|
Тема
|
рецепта за мъфини и въпрос
|
|
Автор |
BabaYaga (зла вещица) |
Публикувано | 24.01.05 09:40 |
|
За тези, които обичат шоколадови неща, ето рецепта за едни доста шоколадови мъфини:
2 ч. ч. брашно
2/3 ч. ч. неподсладено какао на прах
1/2 ч. ч. захар (половинката прецени, че това е малко и аз му вярвам, другият път ще пробвам с цяла чаша)
2 ч. л. сода за хляб (baking soda е това, нали?)
1/2 ч. л. сол
1 1/3 ч. ч. мляко
1/3 ч. ч. растителна мазнина
2 яйца
1 ванилия
1 ч. ч. шоколадови пъпчици - по липсата на такива, аз натроших тъмен шоколад, 1 брой ми стигна
Фурната се загрява до 400 F. Формата се намазва с мазнина съвсем леко.
В голяма купа се изсипват сухите съставки - брашно, какао, захар, сода и сол и се разбъркват добре. В друга купа се смесват млякото, яйцата, мазнината и ванилията. Течните съставки се прибавят към сухите заедно с 1/2 ч. ч. от шоколада. Разбърква се добре, но без да прекалявате
Тестото се разпределя равномерно в купичките и отгоре се поръсва равномерно с останалия шоколад.
Пече се около 20-22 минути (докато клечката излезе суха). Охлажда се и се вади.
Много добре изглеждат мъфинчоците и на вкус са сравнително ок обаче имат един доста гаден дъх на сода. И въпросът ми е - смятате ли, че е възможно да заменя содата с бакпулвер, за да избегна тая миризма? Дайте идеи, мола!
Б. Яга
| |
Тема
|
Re: рецепта за мъфини и въпрос
[re: BabaYaga]
|
|
Автор | u4astnik (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.01.05 12:16 |
|
Според мен може да замениш содата с бакпулвер. Преди време в този форум и в готварските рецепти на bg-mamma имаше доста рецепти за такива кексчета и повечето от тях бяха с бакпулвер.
| |
Тема
|
за содата
[re: BabaYaga]
|
|
Автор | darklord (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.01.05 15:33 |
|
Аз използвам следната комбинация : 1 с.л. бакпулвер, 1/2 с.л. сода. Идеално си се подуват и нямат неприятен мирис....
П.С. А ако вместо мляко сложиш заквасена сметана (250 - 300 гр.) и вместо растително масло - краве (около 4 с.л. за тези продукти) ще сте очаровани от резултата....
Успех!
| |
Тема
|
Кексчета и сода
[re: BabaYaga]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 24.01.05 15:49 |
|
В рецептата ти за кексчета няма нищо кисело, което да реагира със содата и да я накара да подейства, като при това се разруши химически. Затова имаш вкус на сода, а и вероятно от бухването на кексчетата има какво да се желае. Затова според мен дори е необходимо да я замениш с бакпулвер.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
Благодаря за отговора!
[re: Eдин]
|
|
Автор |
BabaYaga (зла вещица) |
Публикувано | 24.01.05 16:02 |
|
И на мен ми стана малко странно, щот за първи път срещам такава комбинация - сода с прясно мляко. Кексчетата обаче си бухнаха доста добре, макар че и аз имах съмнения по въпроса и стоях залепена на стъклото на фурната, докато се уверя, че НАИСТИНА се надигат и не халюцинирам .
Ама не смеех да експериментирам - нали уж е някаква съвсем автентична рецепта от една американска (или канадска, не помня) книжка, с едни красиви картинки
| |
Тема
|
Re: рецепта за мъфини и въпрос
[re: BabaYaga]
|
|
Автор |
inkp (Ив) |
Публикувано | 23.02.05 12:41 |
|
здравейте
ето един трик
за да не мирише на сода
при поставянето на содата върху нея сипвате малко оцет
аз лично сипвам ябълков оцет
видим ефект-содата започва да шуми
краен ефект- не мирише на сода, не мирише на оцет
това го правя винаги
във всички ястия, където поставям сода
независимо дали са солени, сладки или каквито и да са
"Когато печелиш, незнаеш какво губиш,
когато губиш, незнаеш какво печелиш."
| |
|
|
|
|