|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
регион Хасково
|
|
Автор | нaдeницoтъпkaч (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.12.04 13:32 |
|
10х...някой да знае какво е характерно в кухнята на тая област на БГ, има ли нещо строго специфично, освен Астиката
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: нaдeницoтъпkaч]
|
|
Автор | Scott (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.12.04 18:38 |
|
Ами освен че в Хасковско на пъпешите викат 'кауни' мисля, че т.нар. 'катми' и 'гюзлеми' са местни специалитети.
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: нaдeницoтъпkaч]
|
|
Автор | Жeни (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.12.04 11:34 |
|
Майка ми е от едно село на 15км. от Хасково и баба ми /бог да я прости/ много често когато ходехме там през ваканциите правеше: тя ги наричаше "колачета",бяха нещо като мекици но много по-големи на размер, също катми, една сласка погача, която само там съм яла, риба с ориз и праз лук на фурна, като избиеше маслото от остатъка от млекото правеше "мътеница", която също мисля че е характерна само за този край. Като заколеха прасето преди Коледа правеха и сега продължава вуйчо ми да прави наричаха го "пуска"-това е нарязано на едри парчета месо и сланина от прасето, объркани с праз лук и много подправки и напълнени в червата и стомаха на горкото прасе, след това ги оставяха да се изсушават-беше много вкусно.За сега друго не се сещам, ще поразпитам майка ми тя какво си спомня от детството защото все пак от 1967г. не живее там и ще напиша още.
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: Жeни]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 10.12.04 12:10 |
|
За мътеницата не си права. Има я в цяла България.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: нaдeницoтъпkaч]
|
|
Автор | kayн (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.12.04 20:24 |
|
Мисля специфично за Хасковско по точно Харманлийско е производството
на "тахън".Това е кашеста консистенция от млян сусам.Произвежда се по специфичен начин.
Носи се също славата на Свиленградското малеби.
Най резливата и вкусна боза от Любимец.
В района живеят доста тракийци (бежанци), те имат едно много интересно
ядене типично само за тях.Това е специално приготвен петел,увит във
катми. Опитвал съм вкусно е но незнам подробности по проготвянето.
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: kayн]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 10.12.04 20:34 |
|
Tаханът (tahini) пък е известен по целия свят.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: нaдeницoтъпkaч]
|
|
Автор | haskovliika (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.12.04 20:46 |
|
По Великден в Хасковско се правят не само козунаци, ами и едни маслени курабийки (често даже домакините приготвят само тях, без козунак). Много са хубави, особено с кисело мляко. Еххх, само като се сетя как хубаво миришат :)
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: Eдин]
|
|
Автор | eднa (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.12.04 20:53 |
|
В Хасковско има и мауци .Каде другаде ги има?
| |
Тема
|
Re: регион Хасково
[re: Жeни]
|
|
Автор |
w_pooh (само наблюдава) |
Публикувано | 10.12.04 22:25 |
|
По отношение на "колачета"-та, това са вид мекици с мая, които се правят в домашни условия и се пържат, но не в много мазнина
"Пуска" - така се нарича в този край стомаха на дадено животно. Наистина се прави пълнена със свинско месо, сланина и подправки, например в Банско на това му се казва "Бански старец", на други места в България се нарича с други имена...
В Хасково се готвят ястия с много подправки, типично турските ястия, с доста запръжки. Това е така, защото регионът е населен с различни националности и култури - българи, българи от Беломорска Тракия, арменци, турци, цигани и всички те са допринесли за този вид приготвяне на храната.
Прословутите "катми" наистина се правеха преди само в този регион, но сега се е разпространило и на други места. Катмите могат да се консумират по най-различен начин (солени и сладки) могат и да се готвят най-вече с пилешко месо, като късчетата месо предварително задушени и овкусени се завиват в катмите, подреждат се плътно и се варят на бавен огън, като капакът на тенджерата се затваря плътно с тесто.
Въобщесе готви вкусно
Сладкишите... - преобладават турския вид сиропирани сладкиши, арменски с много подправки, бялото сладко, което много трудно вече се намира някъде, рачелът от тиква и други подобни. Свиленградското малеби се праби единствено и само там, ашуре - също в Свиленград - в малебито се поставя сварено жито....Бозата от Любимец - от просо
Всичко това е, за да си угаждат малко или много на душата....
| |
|
А всяка боза може да стане резлива, ако я оставиш да повкисне...
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|