Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:41 04.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема регион Хасковонови  
Авторнaдeницoтъпkaч (Нерегистриран)
Публикувано09.12.04 13:32



10х...някой да знае какво е характерно в кухнята на тая област на БГ, има ли нещо строго специфично, освен Астиката



Тема Re: регион Хасковонови [re: нaдeницoтъпkaч]  
АвторScott (Нерегистриран)
Публикувано09.12.04 18:38



Ами освен че в Хасковско на пъпешите викат 'кауни' мисля, че т.нар. 'катми' и 'гюзлеми' са местни специалитети.



Тема Re: регион Хасковонови [re: нaдeницoтъпkaч]  
АвторЖeни (Нерегистриран)
Публикувано10.12.04 11:34



Майка ми е от едно село на 15км. от Хасково и баба ми /бог да я прости/ много често когато ходехме там през ваканциите правеше: тя ги наричаше "колачета",бяха нещо като мекици но много по-големи на размер, също катми, една сласка погача, която само там съм яла, риба с ориз и праз лук на фурна, като избиеше маслото от остатъка от млекото правеше "мътеница", която също мисля че е характерна само за този край. Като заколеха прасето преди Коледа правеха и сега продължава вуйчо ми да прави наричаха го "пуска"-това е нарязано на едри парчета месо и сланина от прасето, объркани с праз лук и много подправки и напълнени в червата и стомаха на горкото прасе, след това ги оставяха да се изсушават-беше много вкусно.За сега друго не се сещам, ще поразпитам майка ми тя какво си спомня от детството защото все пак от 1967г. не живее там и ще напиша още.



Тема Re: регион Хасковонови [re: Жeни]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано10.12.04 12:10



За мътеницата не си права. Има я в цяла България.

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?


Тема Re: регион Хасковонови [re: нaдeницoтъпkaч]  
Авторkayн (Нерегистриран)
Публикувано10.12.04 20:24



Мисля специфично за Хасковско по точно Харманлийско е производството
на "тахън".Това е кашеста консистенция от млян сусам.Произвежда се по специфичен начин.
Носи се също славата на Свиленградското малеби.
Най резливата и вкусна боза от Любимец.
В района живеят доста тракийци (бежанци), те имат едно много интересно
ядене типично само за тях.Това е специално приготвен петел,увит във
катми. Опитвал съм вкусно е но незнам подробности по проготвянето.



Тема Re: регион Хасковонови [re: kayн]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано10.12.04 20:34



Tаханът (tahini) пък е известен по целия свят.

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?


Тема Re: регион Хасковонови [re: нaдeницoтъпkaч]  
Авторhaskovliika (Нерегистриран)
Публикувано10.12.04 20:46



По Великден в Хасковско се правят не само козунаци, ами и едни маслени курабийки (често даже домакините приготвят само тях, без козунак). Много са хубави, особено с кисело мляко. Еххх, само като се сетя как хубаво миришат :)



Тема Re: регион Хасково [re: Eдин]  
Авторeднa (Нерегистриран)
Публикувано10.12.04 20:53



В Хасковско има и мауци .Каде другаде ги има?



Тема Re: регион Хасковонови [re: Жeни]  
Автор w_pooh (само наблюдава)
Публикувано10.12.04 22:25



По отношение на "колачета"-та, това са вид мекици с мая, които се правят в домашни условия и се пържат, но не в много мазнина
"Пуска" - така се нарича в този край стомаха на дадено животно. Наистина се прави пълнена със свинско месо, сланина и подправки, например в Банско на това му се казва "Бански старец", на други места в България се нарича с други имена...
В Хасково се готвят ястия с много подправки, типично турските ястия, с доста запръжки. Това е така, защото регионът е населен с различни националности и култури - българи, българи от Беломорска Тракия, арменци, турци, цигани и всички те са допринесли за този вид приготвяне на храната.
Прословутите "катми" наистина се правеха преди само в този регион, но сега се е разпространило и на други места. Катмите могат да се консумират по най-различен начин (солени и сладки) могат и да се готвят най-вече с пилешко месо, като късчетата месо предварително задушени и овкусени се завиват в катмите, подреждат се плътно и се варят на бавен огън, като капакът на тенджерата се затваря плътно с тесто.
Въобщесе готви вкусно
Сладкишите... - преобладават турския вид сиропирани сладкиши, арменски с много подправки, бялото сладко, което много трудно вече се намира някъде, рачелът от тиква и други подобни. Свиленградското малеби се праби единствено и само там, ашуре - също в Свиленград - в малебито се поставя сварено жито....Бозата от Любимец - от просо
Всичко това е, за да си угаждат малко или много на душата....



Тема Re: регион Хасковонови [re: Eдин]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано11.12.04 00:05



А всяка боза може да стане резлива, ако я оставиш да повкисне...

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."



Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.