|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
извара
|
|
Автор |
venii (варна) |
Публикувано | 15.12.04 17:32 |
|
Има ли нещо по специално което правите с изварата? Аз я ползвам вместо сирене за баници, соленки. Или я разбърквам с кис. краставички, лук и магданоз и я хапваме като мезе.
Вие нещо по интересно можете ли да предложите
| |
Тема
|
Re: извара
[re: venii]
|
|
Автор |
lPA (минаващ) |
Публикувано | 15.12.04 23:06 |
|
Здравей.
Пиша ти две комбинации, които са на почит в къщи:
- извара, лук, нарязан на ситно, червен пипер, зехтин/олио
- извара, пресован чесън и майонеза, може и малко черен пипер
разбира се, според изварата - сол.

Важно е да го изкарам, че се прави не така, както ти си написало, а по друг начин .
| |
Тема
|
Re: извара
[re: venii]
|
|
Автор |
jam (strawberry) |
Публикувано | 16.12.04 00:50 |
|
извара, счукани орехи, счукан чесън, малко олио и сол.
вечерята на бедняка и идеална добавка към постната трапеза на Бъдни вечер.
| |
Тема
|
Re: извара
[re: jam]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 16.12.04 14:11 |
|
Откога изварата почна да минава за постна?
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
Re: извара
[re: Eдин]
|
|
Автор |
jam (strawberry) |
Публикувано | 16.12.04 14:38 |
|
он бди... 
| |
Тема
|
Re: извара
[re: venii]
|
|
Автор |
Znak (Удивен) |
Публикувано | 16.12.04 17:56 |
|
Една моя стара близка казва "Не се оплаквай, че нямате нищо за ядене у дома. Сирене имаш ли, хляб имаш ли и щом яйца яйца имаш , значи всичко е наред".
А при мен сирене има рядко (ламите много обичат сирене и го изяждат за броени часове), но извара винаги има. Сигурно физиологията на ламите е много особена - изяждат първо сиренцето, а после като няма сирене обръщат погледа си към изварата.
Най-обичаната смес от ламите е извара+майонеза+сол+чесън. Значи, ако си отглеждаш лами в къщи, прездложи им това пастетче. Омитат го за отрицателно време.
Другата обичана от ламите смес е извара+ситно нарязани маслинки + копър. Има същата участ.
А от сладките нещица - от личен опит да знаеш, че ламите много обичат смес от извара , ванилия и сладко/конфитюр. Това, ако го сложиш в палачинките, със сигурност 100 % да знаеш - ако не си опитала докато ги правиш, после няма да ти оставят дори една. Много егостичен вид са ламите, изяждат всичко и не оставят нищо след себе си.
Ето ти една чудесна румънска рецепта за пай с извара. Рецептата е изпробвана няколкократно и ламите много го обичат. Аливенци може да се приготви сладък и солен . Ако го правиш сладък, се прибавя 1/2 до 3/4 ч.ч. захар заедно с разбитите белтъци.
АЛИВЕНЦИ
------------------
250 гр извара (колкото по-мазна е изварата, толкова по-вкусно става). Ако изварата е много мокра, се оставя да се отцеди в тензухена торбичка за няколко часа.
3 с.л. сметана
1-2 с.л. масло
3 яйца
Сол на вкус
По 1 с.л. нишесте и брашно
1 ч.л. олио
Галета
1. Смесват се изварата, маслото, солта, сметаната и жълтъците от яйцата. Оставят се за около 10-15 минути настрана.
2. През това време се разбиват белтъците на плътен сняг и се добавя нишестето и брашното (ако го правиш сладък, прибавяш и захарта).
3. Двете смеси се разбъркват внимателно като се преобръщат с лъжица.
4. Изсипва се в тавичка обилно намазана с олио и масло и поръсена с галета. Пече се на умерена температура за около 20-30 минути.
Ламите също много обичат сръбска гибаница - сладка баница с извара.
Да ви е сладко!
!
| |
Тема
|
Re: извара
[re: Znak]
|
|
Автор |
Becи (сладкопойно) |
Публикувано | 17.12.04 08:28 |
|
С безсолна извара съм правила Тирамису и други сладкиши. Стават много хубави.
| |
Тема
|
Re: разядка
[re: Becи]
|
|
Автор | niama da kaja (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.12.04 11:35 |
|
200гр.извара се смесва с 1/2 чашка кисело мляко,подправя се с гранулиран чесън,сух лук и сол и се разбива. В отделен съд се смесват 1 кутийка царевица,няколко печени червени чушки нарязани на ивици и маслини нарязани на дребно.Смесват се с изварата и се подправя с лъжичка сос чили. Намазано на печени филийки е вкусно
| |
Тема
|
Re: извара
[re: Becи]
|
|
Автор |
venii (варна) |
Публикувано | 17.12.04 15:40 |
|
Би ли пуснала някоя рецепта за сладкиш,моля
| |
Тема
|
Re: извара
[re: venii]
|
|
Автор | Nia (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.12.04 16:04 |
|
Само да кажа, че става много хубаво, ако изварата се разбие с пасатор и 1-2 лъжици кисело мляко. Става много гладка и пухкава смес. И след това към нея може да се приавят всякъкви подправки изброени в другите рецепти - маслинки, кис. краставички, чесън, къри, или каквото там се харесва
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|