|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Солен кекс с майонеза
|
|
Автор | Hela (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.03.05 21:15 |
|
Преди много време имах една рецепта за солен кекс с майонеза. Беше много сполучлива и много вкусен, но съм изгубила рецептата. Помогнете ми да я имам!
| |
Тема
|
Re: Солен кекс с майонеза
[re: Hela]
|
|
Автор |
pepi* () |
Публикувано | 06.03.05 14:02 |
|
Имам рецепта за баница с майонеза, правила съм и става много вкусна, ако искаш ще ти я пусна, но за кекс нямам рецепта.
| |
Тема
|
Re: Солен кекс без майонеза
[re: Hela]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 06.03.05 17:26 |
|
Аз пък имам невероятна френска рецепта за солен кекс БЕЗ майонеза, наистина най-вкусният, който съм срещала досега. Ако кажете, ще ви я пусна, но ако държите именно на майонезата, няма да е това ... впрочем, имам някъде рецепта за пирог с риба, чието тесто се замесва с майонеза ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
Тема
|
Re: Солен кекс с майонеза
[re: pepi*]
|
|
Автор | Hela (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.03.05 17:48 |
|
Как беше поговорката когато няма рибата и рака е.........Надявам се баницата
да е много вкусна. Предварително благодаря. Още тези дни ше я изпробвам.![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
| |
Тема
|
Re: Солен кекс без майонеза
[re: Mushu]
|
|
Автор | Hela (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.03.05 17:52 |
|
Рецептите който имам за солен кекс са ми много малко и затова предимно правя само един. Ще се радвам да изпробвам и вашата рецепта. Благодаря!![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
| |
Тема
|
Re: Солен кекс с майонеза
[re: Hela]
|
|
Автор |
pepi* () |
Публикувано | 06.03.05 21:33 |
|
Баница с майонеза
Продукти: един пакет фини кори за баница, 2 яйца, сирене около 300гр., 250гр. вода и 3 препълнени супени лъжици майонеза.
Изпълнение: Вземаме 3 пласта кори за баница. Режем ги на правоъгълни ивици и от тях с прегъване, правим тригуни с плънка от сирене и яйце. Нареждаме приготвените тригуни в тавичка намазана с мазнина и размери 30-40 см./ ако направим повече тригуни за по голяма тавичка, увеличаваме водата и майонезата. Заливаме със смес от 250гр. гореща вода и трите лъжица майонеза. Печем в предварително загрята до 250гр. фурна. Баницата става много вкусна, лека и пръхкава, като бюрек. Добър апетит.
| |
Тема
|
Солен кекс БЕЗ майонеза - "Кекс от маслини"
[re: Hela]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 07.03.05 08:52 |
|
Това е рецепта, която изпросих от една възрастна французойка някъде преди година, миналия Великден. Не знам дали много й се даваше, но не посмя да ме отреже пред голямата компания... Аз по принцип не обичам много-много солени кексове, хеле пък тези със сода , но това нещо е невероятно вкусно. Правила съм го 2-3 пъти оттогава и все си е вкусно. :)
И така - продукти:
180 г брашно
1 пак. бакпулвер
3 яйца
100 мл олио
100 мл мляко или сметана
сол - на вкус
чер пипер - на вкус
100 г черни маслини без костилки
100 г зелени маслини без костилки
150 г пушени гърди
150 г настъргано жълто сирене тип кашкавал
Брашното се разбърква добре с бакпулвера. Яйцата се разбиват с тел заедно с олиото и млякото (сметаната), подправят се на вкус и се прибавят към брашното, като се бърка непрекъснато. Когато сместа се изглади хубаво, се добавят двата вида маслини и пушените гърди, нарязани на кубчета, както и настърганото жълто сирене. Всичко се изсипва в намаслена форма за кекс и се пече 50 минути на 180 градуса.
Това е оригиналът, аз лично внесох някои дребни козметични промени в него:
- мисля, че от сол почти няма нужда при доста солените съставки;
- понеже не обичам пушени гърди , слагам шунка;
- чак пък цяла чаша сметана... айде няма нужда - става много хубаво само с мляко;
- пропорцията обикновено я удвоявам, защото така и така ще си играя, поне да има за народонаселението. (Off: Тук е една от основните разлики в подхода към храната на французина и на българина, за която може би някой път ще разкажа в отделна тема... )
Това е. Успех и който го направи, да каже какво е станало!
Ante porcos margaritas meas mitto.Редактирано от Mushu на 07.03.05 08:53.
| |
Тема
|
Re: Солен кекс БЕЗ майонеза - "Кекс от маслини"
[re: Mushu]
|
|
Автор |
alys () |
Публикувано | 08.03.05 17:30 |
|
Млякото - прясно или кисело? Интересува ме оригиналът, а иначе мисля, че и с двете ще е вкусно (с така внесената поправка за шунката). Ще опитам след няколко дни. Днес доядохме баницата, която е нещо средно между баница и солен кекс, залята с майонеза и малко водичка. Между две кори за баница намазвам със смес за солен кекс, завивам на руло и ги редя като вита баница. Вкусно е!
| |
Тема
|
Re: Млякото е прясно
[re: alys]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 09.03.05 13:20 |
|
Млякото е прясно, съжалявам за неточността. Не ми е известна май рецепта от френската кухня с кисело мляко (то тяхното има много малко общо с нашето де), не казвам, че няма, а че не ми е известна...![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
Тема
|
Re: Млякото е прясно
[re: Mushu]
|
|
Автор |
alys () |
Публикувано | 09.03.05 19:22 |
|
Mushu, благодаря ти за отговора. .![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif) ![](http://i.dirbg.com/clubs/icons/smile.gif)
Соления кекс, който правя е със следните продукти:
3-4 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода (бикарбонат)
200 г сирене (не го меря, но приблизително е толкова)
1/2 ч.ч. олио
2 - 2 1/2 ч.ч. брашно (в зависимост от яйцата - трябва да е малко по-гъсто от кексово тесто със захар)
Не съм се интересувала от френската кухня, така че нямам представа какво използват. Знам,че ако в тестото има бакпулвер, млякото може да е и кисело, и прясно.
Имам представа от руската кухня - готвя някои неща като елда, пелмени, вареники, хворост и др., които готвеше баба ми.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|