Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:09 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Свинска пачанови  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано17.11.04 22:36

На времето, не помня вече участвах ли в правенето или не, пачата ставаше чудесна. От един момент нататък (има една-две петилетки) започна да ми се получава един недостатък и не знам как да се оправя с него -- отгоре излиза мазнина, като се замрази пачата, тя гранясва и омирисва пачата. Не знам как сме го рпавили преди това. Дали някой е обирал мазнината по някакъв начин от още топлата или вече замръзнала пача или нещо друго, но за мен е потънало в историята. Помогнете! (И въобще сега му е времето да си разменим полезни съвети за правенето и употребата на пачата)

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?

Тема Re: Свинска пачанови [re: Eдин]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано17.11.04 22:55

Подарявам на тебе и на всички в клуба една моя технология за обиране на мазнина от бульон, в частност от шкембе-чорба или пача.
Хитростта се състои в следното: Напълваме полиетиленово пликче с кубчета лед, вързваме пликчето и го обвиваме с марля.
Размахваме го в сваления от огъня бульон и по леденостудената марля се полепва абсолютно всичката разтворена в бульона мазнина.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Тема Re: Свинска пачанови [re: Sapiens-s-s]  
АвторApтo (Нерегистриран)
Публикувано18.11.04 05:59

Благодаря за подаръка, наистина техниката е съблазнителна.
Аз обикновено получавам подобен резултат, но за това се иска повече време.
Пача се яде обикновенно в студено време. Оставям съда с пачата (или шкембето) вечерта навън, на сутринта мазнината се е "вдигнала" на повърхността и е замръзнала така, че без всякаква трудност се отделя от останалата желирана маса. Едно време с така отделената мазнина, пък и с други излишни мазнини се е правило сапун (някой да ми каже как ?). Сега домашно приготвения сапун е на голяма мода, но това е тема на друг мохабет.
Така обезмаслената пача, ако е в по-големи количества, се съхранява било чрез стерилизация в буркан, било като колбас (покрай другите съставки, да не забравите чесъна !!!). Но за колбас от пача може би ще трябва да се прибави и нещо като желатина. Аз сгъстявам шкембе-чорбата с телешки крак разрязан на 2 по дължината. Приготвям си няколко буркана и чакам да ми дойдат на гости познавачи, за да оценят направеното.
Добър апетит !

Автор PeПиЧka ()
Публикувано18.11.04 08:42

Супер!
Хитро и лесно
Благодаря!

Тема Re: Свинска пачанови [re: PeПиЧka]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано18.11.04 10:18

Аз не съм правила пача за дълго съхранение, но си спомням какво правеше баба ми. Първо пачата не беше само от крака и уши а в неч се слагаше доста месо и краката служеха за желиране. В част от пачата слагаше и моркови, краставички и зелени домати от суровата туршия (чесън задължително). Като свареше пачата я оставяше да замръзне и отнемаше мазнината. Мазнината я претопяваше, да изпари влагата и да остане само мас. Слагаше пачата в съдовете и като се стегне, отгоре заливаше с поохладената претопена мас слой около 2 пръста. Претопената мас гранясва по-трудно. Така пачата се запечатва и заминава в мазето. Ядеше се главно като добавка към постните ястия или супа.
Виждам че коментирате разни зимни постни манджи като боб и ориз със зеле.
Предлагам ви една "салата" която много върви с боб и с боб с кисело зеле.
Сваряват се много добре няколко свински крачета и се почистват от костите. Накъсвате мръвките на хапки и подправяте обилно с олио, оцет на вкус, няколко скилидки счукан чесън, черен пипер и магданоз по желание. Аз не го обичам в тази салата. Олиото и оцетът пречат да се слепят мръвките, така че не ги жалете. Доста е трудоемка, но си струва. Изчезва от масата светкавично.
Ако сте я направили в по-голямо количество или по-рано, сложете чесъна преди сервиране, да не си промени вкуса.

Тема Re: Свинска пачанови [re: PeПиЧka]  
Публикувано18.11.04 12:00

Между другото, става и направо с полиетиленовото пликче, без марля.
Тогава направо пликчето се изхвърля заедно с полепената мазнина.
Този начин е много удобен като се прави някакъв борш.
Когато има твърде много мазнина, както е при курбана и пачата ( и ако има време за това ), тогава може да се направи това, което препоръчва Арто - да се остави да изстине и замръзне мазнината и да се извади във вид на блокче.

Автор PeПиЧka ()
Публикувано18.11.04 13:50

С технологията на Арто съм на "ти" и я практикувам от години , но за нея трябва време. Твоята ми допада с това, че действа веднага. Аз обичам топла пача и си представяш колко мазнотии има в нея веднага след приготвянето и.

Тема Re: Свинска пачанови [re: Apтo]  
Автор PeПиЧka ()
Публикувано18.11.04 14:03

За домашен сапун мога след 2-3 седмици (трябва да се консултирам с баш майстора) да ти напиша рецепти. Не му е тук мястото така, че ми остави на бележка e-mail или адрес за връзка.

Тема Re: Свинска пача [re: Sapiens-s-s]  
АвторApтo (Нерегистриран)
Публикувано18.11.04 17:22

Благодаря, Сапиенс, техниката ти е много хубава, ще я пробвам. Тя е нова за мен. Благодаря още веднаж.
Благодаря предварително и на Репичка за рецептата на сапуна. Аз горе долу знам че се иска мазнина и сода каустик, но с това свършва моето знаене. Не мога да се разположа нито в пропорциите, нито в технологията, нито във времето. А искам да направя, защото у нас се изхвърля много мазнина и защото ще ми е кеф да го направя. Аз не знам как се пуска бележка в този форум и смятам, че няма да е скандално, ако ви кажа, че адреса ми е www.artont@hotmail.com. Живея в Монреал (моля да не се приеме като фукане) т.е. моите ресурси са ограничени до имането и нямането на тукашния пазар. Много си мисля че трудно ще намеря сода каустик, но така мислех и преди да намеря мая за сирене. Но се справих, че и на другите казах къде го има. Бъдете здрави.

Тема Re: Свинска пача [re: Apтo]  
Публикувано18.11.04 21:08

По принцип технологията е да се вари мазнината, доколкото си спомням с малко сол и вода, след което се осапунва с наливането на разтвор на натриева основа (сода каустик), вари се още малко и се изсипва в някаква форма, след което ,когато се втвърди се нарязва на калъпи.
Но, за съжаление не мога да ти кажа пропорции и количества.
Нека по-опитните да дадат точни рецепти.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.