| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Огкрадната рецепта от друг клуб. 
 | 
 
 |  
| Автор | 
Гинec (Ж) |  
| Публикувано | 16.02.05 20:40 |  
             |  
           | 
            
           
  ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
  Украинска. 
 Червеното цвекло се обелва и измива. 
 Измива се ама не дълго, че ще ще изтече "боята" (пигмента). 
 След това се надробява на кубчета по около 2-2.5 сантиметра. 
 Вари се докато може да се боцне с вилицата. С дафинов лист и черен пипер. И сол, разбира се, на вкус 
 Бульонът се отделя. По-късно ще ти кажа защо. 
 Парченцата цвекло (нали се разбрахме - червено) се накисват с надробен на ЕДРО лук в оцет. Престоява 24 часа в хладилника. Като се сипва и олио или зехтин. На вкус. 
 Едно кубче "пие" глътка ракия. 
 
 А сега бульона от цвеклото: 
 Нямаме такива готови продукти за да опиша как се правят "ушенца" по бйеларуски, полски или украински. Ще ми трябва цяла нощ. 
 Или как се прави украински борш... 
 Просто от тоя бульон си направете някаква супа. "Гладка" - без застройка. Примерно с малко фиде. Но по-редичка. Да не е като "манджа". Но задължително малко ситно надробено кисело зеленце. Ама много малко - колкото като подправка. 
 Подправките са ония от варенето на цвеклото. Може да добавите и други по ваш вкус. 
 Но най-накрая поне щипка девисил. Сух и стрит. 
 
 В Полша преди да вдигнат супата на всяка порция чукат по едно яйце и варят отново докато яйцето се свари "на твърдо". 
 
 ДОБЪР АПЕТИТ!
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Огкрадната рецепта от друг клуб. 
[re: Гинec]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (бивш Sapiens-s) |  
| Публикувано | 18.02.05 00:51 |  
             |  
           | 
            
           
  Да си ядат ушите в твоя "друг клуб".
 В момента, в който сложиш да се вари червено цвекло със сол, бъди сигурна, че ще се обезцвети напълно и безвъзвратно.
 Освен това, от миене червеното цвекло не се обезцветява дори исамо повърхностно.
 Най-добре е човек да знае какво точно пише и съветва... 
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Огкрадната рецепта от друг клуб. 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Гинec (Ж) |  
| Публикувано | 18.02.05 20:06 |  
             |  
           | 
            
           
  Ми..... 
 Никога не съм готвила червено цвекло, нито пък черна ряпа и затова не усетих тънкостите. Ама доста вкусно звучи рецептата. Моля те интерпретирай я по твоите технологии.  
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Огкрадната рецепта от друг клуб. 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Questor (работник) |  
| Публикувано | 18.02.05 20:28 |  
             |  
           | 
            
           
  В момента, в който сложиш да се вари червено цвекло със сол, бъди сигурна, че ще се обезцвети напълно и безвъзвратно. 
 
 Да бе, ще се обезцвети друг път в 100 гр. вода. В 70 литра бидон със зеле не се обезцветява....
  Сигнатура!
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Огкрадната рецепта от друг клуб. 
[re: Questor]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (бивш Sapiens-s) |  
| Публикувано | 19.02.05 00:02 |  
             |  
           | 
            
           
  Когато сложиш червено цвекло в кисело зеле за какво го слагаш - за да стои червено или да си пусне боята? Което става 100%. И ако след един месец престой извадиш червеното цвекло ще видиш колко "бледолико" е станало.
 А когато го вариш и в 100 гр. вода със сол ще се обезцвети, пробвай.
 Проверявай, преди да даваш "умни" съвети.
 Единственият начин да не се обезцвети червеното цвекло е да се добави малко оцет И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ СОЛ.
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Огкрадната рецепта от друг клуб. 
[re: Гинec]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (бивш Sapiens-s) |  
| Публикувано | 19.02.05 00:06 |  
             |  
           | 
            
           
  Ами, ако не си готвила червено цвекло или черна ряпа, пък опитай.
 Тогава ще имаш опит и ще можеш да говориш по-компетентно.
 Пак не си чела достатъчно - веднага интерпретирах рецептата не по "моите", а по правилните технологии. 
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Огкрадната рецепта от друг клуб. 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Гинec (Ж) |  
| Публикувано | 19.02.05 00:32 |  
             |  
           | 
            
           
  Все още смятам "Твоите" за правилните технологии. Ти що се репчиш да се наопъки? Виж какво си ми писал: Да си ядат ушите в твоя "друг клуб". 
 В момента, в който сложиш да се вари червено цвекло със сол, бъди сигурна, че ще се обезцвети напълно и безвъзвратно. 
 Освен това, от миене червеното цвекло не се обезцветява дори исамо повърхностно. 
 Най-добре е човек да знае какво точно пише и съветва...
 
 Защо не пишеш как трябва да се приготвя това ястее, а се заяждаш на дребно? Току отварям твоите постинги и чакам, ама - нъцки. Срещам само недружелюбие. Хеййййййй, да не ти се върне някой път от някой друг човек. Не дай боже. Не ти го пожелавам.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Червеното цвекло се вари необелено. След като се свари се обелва и нарязва на кубчета. Залива се с марината от зехтин, лимонов сок, ситно нарязан копър и счукан чесън.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Защо изобщо се хабите да варите цвеклото? Аз го настъргвам сурово заедно с други зеленчуци от сорта - ряпа (всякакви видове - бяла, черна, червена), алабаш, керевиз, моркови, поливам със зехтин (може и олио) и оцет или пресен лимонов сок и става страхотна салата! Наричам я "Витаминозен бум". Всички тези зеленчуци са полезни сурови. Или имате нужда от сварени витамини? Една такава салата ме изправя на крака, когато усетя, че почвам да се разболявам. Вместо зехтин или олио може да се сложи майонеза, но тогава вече не е толкова здравословна...
 А от цвеклото - сурово! - става и страхотен сок, много е полезен за прочистване на черния дроб и др. Може да се смеси с ябълков, морковен и т.н.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Не разбирам! 
[re: Mим]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Eдин (такъв) |  
| Публикувано | 19.02.05 16:19 |  
             |  
           | 
            
           
  Варено определено е по-вкусно. Колкото до изброените кореноплодни, от тях цвеклото е най-твърдо, а витаминозният бум не е никак голям в сравнение със някоя салата, в която се използват повече надземни части или някоя туршия, например.
 
 Виж, за лекарство цвеклото и сурово си заслужава да си използва -- особено ако вярваш силно в благотворното му въздействие.
  Пречка е на себе си глупеца,
 пречка е на другите мъдреца.
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |