.Така правя и зеления фасул.На дъното слагам лук,отгоге зеления боб,малко чесън,а най отгоре нарязаните на ситно домати,не слагам никаква вода-зеленчуците си пускат водичка,особено ако готвиш на много тих огън.

Тема Нещо полезно и вкусно, хем и за бебето да става... [re: Иpeтo]  
Публикувано22.04.05 17:17

Моля ви, дайте идеи!!!

Тема Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! [re: suzan72]  
Публикувано22.04.05 17:32

И нали съм в отпуск по майчинство, скоро смятам да ги сготвя наистина, и ако станат, ще се похваля - !!!
А на останалите ще кажа - досега не ми се е налагало да готвя, с мъжа ми все сме ходили по негово желание главно някъде навън да ядем, работих много и то отговорна работа, та не ми оставаха нито време, нито сили и да готвя късно вечерта, а сега преживях и тежка следродилна депресия... Ако не ми се искаше да се науча да готвя и да променя отношението си, то едва ли щях да пиша тук, нали така?
С приятелски поздрав - Деси.
И все пак съгласете се, че всичко на всичко вземам 148 лв. в момента, разделени за 1 месец, какви ястия мога да си позволя, ако не беше съпругът и бабите и дядовците??? Гадна държавица, пу!!! Но не ми стиска да забягвам в пустата чужбина, така че да благодаря, че не съм сама...

Автор Jennifer (Оптимистка:))
Публикувано22.04.05 17:42

Деси, някои хора могат да ти обясняват надълго и нашироко напр. колко успокояващо е да бродираш гоблен, а на теб това да ти се струва най-изнервящото нещо на света. Същото е и с готвенето.
Може би просто не обичаш да готвиш, а трябва да го правиш по задължение. Проблемът не е в теб.

Мисля, че най-доброто решение в случая е ако има някой вкъщи, който да се заеме с тази задача, защото когато не обичаш нещо, едва ли е толкова лесно да започнеш да го обичаш.
Виждам обаче, че искаш да се научиш, което е много важна крачка.
Дори най-важната.
Затова аз ще ти препоръчам нещо, което ще бъде компромис, нещо в средата.
Опитай в началото с нещо много лесно и просто, но наблегни на украсата и дизайна.
Сигурна съм, че това ще промени отношението ти към готвенето.
Можеш да направиш най-обикновени пържени или варени яйца, но украсени по някакъв нестандартен начин. Настроението, което ще ти доставят ще те увлече за нови опити.
А пък и да ти кажа нещо друго - не е толкова голяма беда, че не ти се готви.
Голяма работа! Живеем в 21век, все пак.
Все повече и повече навлизат полуготовите храни, какво като не си сготвила манджа от времето на баба си.
По-важни са много други неща.

Ще ти напиша една много лесна рецепта като за начало.

1. Пускаш си някаква много готина музика, която те зарежда и ти носи настроение.
2. Започваш изпълнението на следната рецепта:
Огратен
1 кг картофи
1 ч.ч. прясно мляко или сметана
1/2 пак. прясно масло
150 гр. сирене,
4 яйца,
малко кашкавал
галета
черен пипер, сол , магданоз - каквито подправки обичате

Обелваш картофите и ги сваряваш добре.
Намачкваш ги или ги нарязваш на дребно. Добавяш маслото, сиренето, млякото и сметаната. Не забравяй подправките.
Намазваш една тавичка с олио и поръсваш с галета.
Изсипваш сместа с картофите.
В оригиналната рецепта върху сместа се чукват яйцата и яденето се пече докато яйцата се опекат, след което се поръсва с кашкавал, магданоз и каквото искаш.
Аз го правя като разбия още в началото яйцата и млякото и объркам всичко това в сместа. Поръсвам с кашкавала и запичам. Просто на нас ни хареса повече така.
Хубаво е да се поднесе топло, но имай предвид, че ако запичаш кашкавала, ястието ще мирише много апетитно, но когато започнеш да го режеш, кашкавалът ще стане на конци и изобщо рязането е трудно и доста неугледно.
Затова аз винаги питам какво предпочитат - добър външен вид и студен кашкавал, или обратното.

Ако си имала търпението да изчетеш всичко до тук и ако се заловиш със задачата да приготвиш тази леснотия, ще ти пожелая успех!

Тема Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! [re: desykv]  
Автор Jennifer (Оптимистка:))
Публикувано22.04.05 17:48

Спокойно, спокойно! Издържахме на едно майчинство Виденовата зима, че ти ли няма да издържиш със 148 (неинфлационни) лева!
Ей сега ще видиш как е отхвръкнало детенцето, да ти е живо и здраво.
И си остани тук, нали и за тук хора трябват!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.