|
Тема
|
Рецепта за шоколадова торта?
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 31.01.05 17:50 |
|
Моля дайте изпитана рецепта за шоколадова тортичка? Иска ми се блатовете да са пухкави и да мога да ги наръся с някакъв коняк или ликьор, а крема да е много, много шоколадов Ако не е и много трудна като изпълнение, супер! Разчитам на любителите на сладкото, знам че ви има, помагайте
| |
Тема
|
Re: Рецепта за шоколадова торта?
[re: sylvi]
|
|
Автор |
Kypaбийka (бабина) |
Публикувано | 31.01.05 21:00 |
|
Ето ти една рецепта на шоколадова торта с крокан. Необходимите продукти за нея, са: 1 готов блат, 2 ч.ч. орехи, 1/2 ч.ч. стафиди, 2 банана, 1 оп. течен шоколад, 1 кутия течна сметана "Хопла". А за сиропа: 1 ч.ч. прясно мляко + 1 с.л. коняк, 4 с.л. захар, 1 ч.л. какао, 1 парченце масло (колкото кибритена кутийка). В тенджерканакотлона слагаш прясното мляко + коняка, захарта, какаото и маслото, докато то се разтопи. Захарта я разтопяваш на карамел, в метален съд подреждаш 1-та чаша орехи и ги заливаш с разтопената захар. След като се втвърди, ги начупваш с нещо твърдо. Едната половина на блата поставяш в тортената чиния. Надупчваш го с вилица и хубаво го поръсваш със сиропа. Намазваш обилно с течния шоколад, върху него нанасяш разбитата сметана и след това подреждаш нарязаните на кръгчета банани, стафидите и карамелизираните орехи. Поставяш и втория блат и повтаряш същото действие. Най-отгоре намазваш със сметана и поръсваш тортата обилно отгоре и отстрани с 2-та чаша смлени орехи.
Това е. Има шоколад в изобилие. Дано да ти хареса .
Дълъг колан - къс живот, къс колан - дълъг живот!!!
| |
Тема
|
[re: Kypaбийka]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 31.01.05 23:05 |
|
Много вкусно звучи бих я пробвала, но където живея няма готови блатове така че рецепта за блат ми трябва на всяка цена Ако успея да си направя блатовете, колко е точно течния шоколад ( грамажа ) И течната сметана колко процента е? Не съм в България и не мога да намеря Хопла, тук има например 35 %. Дали ще стане с нея?
Благодаря ти
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lPA (член) |
Публикувано | 01.02.05 00:09 |
|
Здравей sylvi,
Виж тук, Веси е страхотна по сладките неща:

| |
Тема
|
|
|
Автор |
Znak (Удивен) |
Публикувано | 01.02.05 00:48 |
|
Здравей Силви,
Ако искаш пробвай моята шоколадова торта. Името й да не те тревожи, ако не си по диетите. Прави се много бързо и лесно, продуктите се намират на пзара и най-важното - вкусна е!
Доколко е диетична, всеки може сам да си прецени и да изчисли калориите.
За ваше улеснение - във всяка порция има около 170 калории, а рецептата е за 10 порции.
А защо е диетична? Не съдържа масло и изкуствени заместители (вкл. захарин. Естествено , диабетиците ще трябва да се съобразят с това и да я приготвят с изкуствен заместител на захарта, според указанията на производителя).
ИСТИНСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА (диетична)
-------------------------------------------------------------
1. Загрява се фурната до 180 градуса.
2. 75 гр настърган горчив/готварски шоколад се разбърква с 1/3 ч.ч. какао на прах, 3/4 ч.ч. захар и 1/3 ч.ч. вода и се бърка на водна баня * (може да се сложи и в микрото) до образуване на крем и пълно разтваряне на захарта.
3. Сваля се от огъня и лъжичка по лъжичка, при непрекъснато бъркане се добавят 4 разбити жълтъка и 1 -2 ч.л. ром.
4. Към полученият шоколадов крем се прибавят 40 гр. смлени орехи с 3 с.л. брашно
5. Отделно се разбиват 4-те белтъка на сняг с 1-2 с.л. захар и внимателно като се преобръща с лъжица се добавят към горната смес.
6. Изсипва се в намаслена и набрашнена тавичка (или покрита с хартия) и се пече 20 минути в загрятата фурна. Тавичката се слага в средната част на фурната върху решетката.
*ВОДНА БАНЯ: В тенджера се кипва вода, върху нея се слага малко по-широк
съд с продуктите и се бърка. Водата не трябва да има допир с продуктите.
А в микрото е по-лесно и по-бързо - за една минута е готово.
------
След опичане на тортата, за увеличаване на калоричните й стойности :) се наръсва с пудра захар и се поднася с пресни плодове според сезона (хайде де, и малко витамини).
Panta Rhei!
| |
Тема
|
[re: Znak]
|
|
Автор |
Znak (Удивен) |
Публикувано | 01.02.05 09:03 |
|
Забравих най-важното - крема! Още шоколад - повтаряш точка 1 и заливаш тортичката с крема. А ако му добавиш и една сметана, разбита на пухкав крем ..... Отиде диетата!
Panta Rhei!
| |
Тема
|
[re: lPA]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 01.02.05 15:48 |
|
Благодаря ти
| |
Тема
|
[re: Znak]
|
|
Автор |
sylvi (мълчалива) |
Публикувано | 01.02.05 15:53 |
|
Благодаря ти, наистина звучи много лесна за приготвяне
Ще пробвам и ще докладвам резултатите. Не ми звучи да е много диетична но пък и аз не съм тръгнала да пазя диета щом питам за тортички Сигурна съм че е вкусна, дано успея да я направя. Благодаря ти още веднъж
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 01.02.05 16:38 |
|
Пробвай ако искаш и тази. В крема можеш да сложиш малко коняк или ром , а може и да сиропираш съвсем леко блатовете, като сложиш ром в сиропа.
Блат: 9 с.л. захар, 4 яйца, 3 к.ч брашно, 1/2 бакпулвер, 2 с. л.какао.
Жълтъците се разбиват със захарта, какаото, брашното, бакпулвера. Прибавят се 8 л. вряла вода и белтъците разбити на сняг. Пече се на 3-4 блата /или на 2 и всеки се разрязва/.
Крем: 2 пак. масло, 60 гр. /3л/ брашно, 2 с.л. какао, 1/2 л.мляко, 200 гр. захар.
60 гр. /1/2 пак./ масло се запържва с брашното, прибавя се какаото и добре се размесв. Добавя се врящото мляко с разтворената в него захар. Сместта се оставя да ври на котлона при непрекъснато бъркане.
Оставя се да изстине и се смесва добре с маслото, предварително добре разбито с две яйца.
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
| |
|
|
|
|