|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема
|
По желание на Митре: Тема за любими Ретро ястия
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 23.11.04 12:37 |
|
Понеже подхванахме този разговор в темата на nbb за особената салата възникна абсолютната необходимост да разкатаем любимите си ястия от детството поради:
1/ техния ретро характер (дори при моите 30 години никой днес не яде ястията от моето детство)
2/ в детството често наблягаме на интересни мацаници и въобще децата са неповторими изобретатели на бъркочи , които отгоре на всичкото си харесват.
Така че - какво си спомняте от вашето детство като любимо ястие, което днес не е много популярно? Имахте ли странни "детски" комбинации.
Аз си признавам за дебелите филии със сладко от ягоди и натрошено сирене.
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"Редактирано от Иpeтo на 23.11.04 14:21.
| |
Тема
|
Попара
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
nbb (весела) |
Публикувано | 23.11.04 12:49 |
|
от обикновени бисквити с масло и сирене и циганска баница.
| |
Тема
|
Re: Мммммммммм...мерсим ти ;-)))
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 23.11.04 13:07 |
|
Освен долуспоменатия миш маш си спомням циганската баница...с онзи ГОРЕЩ народен хляб дето ме пареше.
Преди двайсетина годинки ме напуши смях в Италия, като ми взеха...бая пари за т.н. "Брускета" 4 препечени филийки хляб в една ОГРОМНА чиния, с една миниатюрна чинийка със зехтин и 3 капки балсамен оцет, и още една миниатюрка с магданоз, копър и кусбара (?!) - италианската циганска баница
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Кусбара
[re: Mitre]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 23.11.04 13:31 |
|
е кориандър. Брускетата не е никак лоша циганска баница. Особено ако не чакам да ми я сервират миниатюрна, а си я направя сам по-големичка.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
МЕЧЕ
[re: Иpeтo]
|
|
Автор | Mилo (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.11.04 13:58 |
|
Баба ми ми правеше "МЕЧЕ" :
Две препечени филии намазани с масло,поръсени с чубрица и сирене се слепват на сандвич.Докато са топли се напръскват с малко вода и веднага се увиват във фолио да стане мекичко.Баба ми го увиваше в пергаментова хартия и го слагаше под дюшека
!
| |
|
Ех, спомени....
Баба месеше питки всеки ден - за закуска и за вечеря. Печеше ги лятото в подница до огнището на двора. Боже, какъв вкус! Само който е опитал знае какво вълшебство е. От работа нямаше време да готви и менюто се състоеше от сирене, масло, мляко, яйца, шарена сол, зеленчуци и плодове. Превеше ми супа, която беше бистра (без застройка, без запръжка) със сушени сливи "белици", лук, ориз и много подправки. Ядях я с голямо удоволствие, а мама защо ли я наричаше "фраталоч"?
| |
Тема
|
Re: МЕЧЕ
[re: Mилo]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 23.11.04 15:08 |
|
Аз пък сам си правех "мечка" от среда на мек, а още по-добре топъл, хляб, сирене и масло -- просто смачкваш и омесваш всичко това в ръце заедно и после ядеш.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?Редактирано от Eдин на 23.11.04 15:10.
| |
Тема
|
Re: МЕЧЕ
[re: Eдин]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 23.11.04 16:04 |
|
И моите мечета бяха като тези на Един .
Спомням си също че много обичах страшно модерното по това време пиле във плик - цялото пиле се слага в една книжна кесия и се готви печено с картофи, доколкото си спомням. Отдавна вече не съм чувала някой да готви пиле така , но имаше особено интересен вкус...
А също и някои бабини вкусотийки вече никой не готви. Баба правеше "кисело" - супа със зелени джанки, ама какво още имаше вътре също не си спомням... Правеше и някаква манджа с фиде и сушени чушки, но това пък ще да е било съвсем в далечните ми детски години. Ако някой се сеща да са му готвили такива вкусотии да сподели рецептата моля !
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
| |
Тема
|
Re: кисело
[re: Иpeтo]
|
|
Автор | тeдka (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.11.04 19:05 |
|
А на моя вуйчо "киселото" се състоеше от краставици, оцет, олио, копър, чесън и вода колкото поеме - един вид таратор, но без киселото мляко. Друг проект в жанра "кисело" е зелевата чорба с нарязан праз лук и червен пипер.
И още една уникална рецепта за "кисело" бих искала да споделя, но тя никак не е проста е никога не съм я яла след като баба си отиде от тоя свят през 1983 година: представлява бистра супа от зелен боб, нарязани обелени домати, чубрица, червен лук и чепка зелено грозде. Всеки детайл е от значение, включително и сезона - получава се само в края на юли-началото на август, когато има крехък зелен боб и гроздето е още съвсем зелено.
| |
Тема
|
Re: По желание на Митре: Тема за любими Ретро ястия
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
Stefanie (непозната) |
Публикувано | 23.11.04 19:12 |
|
Освен любимата циганска баница, аз пък си спомням с умиление пастичките, които ми правеше баба - филия, назана дебело с масло и поръсена отгоре със смес от захар и смлени орехи. Освен това, много обичах джиджипапа - това пък са две тънки филийки, намазани с масло, слепени с парче кашкавал, топнати в разбито яйце и изпържени (като пържените филийки).
Аз и досега си ги хапвам от време на време - като ме налегнат разни спомени от детството...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|