|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
хайвер?
|
|
Автор | Asss (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.03.05 14:41 |
|
В една от темите някой от господа кулинарите се беше похвалрил, че е научил младо семейство в чужбина да си прави хайвер. Аз също незнам и помолих да ми обясни и на мен, но забравих в коя тема беше и сега немога да го намеря. От тогава се амбицирах и макар, че не обичам риба и кой знае колко не ям хайвер реших да се науча. Така, че ... помагайте.
КАК СЕ ПРАВИ ХУБАВ ХАЙВЕР?
| |
Тема
|
Re: хайвер?
[re: Asss]
|
|
Автор | k (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.03.05 15:27 |
|
защо те е да го правиш като няма да го ядеш?
| |
Тема
|
Re: хайвер?
[re: k]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 22.03.05 15:36 |
|
Ти пък защо питаш?! Може да иска да се маже с него ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/wink.gif)
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
|
хм...аз пак по мой стар навик - да се обадя в теми, в които не разбирам
преразказвам това, което наскоро ми беше обяснила майка ми:
100г хайвер (не знам дали има различни видове) се разбърква добре с мекото на две филии хляб, предварително накиснати във вода и изстискани. Добавяме ситно нарязан лук - тук имаше някаква врътка - в някои случай става горчиво, а в други не - мисля, че трябваше да е нарязан (за да си е сокът в него), а не настърган или смлян. Това цялото нещо си го разбъркваме добре до що-годе хомогенна смес, включваме миксера и започваме на тънка струя за добавяме олио. Не знам колко :), но вероятно като вземе да става ще му проличи.
По принцип така се получава хайвероподобна смес, която е малко тежичка - все пак има доста олио. Затова към сместта, продължавайки да миксираме добавяме и бутилка (200мл) газирана вода - цялото нещо пръхва видимо.
Като цяло нещо подобно беше, аз лично не съм го правил никога, но все някой ден... :). За количества съставки нямам идея по колко от кое:)).
Е, дадох основата - тук сега експертите ще си кажат мнението, ще променят, добавят и дават идеи :).
И на мен ми е интересно да прочета развитието, така че...давайте :)
| |
Тема
|
Виж
[re: Asss]
|
|
Автор |
nbb (весела) |
Публикувано | 22.03.05 15:58 |
|
, но още не съм я пробвала.
| |
|
Единствена забележка - лука се изцежда именно да не горчи (т.е. не се нарязва, а се настъргва и старателно се изцежда)
За разбиване се използва само ТАРАМА хайвер (на малки топчета)
Ако чистите риба с хайвер, хайвера се остава да "узрее" малко в олио и тогава е готов за разбиване.
Черният и червеният хайвер не са подходящи за разбиване.
| |
Тема
|
Re: хайвер?
[re: Virgo]
|
|
Автор | Бyбoлинa (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.03.05 11:54 |
|
в какво се състои това зреене на хайвера в олио?
| |
Тема
|
Re: хайвер?
[re: Asss]
|
|
Автор | Accc (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.03.05 00:47 |
|
Много благодаря.
Не съм писала, че не ям. Ям, но не колкото домочадието. Пък аз ако не ям, другите край мен ядят.
| |
Тема
|
Re: хайвер?
[re: Asss]
|
|
Автор | luchko (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.03.05 01:07 |
|
eto kak go pravia az. stava mnogo vkusno
100 г хайвер, 1/2 гл. лук, сокът от 1 лимон, 1-2 фили хляб накисната във вода, iztzedeni, олио около 250 мл
2/3 ot хайверът заедно с изтскания хляб се разбива с миксер. По малко се прибавя олио (както се прави майонеза). Получава се гъста кремообразна смес. Малко преди да свърши олиото се прибавя настъртания на мнго ситно лук. Продължава да се бие. Прибавя се останалото олио и най-накрая се прибавя лимоновия сок. Рабива се много хубаво. Накрая, за да побелее, се прибавя съвсем малко студена вода. Pribavia se 1/3 ot nerabitia haivaer za da stoi na zrantza.
pravi se s haiver ot pushena riba
| |
|
Ами оставя се да престои в олио, докато набъбне.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|