Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:17 10.10.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Хайде помагайте - ЗАЕК ИЗНЕНАДА!нови  
Автор Цвeти (глезанка)
Публикувано10.01.05 13:55



Здравейте!
Изправена съм пред следния проблем - след дълъг спор с мъжа ми, който твърди, че не яде заек в каквато и да е форма, аз му заявих, че така ще му го приготвя, че пръстите ще си оближе и ще благодари за вкусното "пиле". Е, аз хубаво се заканих, ама сега ви моля за помощ за изпълнението. Значи неговият основен довод срещу заека е, че "мирише".
На мен ми трябва информация за всичко - първо от къде и какъв заек да купя. И после как да го приготвя на яхния, така че да прилича на пиле - мислех си нещо със зеленчуци - картофче, морковче, лук, чушка, евентуално бамя...

Горещо ви моля за помощ и след около месец, когато този спор е отдавна забравен, ще докладвам за резултата
Благодаря предварително!



Какво му трябва на човек - коричка хляб и една яхта!


Тема Re: Хайде помагайте - ЗАЕК ИЗНЕНАДА!нови [re: Цвeти]  
АвторCтeфaн (Нерегистриран)
Публикувано10.01.05 14:48



За яхния не мога да ти помогна но ако искаш избери бялото месо от заека и го панирай със сигурност ще го излъжеш че е пиле.Купи си заек от някоя от големите търговски вериги(Метро)там са от така наречените бройлерни зайци гледат ги по три месеца и месото им е крехко.



Тема Re: Хайде помагайте - ЗАЕК ИЗНЕНАДА! [re: Цвeти]  
Автор w_pooh (само наблюдава)
Публикувано10.01.05 17:11



Зайци продават във всички големи магазини - замръзени. Например от Метро. Размразява се, измива се, разфасова се на порции и се поставя в глинен гювеч или йенска тенджера. Нарязва се около 1 кг. лук, 4-5 моркова, 1 глава чесън, 1 листо дафинов лист. 10 зърна черен пипер, 100 г. червено вино, 5-6 с.л. олио, 1 чаша вода, червен пипер или малко доматено пюре и сол. Гювечът се затваря и се обмазва капакът с тесто. Във фурната се пече около 4 часа на 180 градуса. Става много крехко и е страхотно. Това е когато се използва питомен заек. Ако е див, процедурата е по-сложна, защото 24 часа трябва да кисне в марината. За това ти препоръчвам само питомен заек. Въобще не мирише месото на заека. Хората имат погрешно впечатление за това. Може и да се пече на фурна, като се пълни с плънка, но зависи как се пече - може да стане и доста сух. За това ти препоръчвам гювеча....



Тема Re: Хайде помагайте - ЗАЕК ИЗНЕНАДА!нови [re: Цвeти]  
Автор Lubo D (бивш Sapiens-s)
Публикувано10.01.05 21:35



ЗАЕК ВИНЕН КЕБАП
==================
Продукти:

Заек около 1 кг,
мазнина 100 мл,
лук (4-5 глави),
1 морков,
1/2 глава целина,
1 с. л. доматено пюре,
1 с.л.брашно,
1 ч.л.червен пипер,
1 чаша вино,
дафинов лист,
5-6 зърна черен пипер,
сол и магданоз.

Месото се почиства от костите и се нарязва на малки парчета.
След което се задушава в мазнината заедно със ситно нарязания лук и целината, заедно с морковите, нарязани на кубчета .
Когато се сварят месото и зеленчуците се прибавят доматеното пюре, брашното и червения пипер.
Яденето се залива с виното и гореща вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер.
След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Сервира се върху подложка от картофено пюре или задушен с много малко количество мазнина ориз, или на пара.

Мъжът ти никога няма да познае, че яде заешко, така че си измисли какво да му кажеш, че е ял.



"Неназованите неща не променят смисъла си"

Редактирано от Lubo D на 10.01.05 21:37.



Тема Re: Хайде помагайте - ЗАЕК ИЗНЕНАДА!нови [re: Lubo D]  
Автор Цвeти (глезанка)
Публикувано11.01.05 11:01



Значи дълбоко замразените зайци от магазина не трябва да се изкисват предварително и да се шпековат (шпиковат??? - не знам как е правилно) с чесън, така ли? Аз изрових 1-2 рецепти от нета и по това, което вие пишете, си съставих план за действие. Сега трябва да поизчакам около месец и да издебна съкровището да е в командировка или извънредно на работа някой почивен ден. И се запретвам за работа - мятам заека и междувременно ще му врътна и нещо "класическо" - леща примерно! Че като го знам какъв е инат, ако се усети, ще има да седи после гладен и да ми го натяква до пенсия това!

Ама няма да се усети, аз съм убедена! Цялата работа тръгна след едно ходене на гости, където аз ядох заек с картофи и си мислех колко много прилича на пиле, само дето месото е по-тъмно на цвят! А благоверният до мен цяла вечер седя на паничка кисело зеле, защото - видите ли - той заек не яде!

Благодаря много за съдействието - всякакви ценни съвети са ми от полза. Като го излъжа след време, ще ви докладвам... макар че него ако питате, отдавна съм го излъгала, ама то това е друга тема



Какво му трябва на човек - коричка хляб и една яхта!


Тема Re: Хайде помагайте - ЗАЕК ИЗНЕНАДА!нови [re: Цвeти]  
Автор maranta (usmivka :))
Публикувано11.01.05 11:01



Моя съвет е да го изкиснеш задължително в оцет и вода ,за да не мирише .Разфасоваш на порции ,слагаш в дълбок съд с капак , заливаш с вода и оцет 3:1 ,дафинов лист и чер пипер на зърна, Забравяш го в хладилника за 1 денонощие . Измиваш го хубаво след това и го приготвяш по избрания от тебе начин . Тук са ти дали много хубави идеи - използвай ги .
успех !




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.