Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:03 13.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема САЛАТА С РИБА ТОН  
Авторвecи (Нерегистриран)
Публикувано19.04.05 12:13



Знае ли някой как се приготвя такава салата. Мислех да опитам със зелена салата, но незнам да слагам ли лук и чесън, ами оцет? Как ще бъде най-добре? Ако сте опитвали споделете



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: вecи]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано19.04.05 12:24



Вместо оцет - сложи някакъв дресинг с лимон. Прибави и малко царевични зърна от консерва. Импровизирай, няма как да не стане, та това е само салата



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: вecи]  
Автор ah ()
Публикувано19.04.05 13:28



зелена салата, домати, маслини, каперси, моцарела режеш на кубчета, риба тон (не тази в олиото, а другата) изсипваш заедно със сока, пресен босилек ако имаш, зехтин и балсамико. става една малка фантазия, уж е от Калабрия (според една приятелка, която все там ходи на море).
а аз наскоро си направих с домати, кисели краставички и тон. стана много вкусна.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 13:56



Наистина е фантазия. Само чам сакъз няма в нея.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Eдин]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано19.04.05 14:48



Освен мен и теб знае ли друг какво е чам сакъз?
Не е за салата, но освен в ракия и илачи къде се използва?



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Eдин]  
Автор ah ()
Публикувано19.04.05 15:20



я кажи ако случайно знаеш как е сакъз на англиийски, да си го преведа на немски.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: няkoя cи]  
Автор ah ()
Публикувано19.04.05 15:21



знае. и иска да си го купи от аптека, но не знае и не може да намери съответното наименование на немски или поне на латински.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: вecи]  
АвторNia (Нерегистриран)
Публикувано19.04.05 16:04



Миналата година в едно списание прочетох и направих една салата, в която се използва риба тон от консерва. Там я пишеше "велигденска салата". На мен ми хареса много.
Сваряват се картофи. Нарязват се на кубчета. Аз ги овкусих предварително със сол и малко оцет. Слагат се в плоска (може тортена) чиния, на един ред. Нарязва се една марула и се нарежда отгоре. Поръсва се с рибата тон от 1 кутийка. Сваряват се 2-3 яйца и се режат на 6 парчета. Горе долу със същата големина и форма се режат и домати. Върху марулята по края на чинията се нарежда 1 парче домат, 1 парче яйце и така се редуват. Става като венец. В средата сложих и маслинки. Така приготвена салатата може да стои свежа докато и дойде ред за ядене. А след това всеки си я доувкосява в собствената чиния по желание.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: няkoя cи]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 16:18



Аз не знам какво е и не ме интересува особено. Би трабвало да е някаква гумообразна смес, получена от бор. Може и да е просто гума арабика. Баба ми използваше израза "саръ сабор и чам сакъз" в случаи, когато искаше да каже, че вече достатъчно излишни неща има, остава да се наслагат и тези двете.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Редактирано от Eдин на 19.04.05 16:18.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 16:19



Сакъз означава много неща. Кое точно значение те интересува?

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Редактирано от Eдин на 19.04.05 16:19.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 16:21



Откъде пък ти хрумна това? Интересувах се преди време единствено от мастиковата дъвка. Мога да те светна, че в Холандия я няма никъде, та не е изключено и в Германия да е така.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Редактирано от Eдин на 19.04.05 16:21.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: вecи]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 16:26



Риба тон можеш да сложиш като добавка в почти всички салати, като най-подхожда на листните салати (марули, зеле и др. подобни). Тонът си ходи изключително добре и с краставица. Добре е, но не задължително, да подмениш оцета в салатата с с лимонов сок. Лукът много се обича с рибата тон. Чесън може също да се сложи, но не е по всеки вкус. Маслините също са често срещана добавка в салатите с риба тон. Разбира се, не си заслужава да разваляш с риба тон шопска салата, например, или някаква друга салата с бяло сирене.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Eдин]  
Автор ah ()
Публикувано19.04.05 17:20



я не ми обиждай салатата, тя е просто ужасно вкусна, и, уверявам те, няма нищо излишно в нея. да не би в шопската да има по-малко неща? така, че, пробвай я и ще видиш.

а колкото до сакъза, имам някакви народни рецепти за илачи, та затова ми беше хрумнало да го търся.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 17:25



Ще я обиждам пък. По някаква случайност съм пробвал подобни комбинации и нямам никак високо мнение за тях. Това е смес от поне две свестни сами по себе си салати. Ама защо са смесени?! Сигурно защото Калабрия е най-бедната област на Италия, поради което калабрийците имат комплекс и винаги се опитват да се поукрасят за пред чужденците.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано19.04.05 17:39



Сакъз е турска дума, ако не се лъжа. Означава нещо дребно.



Тема Re: С извинение към модератора,нови [re: Nia]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано19.04.05 17:42



но това не мога да го понеса равнодушно, защото не става въпрос просто за правописна грешка.
ВелиКден - ВелиКденска салата.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: няkoя cи]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 17:48



Означава дъвка или смола. Означава също така директно мастикова дъвка.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: С извинение към модератора,нови [re: няkoя cи]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 17:49



Просто правописна грешка е, както и други в същия текст.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Eдин]  
Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано19.04.05 19:48



Но можеше да има...
Ти пък, нали има царевица...



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: няkoя cи]  
Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано19.04.05 19:49



Аз знам...
На чист български език се нарича медицинска дъвка.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано19.04.05 19:50



На латински мисля, че беше "мастикс".



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Sapiens]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано19.04.05 20:03



Сакъз -- да, но "чам сакъз"... не съм сигурен, че е същото, т.е. медицинска дъвка/докторска дъвка/мастикова дъвка.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Eдин]  
Автор ah ()
Публикувано20.04.05 09:48



не знам защо си мисля, че е борова смола и нищо друго.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано20.04.05 10:04



Чам на турски е бор.



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: ah]  
Автор suzan72 (непознат)
Публикувано20.04.05 10:07



Чам означава бор,а сакъз е дъвка-това е буквален превод от турски.Предполагам че е дъвка приготвена от борова смола




Тема Изобретение на моя съпругнови [re: вecи]  
Автор Virgo (зодия дева)
Публикувано20.04.05 10:14



Сварява се 1 кг картофи, добавя се една кутия царевица и 1 кутия риба тон и се овкусява с майонеза, копър, малко сол и черен пипер

Аз пък я предпочитам с зелена салата, крутони, краставица и млечен сос (някъде я бях срещала като Цезар салата)



Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Virgo]  
АвторSisi (Нерегистриран)
Публикувано20.04.05 11:07



Това е една рецепта , която научих от българка живяла в Испания . Приготвя се от салата айсберг която се накъсва на хапки / поради липса на българския пазар може да се замени с зеле което се нарязва на динени резени , които се накъсват на 2 см. на 2 см. хапки / . Нарязва се 1 - 2 глави червен лук на полумесеци, 1 краставичка , 1- 2 домата и всичко това се овкусява със сол и 1 консерва риба тон в олио . Салатата е по вкусна за консумация след като престои 4 часа и дори ден след като се приготви . Надявам се да ви хареса побългареният вариант.



Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Virgo]  
Авторняkoя cи (Нерегистриран)
Публикувано20.04.05 11:22



Картофи+царевица? Бляк!
На повече от 1кг. ''тежки продукти'' само 1 кутийка тон?




Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Eдин]  
Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано20.04.05 11:40



Ами "чам" си е чам и на български през турски...
Чамово дърво, чамов материал, изобщо дървесина от бор.
Та въпросната загадъчно звучаща думичка си означава точно "борова смола".



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: вecи]  
Авторnesti (Нерегистриран)
Публикувано20.04.05 11:57



Аз правя салата от спираловидните макарони , консерва риба тон - парченца , майонеза и ситно нарязани кисели краставички. За подправка - соев сос.




Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: nesti]  
Автор Sapiens (ex Sapiens-s-s)
Публикувано20.04.05 12:07



А пробвала ли си да сложиш и къри, и царевица?



Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: няkoя cи]  
Автор Virgo (зодия дева)
Публикувано20.04.05 12:13



Като не ти харесва тази комбинация не значи, че не се харесва на останалите

Кутията е една, но не от тези малките, а от по-големичките



Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Virgo]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано20.04.05 12:16



Картофи и царевица е наистина бляк.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Eдин]  
Автор Virgo (зодия дева)
Публикувано20.04.05 12:25



Въпрос на вкус казала маймуната и си облизала гъза

И за мен някои неща, които чета са "бляк", но си мълча

До сега сте първите, които се оплаквате от тази рецепта. Обикновено тази салата първа свършва на масата



Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Virgo]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано20.04.05 12:28



Понякога хората се напъват да ядат дори и неща с доста странен вкус, само да не излезе, че са назад с материала.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Eдин]  
Автор Virgo (зодия дева)
Публикувано20.04.05 12:38




Това ми напомня за един ужасно миниатюрен френски специалитет.
След като го опитах разбрах защо е толкова миниатюрен

Едва ли някой ще е в състояние да си поръча два пъти от същото



Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: Sisi]  
Автор ah ()
Публикувано20.04.05 13:49



по добре да се замени с марула, а не със зеле!
салатата айсберг е нежна и много хрупкава. зелето си има специфичен вкус на зеле .



Тема Re: САЛАТА С РИБА ТОНнови [re: Sapiens]  
Автор ah ()
Публикувано20.04.05 13:50







Тема Re: Изобретение на моя съпругнови [re: ah]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано20.04.05 13:56



Салатата айсберг е измишльотина. Специално е култивирана, за да издържа дълго в хладилник. Винаги, когато е възможно, трябва да се заменя с маруля.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.

Редактирано от Eдин на 20.04.05 13:56.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.