Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:21 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Руло Стефанинови  
Автор iva_nova (nova)
Публикувано24.02.05 11:12



Има ли някаква тънкост при приготвянето? Каймата само свинска ли трябва да бъде?
Благодаря!



Тема Аминови [re: iva_nova]  
Автор eливko (бившата Силва)
Публикувано24.02.05 13:46



на мен само със свинска най-ми харесва, но може и със смес /40% телешка, 60% свинска/, но само телешка - в никакъв случай.
Аз лично забърквам каймата като за пържени кюфтета /лук на ситно, хляб, яйце, подправки - чер пипер, чубрица, кимион/.
В тавичката, в която ще се пече, се добавя водичка - около един пръст на дъното, иначе рулото става много сухо.
Малко преди за извадя, поръсвам с настърган кашкавал.

Аз имам навика да нарязва и картофки от двете страни на тавата, в която се пече рулото, ама трябва да се внимава, защото понякога те остават сурови, докато рулото вече е опечено. В този случай слагам тавата много близо до дъното на фурната.



Тема Re: Руло Стефанинови [re: iva_nova]  
Автор Jennifer (Оптимистка:))
Публикувано24.02.05 13:53



Единственото по-трудно е само навиването на каймата.
Евентуално там може да се получи някоя малка изненада, но е поправима.
Всъщност не толкова самото навиване на руло, а прехвърлянето му във формата.
Каймата и пълнежът на рулото са си въпрос на предпочитание и импровизация.
Спокойно, няма как да не стане.
Аз лично навивам с помощта на кърпа и фолио.
Може да има и по-лусни и удобни начини. Ще очаквам някой да ги предложи.



Тема Re: Руло Стефанинови [re: Jennifer]  
Автор 4avdar4e (добро другарче)
Публикувано24.02.05 14:06



Их, пак ми напомни един стар гаф! Първото ми руло... Знаех, че се навива с кърпа, ама да взема хавлиена такава Е, изхвърлих я после, щот полепналата кайма изобщо не искаше да се отдели от кърпата...
Сега го завивам с помощта на най-обикновено пликче (от тия, в които слагат покупките в магазина). Тях поне винаги ги има в изобилие



Тема Re: Руло Стефанинови [re: 4avdar4e]  
Автор Jennifer (Оптимистка:))
Публикувано24.02.05 15:17



А, това е добра идея.
Може би трябва да е от по-дебел найлон, обаче?

И аз имах подобен на твоя гаф, само че върху т.нар. вафлена кърпа.
Понеже бях "млада булка" и много старателна, изобщо не ми мина през ума да я изхвърля, както бих направила сега, а си я прах, прах, прах на ръка може би половин час, докато махна всичките набили се в кърпата кайми, подправки и каквото там се сетиш.
Също съм изтървала рулото точно преди да го поставя във формата, но пък след тези случаи, се изкачих в йерархията.
За мен критерият е щом свекърва ми и зълвите се впечатлят, значи мога вече да участвам и в ТВ предаване.



Тема Re: Руло Стефанинови [re: Jennifer]  
Автор Гинec (Ж)
Публикувано24.02.05 22:25



Единственото по-трудно е само навиването на каймата.
Евентуално там може да се получи някоя малка изненада, но е поправима.
Всъщност не толкова самото навиване на руло, а прехвърлянето му във формата.
Каймата и пълнежът на рулото са си въпрос на предпочитание и импровизация.
Спокойно, няма как да не стане.
Аз лично навивам с помощта на кърпа и фолио.
Може да има и по-лусни и удобни начини. Ще очаквам някой да ги предложи.

По - удобния начин е да навиваш рулцата на малки колкото порция рулца и да ги гушваш едно до друго в тавата. Изпичат се малко по-бързо от цяло руло и имат по-голяма (пропорционално) площ запечена и хрупкава коричка. За навиването им ползвай най- обикновено найлоново пликче. Нема нужда да хабиш кърпи.



Тема Re: Руло Стефанинови [re: Jennifer]  
Автор Sapiens (бивш Sapiens-s)
Публикувано24.02.05 22:58



Май всичко постепенно се рационализира.
Струва ми се, че това руло като технология скоро ще бъде атавизъм.
Все по-често чувам, че правят т.н. руло във вид на отделни големи порции.
В смисъл, че вече не изглежда като руло, а по-скоро нещо като голямо кюфте, което е обвито около цяло твърдосварено яйце и традиционната плънка около него.
И, както казваш, и каймата, и пълнежът са изцяло въпрос на импровизация.
Че то на готвенето точно това му е хубавото - импровизацията...
Забравих да допълня, че съгласно една много стара рецепта готовото за слагане във фурната руло (или рула) се полива с препържено олио.
Защо - не зная, но знам, че става вкусно.

Редактирано от Sapiens на 24.02.05 23:00.



Тема Re: Руло Стефанинови [re: Гинec]  
Автор 4avdar4e (добро другарче)
Публикувано24.02.05 23:09



Това е адски хитра идея!!! Гинес, знаех си, че в теб дреме Големият Кулинар! Направо си за "Гинес" Тия дни ще пробвам идеята ти, но наистина ми се струва страшно хитроумно!



Тема Re: Руло Стефанинови [re: Гинec]  
Автор Jennifer (Оптимистка:))
Публикувано24.02.05 23:57



О, супер! Ще трябва да пробвам. Дано да успея да направя рулцата еднакви.

Обаче за другото руло си имам специални форми и си се пече вътре много лесно.



Тема Re: Руло Стефани [re: Jennifer]  
Автор Sapiens (бивш Sapiens-s)
Публикувано25.02.05 00:05



Какво представляват?
Не се ли залепва каймата по тях?




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.