Тема
|
САЛАТА С РИБА ТОН
|
|
Автор | вecи (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 12:13 |
|
Знае ли някой как се приготвя такава салата. Мислех да опитам със зелена салата, но незнам да слагам ли лук и чесън, ами оцет? Как ще бъде най-добре? Ако сте опитвали споделете
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: вecи]
|
|
Автор | няkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 12:24 |
|
Вместо оцет - сложи някакъв дресинг с лимон. Прибави и малко царевични зърна от консерва. Импровизирай, няма как да не стане, та това е само салата
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: вecи]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 19.04.05 13:28 |
|
зелена салата, домати, маслини, каперси, моцарела режеш на кубчета, риба тон (не тази в олиото, а другата) изсипваш заедно със сока, пресен босилек ако имаш, зехтин и балсамико. става една малка фантазия, уж е от Калабрия (според една приятелка, която все там ходи на море).
а аз наскоро си направих с домати, кисели краставички и тон. стана много вкусна.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 13:56 |
|
Наистина е фантазия. Само чам сакъз няма в нея.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Eдин]
|
|
Автор | няkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 14:48 |
|
Освен мен и теб знае ли друг какво е чам сакъз?
Не е за салата, но освен в ракия и илачи къде се използва?
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Eдин]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 19.04.05 15:20 |
|
я кажи ако случайно знаеш как е сакъз на англиийски, да си го преведа на немски.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: няkoя cи]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 19.04.05 15:21 |
|
знае. и иска да си го купи от аптека, но не знае и не може да намери съответното наименование на немски или поне на латински.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: вecи]
|
|
Автор | Nia (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 16:04 |
|
Миналата година в едно списание прочетох и направих една салата, в която се използва риба тон от консерва. Там я пишеше "велигденска салата". На мен ми хареса много.
Сваряват се картофи. Нарязват се на кубчета. Аз ги овкусих предварително със сол и малко оцет. Слагат се в плоска (може тортена) чиния, на един ред. Нарязва се една марула и се нарежда отгоре. Поръсва се с рибата тон от 1 кутийка. Сваряват се 2-3 яйца и се режат на 6 парчета. Горе долу със същата големина и форма се режат и домати. Върху марулята по края на чинията се нарежда 1 парче домат, 1 парче яйце и така се редуват. Става като венец. В средата сложих и маслинки. Така приготвена салатата може да стои свежа докато и дойде ред за ядене. А след това всеки си я доувкосява в собствената чиния по желание.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: няkoя cи]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 16:18 |
|
Аз не знам какво е и не ме интересува особено. Би трабвало да е някаква гумообразна смес, получена от бор. Може и да е просто гума арабика. Баба ми използваше израза "саръ сабор и чам сакъз" в случаи, когато искаше да каже, че вече достатъчно излишни неща има, остава да се наслагат и тези двете.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.Редактирано от Eдин на 19.04.05 16:18.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 16:19 |
|
Сакъз означава много неща. Кое точно значение те интересува?
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.Редактирано от Eдин на 19.04.05 16:19.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 16:21 |
|
Откъде пък ти хрумна това? Интересувах се преди време единствено от мастиковата дъвка. Мога да те светна, че в Холандия я няма никъде, та не е изключено и в Германия да е така.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.Редактирано от Eдин на 19.04.05 16:21.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: вecи]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 16:26 |
|
Риба тон можеш да сложиш като добавка в почти всички салати, като най-подхожда на листните салати (марули, зеле и др. подобни). Тонът си ходи изключително добре и с краставица. Добре е, но не задължително, да подмениш оцета в салатата с с лимонов сок. Лукът много се обича с рибата тон. Чесън може също да се сложи, но не е по всеки вкус. Маслините също са често срещана добавка в салатите с риба тон. Разбира се, не си заслужава да разваляш с риба тон шопска салата, например, или някаква друга салата с бяло сирене.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Eдин]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 19.04.05 17:20 |
|
я не ми обиждай салатата, тя е просто ужасно вкусна, и, уверявам те, няма нищо излишно в нея. да не би в шопската да има по-малко неща? така, че, пробвай я и ще видиш.
а колкото до сакъза, имам някакви народни рецепти за илачи, та затова ми беше хрумнало да го търся.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 17:25 |
|
Ще я обиждам пък. По някаква случайност съм пробвал подобни комбинации и нямам никак високо мнение за тях. Това е смес от поне две свестни сами по себе си салати. Ама защо са смесени?! Сигурно защото Калабрия е най-бедната област на Италия, поради което калабрийците имат комплекс и винаги се опитват да се поукрасят за пред чужденците.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор | няkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 17:39 |
|
Сакъз е турска дума, ако не се лъжа. Означава нещо дребно.
|
|
Тема
|
Re: С извинение към модератора,
[re: Nia]
|
|
Автор | няkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.04.05 17:42 |
|
но това не мога да го понеса равнодушно, защото не става въпрос просто за правописна грешка.
ВелиКден - ВелиКденска салата.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: няkoя cи]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 17:48 |
|
Означава дъвка или смола. Означава също така директно мастикова дъвка.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: С извинение към модератора,
[re: няkoя cи]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 17:49 |
|
Просто правописна грешка е, както и други в същия текст.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Eдин]
|
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
Публикувано | 19.04.05 19:48 |
|
Но можеше да има...
Ти пък, нали има царевица...
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: няkoя cи]
|
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
Публикувано | 19.04.05 19:49 |
|
Аз знам...
На чист български език се нарича медицинска дъвка.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
Публикувано | 19.04.05 19:50 |
|
На латински мисля, че беше "мастикс".
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 19.04.05 20:03 |
|
Сакъз -- да, но "чам сакъз"... не съм сигурен, че е същото, т.е. медицинска дъвка/докторска дъвка/мастикова дъвка.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Eдин]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 20.04.05 09:48 |
|
не знам защо си мисля, че е борова смола и нищо друго.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор | няkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.05 10:04 |
|
Чам на турски е бор.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: ah]
|
|
Автор |
suzan72 (непознат) |
Публикувано | 20.04.05 10:07 |
|
Чам означава бор,а сакъз е дъвка-това е буквален превод от турски.Предполагам че е дъвка приготвена от борова смола
|
|
Тема
|
Изобретение на моя съпруг
[re: вecи]
|
|
Автор |
Virgo (зодия дева) |
Публикувано | 20.04.05 10:14 |
|
Сварява се 1 кг картофи, добавя се една кутия царевица и 1 кутия риба тон и се овкусява с майонеза, копър, малко сол и черен пипер
Аз пък я предпочитам с зелена салата, крутони, краставица и млечен сос (някъде я бях срещала като Цезар салата)
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Virgo]
|
|
Автор | Sisi (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.05 11:07 |
|
Това е една рецепта , която научих от българка живяла в Испания . Приготвя се от салата айсберг която се накъсва на хапки / поради липса на българския пазар може да се замени с зеле което се нарязва на динени резени , които се накъсват на 2 см. на 2 см. хапки / . Нарязва се 1 - 2 глави червен лук на полумесеци, 1 краставичка , 1- 2 домата и всичко това се овкусява със сол и 1 консерва риба тон в олио . Салатата е по вкусна за консумация след като престои 4 часа и дори ден след като се приготви . Надявам се да ви хареса побългареният вариант.
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Virgo]
|
|
Автор | няkoя cи (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.05 11:22 |
|
Картофи+царевица? Бляк!
На повече от 1кг. ''тежки продукти'' само 1 кутийка тон?
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Eдин]
|
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
Публикувано | 20.04.05 11:40 |
|
Ами "чам" си е чам и на български през турски...
Чамово дърво, чамов материал, изобщо дървесина от бор.
Та въпросната загадъчно звучаща думичка си означава точно "борова смола".
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: вecи]
|
|
Автор | nesti (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.05 11:57 |
|
Аз правя салата от спираловидните макарони , консерва риба тон - парченца , майонеза и ситно нарязани кисели краставички. За подправка - соев сос.
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: nesti]
|
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
Публикувано | 20.04.05 12:07 |
|
А пробвала ли си да сложиш и къри, и царевица?
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: няkoя cи]
|
|
Автор |
Virgo (зодия дева) |
Публикувано | 20.04.05 12:13 |
|
Като не ти харесва тази комбинация не значи, че не се харесва на останалите
Кутията е една, но не от тези малките, а от по-големичките
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Virgo]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 20.04.05 12:16 |
|
Картофи и царевица е наистина бляк.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Eдин]
|
|
Автор |
Virgo (зодия дева) |
Публикувано | 20.04.05 12:25 |
|
Въпрос на вкус казала маймуната и си облизала гъза
И за мен някои неща, които чета са "бляк", но си мълча
До сега сте първите, които се оплаквате от тази рецепта. Обикновено тази салата първа свършва на масата
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Virgo]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 20.04.05 12:28 |
|
Понякога хората се напъват да ядат дори и неща с доста странен вкус, само да не излезе, че са назад с материала.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Eдин]
|
|
Автор |
Virgo (зодия дева) |
Публикувано | 20.04.05 12:38 |
|
Това ми напомня за един ужасно миниатюрен френски специалитет.
След като го опитах разбрах защо е толкова миниатюрен
Едва ли някой ще е в състояние да си поръча два пъти от същото
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: Sisi]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 20.04.05 13:49 |
|
по добре да се замени с марула, а не със зеле!
салатата айсберг е нежна и много хрупкава. зелето си има специфичен вкус на зеле .
|
|
Тема
|
Re: САЛАТА С РИБА ТОН
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 20.04.05 13:50 |
|
|
|
Тема
|
Re: Изобретение на моя съпруг
[re: ah]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 20.04.05 13:56 |
|
Салатата айсберг е измишльотина. Специално е култивирана, за да издържа дълго в хладилник. Винаги, когато е възможно, трябва да се заменя с маруля.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.Редактирано от Eдин на 20.04.05 13:56.
|
|