|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
 
| 
           
             | 
                 
                   | Тема |  По желание на Митре: Тема за любими Ретро ястия   |  |  | Автор | Иpeтo (ентусиаст) |  | Публикувано | 23.11.04 12:37 |  |  | 
           
 Понеже подхванахме този разговор в темата на nbb за особената салата възникна абсолютната необходимост да разкатаем любимите си ястия от детството поради:
 1/ техния ретро характер (дори при моите 30 години никой днес не яде ястията от моето детство)
 2/ в детството често наблягаме на интересни мацаници и въобще децата са неповторими изобретатели на бъркочи
   , които отгоре на всичкото си харесват. Така че - какво си спомняте от вашето детство като любимо ястие, което днес не е много популярно? Имахте ли странни "детски" комбинации.
 Аз си признавам за дебелите филии със сладко от ягоди и натрошено сирене.
   
 "Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
 Редактирано от Иpeтo на 23.11.04 14:21. 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Попара  [re: Иpeтo] |  |  | Автор | nbb (весела) |  | Публикувано | 23.11.04 12:49 |  |  | 
           
 от обикновени бисквити с масло и сирене и циганска баница.
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: Мммммммммм...мерсим ти ;-)))  [re: Иpeтo] |  |  | Автор | Mitre (шоп [О.З.]) |  | Публикувано | 23.11.04 13:07 |  |  | 
           
 
  Освен долуспоменатия миш маш си спомням циганската баница...с онзи ГОРЕЩ народен хляб дето ме пареше. 
 Преди двайсетина годинки ме напуши смях в Италия, като ми взеха...бая пари за т.н. "Брускета" 4 препечени филийки хляб в една ОГРОМНА чиния, с една миниатюрна чинийка със зехтин и 3 капки балсамен оцет, и още една миниатюрка с магданоз, копър и кусбара (?!) - италианската циганска баница
  
 Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
   
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Кусбара  [re: Mitre] |  |  | Автор | Eдин (такъв) |  | Публикувано | 23.11.04 13:31 |  |  | 
           
 е кориандър. Брускетата не е никак лоша циганска баница. Особено ако не чакам да ми я сервират миниатюрна, а си я направя сам по-големичка.
 
 -- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
 -- Ten watch.
 -- Such much?
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  МЕЧЕ  [re: Иpeтo] |  |  | Автор | Mилo (Нерегистриран) |  | Публикувано | 23.11.04 13:58 |  |  | 
           
 Баба ми ми правеше "МЕЧЕ" :
 Две препечени филии намазани с масло,поръсени с чубрица и сирене се слепват на сандвич.Докато са топли се напръскват с малко вода и веднага се увиват във фолио да стане мекичко.Баба ми го увиваше в пергаментова хартия и го слагаше под дюшека
 
  ! 
 
 
 
 |  |  |  
             |  |  | 
           
 Ех, спомени....
 Баба месеше питки всеки ден - за закуска и за вечеря. Печеше ги лятото в подница до огнището на двора. Боже, какъв вкус! Само който е опитал знае какво вълшебство е. От работа нямаше време да готви и менюто се състоеше от сирене, масло, мляко, яйца, шарена сол, зеленчуци и плодове. Превеше ми супа, която беше бистра (без застройка, без запръжка) със сушени сливи "белици", лук, ориз и много подправки. Ядях я с голямо удоволствие, а мама защо ли я наричаше "фраталоч"?
  
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: МЕЧЕ  [re: Mилo] |  |  | Автор | Eдин (такъв) |  | Публикувано | 23.11.04 15:08 |  |  | 
           
 Аз пък сам си правех "мечка" от среда на мек, а още по-добре топъл, хляб, сирене и масло -- просто смачкваш и омесваш всичко това в ръце заедно и после ядеш.
 
 -- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
 -- Ten watch.
 -- Such much?
 Редактирано от Eдин на 23.11.04 15:10. 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: МЕЧЕ  [re: Eдин] |  |  | Автор | Иpeтo (ентусиаст) |  | Публикувано | 23.11.04 16:04 |  |  | 
           
 И моите мечета бяха като тези на Един
  . Спомням си също че много обичах страшно модерното по това време пиле във плик - цялото пиле се слага в една книжна кесия и се готви печено с картофи, доколкото си спомням. Отдавна вече не съм чувала някой да готви пиле така
  , но имаше особено интересен вкус... А също и някои бабини вкусотийки вече никой не готви. Баба правеше "кисело" - супа със зелени джанки, ама какво още имаше вътре също не си спомням... Правеше и някаква манджа с фиде и сушени чушки, но това пък ще да е било съвсем в далечните ми детски години. Ако някой се сеща да са му готвили такива вкусотии да сподели рецептата моля
  ! 
 "Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: кисело  [re: Иpeтo] |  |  | Автор | тeдka (Нерегистриран) |  | Публикувано | 23.11.04 19:05 |  |  | 
           
 А на моя вуйчо "киселото" се състоеше от краставици, оцет, олио, копър, чесън и вода колкото поеме - един вид таратор, но без киселото мляко.  Друг проект в  жанра "кисело"  е зелевата чорба с нарязан праз лук и червен пипер.
 И още една уникална рецепта за "кисело" бих искала да споделя, но тя никак не е проста е никога не съм я яла след като баба  си отиде от тоя свят през 1983 година:  представлява бистра супа от зелен боб, нарязани обелени домати, чубрица, червен лук и чепка зелено грозде.  Всеки детайл е от значение, включително и сезона - получава се само в края на юли-началото на август, когато има крехък зелен боб и  гроздето е още съвсем зелено.
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: По желание на Митре: Тема за любими Ретро ястия  [re: Иpeтo] |  |  | Автор | Stefanie (непозната) |  | Публикувано | 23.11.04 19:12 |  |  | 
           
 Освен любимата циганска баница, аз пък си спомням с умиление пастичките, които ми правеше баба - филия, назана дебело с масло и поръсена отгоре със смес от захар и смлени орехи. Освен това, много обичах джиджипапа - това пък са две тънки филийки, намазани с масло, слепени с парче кашкавал, топнати в разбито яйце и изпържени (като пържените филийки).
 Аз и досега си ги хапвам от време на време - като ме налегнат разни спомени  от детството...
  
 
 
 
 |  |  |  |  
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички) |   | 
 |