Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:49 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема denq na blagodarnostaнови  
Автор matiya (MAMA NA DAVID)
Публикувано24.11.04 21:55



Tai kato utre e denq na blagodarnosta i se gotvi puika neka da spodelim recepti za prigotvqne na puikata,vie kak q prigotvqte,daite idei shtoto to vreme ne ostana a i trqbva da se razmrazqva i da se marinova dokolkoto znamabe vaobshte shte se radvam na vsqka spodelena recepta ot koqto da si izbera edna i da q sgotva,tai kato mi e za parvi pat da gotvq puika .
blagodarq predvaritelno

Редактирано от matiya на 24.11.04 21:56.



Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: matiya]  
Автор lPA (минаващ)
Публикувано24.11.04 22:23



Здравей matiya,
Няма да ти давам конкретна рецепта, а общи насоки, щом досега не си правила пуйка. Съветвам те да избереш възможно най-малката, която намериш, което не си е много лесно, и освен ако не правите събиране на много хора.
Най-лесно се пече в найлонов плик за печене - продават се в магазините до другите затварящи се пликове, метални и найлонови фолиа. Взимаш най-големия размер - за пуйка. На опаковката на пликовете пише как се използват, а вътре има описание по колко време се пекат видовете меса в зависимост от теглото им. Дадена е и вътрешната температура на готовото месо, а такива термометри се продават навсякъде.
С такъв плик няма да висиш пред фурната на всеки 20 мин и да поливаш пуйката, месото става крехко и сочно, тъй като се запазват соковете. Знаеш и колко време ще ти отнеме печенето.
Нещо като - то само се готви, а ти се занимаваш с по-приятни неща.




Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: lPA]  
Автор matiya (MAMA NA DAVID)
Публикувано24.11.04 22:37



Irche zdrasti i na tebekak si i ti sigurno se gotvish za denq na blagodarnosta a
ok shte te poslusham i tragvam oshte sega do magazina za tezi plikove i termometri.
I oshte neshto da te popitam ti kak smqtash da q pravish s planka ili s nqkakva garnitura i kakva ako ti e ydobno mi napishi
Pozdravi ot nas na vas
And happy Thanks gaving day



Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: matiya]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано24.11.04 22:37



Препоствам ти темата, че да не я търсиш в архива.

Тема Пуйки
Автор Sapiens-s-s (... обаче хапе)
Публикувано 13.10.04 21:18



Понеже случайно така се получи, че пуйките се скриха в темата за артишока, затова ги премествам в нова тема, така че който ги търси с диренето да ги намери по-лесно по ключова дума.



ПЕЧЕНА НА ФУРНА ПУЙКА
=======================

( от 4 кг. пуйка стават около 16 порции )

1 млада пуйка, около 4 кг. ( месото на пуяка е по-вкусно ),
2 каф.чашки разтопено краве масло,
2 ч.л. смлян черен пипер,
сол на вкус.

Изчистената, измита и подсушена с кърпа пуйка намазваме отвън и отвътре с кравето масло, след което също отвън и отвътре я посоляваме със солта и черния пипер.
Цялата пуйка обвиваме в алуминиево фолио и я слагаме в тава, в която наливаме 2 пръста вода.
Печем в умерена фурна като от време на време доливаме по малко топла вода.
Опечената пуйка нарязваме на порции, като крилцата отрязваме с достатъчно месо, гръклянът се нарязва на 3-4 парчета, бутчетата се отрязват по ставата.
Във всяка порция слагаме от бялото и червеното месо и заливаме с топлия сос.



ПЕЧЕНА ПЪЛНЕНА ПУЙКА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ
====================================

( от 4 кг. пуйка стават около 16 порции като за нормални хора... )

1 пуйка, около 4 кг., по възможност с дреболиите,
5-6 глави лук,
1 1/2 каф. чашки разтопено краве масло,
2 каф.чашки ориз,
1 каф.чашка стафиди (или 10 сушени сини сливи без костилките),
1 ч.л. смлян черен пипер,
100 гр. солена сланина,
1 кисела зелка,
1 каф.чашка олио.

Месото на пуяка е по-вкусно, но ако не можем да намерим пуяк най-добра за пълнене е пуйка около 4 кг.
Приготвяме плънката като задушаваме нарязания на ситно лук в маслото, заедно с нарязаните на ситно дреболии.
Дреболиите подготвяме предварително като след като обелим твърдата обвивка на воденичката, я сваряваме заедно със сърцето и след това ги нарязваме на парченца заедно със суровия черен дроб.
Разбира се, по-рядко ще се случи да се готви пресна пуйка с дреболии, по-често купуваме дълбокозамразена пуйка, без вътрешности. Затова спокойно можем да добавим в пълнежа пилешки воденички, сърца и черен дроб.
След дреболиите добавяме ориза - почистен, много добре промит, отцеден и подсушен.
Сместа от лук, дреболии и стафиди (сини сливи) заливаме с една чаша топла вода, поръсваме с черния пипер и на тих огън задушаваме 10 мин., след което, докато плънката е още топла пълним с нея пуйката като оставяме достатъчно пространство, за да набъбне спокойно ориза, в противен случай ще стане на топка.
Зашиваме отвора със здрав бял конец, а краката на пуйката привързваме към тялото с двоен конец.
На дъното на голяма тава слагаме лозови пръчки или резенчета солена сланина и върху тях поставяме пуйката.
Наливаме два пръста топла вода.
Върху пуйката нареждаме дълги парчета солена сланина като ги забождаме с клечки за зъби.
След това завиваме пуйката с големите външни листа от киселата зелка.
През 15 мин.обръщаме пуйката ту на едната, ту на другата страна и я поливаме със соса от тавата.
Отделно нарязваме киселата зелка на лентички и я задушаваме в олиото. Когато пуйката започне леко да се зачервява изсипваме около нея киселото зеле и печем докато и пуйката, и киселото зеле омекнат и се зачервят.
Пуйката слагаме на масата с тавата като предварително отстраним конците.
Нарязваме я на порции и я сервираме като освен запеченото кисело зеле като гарнитура можем да предложим и туршия или нарязано сурово кисело зеле, посипано с червен пипер.


Тази, "Гаргантюа", направо е върхът. Но е играчка голяма.
И все пак, ако си поиграеш никак няма да съжаляваш.


ПЕЧЕНА ПЪЛНЕНА ПУЙКА "ГАРГАНТЮА"
==================================

1 пуйка, около 4 кг., с дреболиите,
3 каф. чашки разтопено краве масло или олио,
сол на вкус.
За плънката:
1 каф.чашка ориз,
1 каф.чашка стафиди (или 10 сушени сини сливи без костилките предварително накиснати за 1 час в хладка вода),
1 суп.лъжица нарязан магданоз,
1/2 ч.л.смлян черен пипер.
За соса:
1 с.л. брашно,
1 ч.л. доматено пюре,
1 с.л. нарязан магданоз,
1/2 ч.л. смлян черен пипер,
1 каф.чашка бяло вино.

ПЛЪНКА
Приготвяме плънката като попарваме с вряла вода дреболиите (без черния дроб), нарязваме ги и ги добавяме към суровия черен дроб и заедно с почистения, добре промит и добре отцеден и подсушен ориз, стафидите или сините сливи. Заливаме сместта с вода колкото да я покрие и задушаваме на тих огън докато оризът омекне.Накрая добавяме нарязания на ситно магданоз и черния пипер.

С плънката, докато е още топла, пълним предварително осолената пуйка и зашиваме отвора със здрав бял конец и дебела игла.
Изпържваме пуйката в широка тенджера в останалата мазнина като я обръщаме от всички страни докато получи златист цвят.
След това я прехвърляме в тавата, в която ще я печем, наливаме топла вода до 2/3 от височината на пуйката. Покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем в умерена фурна 45 мин.след което махаме фолиото и продължаваме да я печем като я обръщаме от всички страни докато се запече равномерно.

СОС
Приготвяме соса като загряваме отново мазнината, в която сме пържили пуйката и слагаме брашното, предварително препечено на сух тиган и размито с каф.чашка хладка вода. Когато брашното стане златисто и добавяме размитото в 1 каф.чашка топла вода доматено пюре. Варим при непрекъсното бъркане.
Поръсваме с нарязания на ситно магданоз и черния пипер и наливаме виното. За да не се сгъсти много сосът можем да добавим малко вода.

Сервираме пуйката като отстраняваме конеца и нарязваме на порции, в които е добре да има и от двата вида месо - бяло и червено.
При поднасяне поливаме с топлия сос.


Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано 10.10.04 22:24

Моята пуйка я приготвям по следния начин:
Купувам една пуйка около 4.500-5.000 кг. Свалям много внимателно кажата й, като започвам вничателно от крилата и така дока то я сваля, като се опитвам да я запазя почти цяла. След това пуйкта я нарязвам на порции. На кожата зашивам внимателно отворите, ако има такива, и оставям само един през който пълня плънката, описана от Сапиевс. В тава поставям нарязано кисело зеле, върху клечки поставям полученият от напълнената кожа мехур и около него порциите от месото. Поставям малко мас и оливие, покривам с форлио и пека на средно загрята фурна около 2 часа. След това махам фолиото и пека докато порциите се изпекат до зачервяване. При сервирането гарнитурата е от зеле и от готовата плънка...... и става страхотно...


Автор Sapiens-s-s (но хапе)
Публикувано 10.10.04 23:01

Много оригинална и интересна рецепта.
Защо не опишеш по-подробно твоя вариант на плънката?
Не може да нямаш и твой, оригинален вариант.
Ако към пуйката няма дреболии, което е много вероятно, как правиш плънката?
Аз обикновено ползвам пилешки воденички, сърца и дробчета, но да купуваш цели опаковки само заради плънката не е много икономично.



Автор lsabell (chervenokoska)
Публикувано 11.10.04 02:49

Позволявам си да се включа и дадам малко допълнение към пуешките рецепти .
Аз лично приготвям пълнена пуйка , като за ужас на приятели и колеги ( местни) я пълня с ориз и гъби . Както и да е плънката е избор според вкуса . Това , което исках да добавя по повод печенето е , че покривам цялата пуйка с лентички бекон и я пека в един вид найлонов плик ( сигурна съм , че ги има по магазините , защото четох коментар по този повод тук в клуба ) , но дали ще е завита с фолио или сложена в плик пак е въпрос на личен избор - бекона може да влезе в действие и в двата случая , та той не позволява на месото да изсъхне , прави го много сочно и добавя аромат .



Автор Sapiens-s-s (но хапе)
Публикувано 11.10.04 17:35

Благодаря!
Рецептите не са изцяло мои, повечето са редактирани и изпробвани рецепти на приятели. Само "Гаргантюа" е почти изцяло моя.
Но то така или иначе няма радикално нови неща за измисляне, така че във всяка, и най-елегантната рецепта винаги има и част от нечия друга.
Ето още няколко рецепти, пък около Коледа няма да поствам, че се изчерпих с пуйките.
На мене много ми хареса чудесната и оригинална идея на w_pooh (малък и сладък) за одирането на пуйката и пълненето на кожата с плънката. Като рецепта направо е чудесна и много оригинална.


ПЪЛНЕНА С КАЙМА ПЕЧЕНА ПУЙКА
==============================

1 пуйка, около 4 кг., с дреболиите,
сол на вкус.

1/2 кисела зелка,
1 с.л. свинска мас,
1 ч.л. червен пипер,
1 глава лук,
1/2 чаена чаша бяло вино.

За плънката :
1 каф.чашка разтопено масло или олио,
250 гр. кайма смес (75%телешко:25% свинско),
1/2 ч.л. смлян черен пипер,
1 с.л. нарязан магданоз,
1 чаена чаша прясно мляко.

Дреболиите на пуйката (без черния дроб) попарваме с вряла вода, почистваме воденичката, нарязваме ги на парченца заедно със суровия черен дроб и ги запържваме в мазнината заедно с каймата. Посоляваме (внимание: готовата кайма е осолена предостатъчно!), слагаме черния пипер и магданоза, добавяме и прясното мляко, разбъркваме добре и пълним предварително осолената пуйка.
Зашиваме отвора със здрав бял конец и слагаме пуйката в подходяща тава.
Нарязваме киселото зеле на лентички, лукът на ситно, смесваме ги и поръсваме с червения пипер, добавяме свинската мас и насипваме сместа около пуйката.
Наливаме 1 чаша гореща вода и печем в умерена фурна като през 15 мин.обръщаме пуйката от различни страни и изсипваме по 1 с.л. от виното.



ПЕЧЕНА ПУЙКА, ПЪЛНЕНА С ЯБЪЛКИ
=================================

1 пуйка, около 4 кг.,
сол на вкус,
1 каф.чашка олио,
2 с.л. лимонов сок (или 1/3 ч.л.лимонтузу, размито с малко вода),
1/2 ч.л. червен пипер.

За плънката:
4-5 кисели ябълки,
200 гр. стафиди,
1 малка филия бял хляб,
1/2 ч.л. смлян черен пипер.


За соса:
1 с.л. брашно, предварително препечено на сух тиган,
1/2 ч.л. смлян черен пипер,
1 кисела ябълка.

Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на малки кубчета.
Смесваме ги със стафидите и филийката бял хляб,натопен в прясно мляко и изстискан.
Посоляваме, поръсваме с черния пипер и разбъркваме добре.
С тази смес пълним осолената пуйка и зашиваме отвора със здрав бял конец.
Набождаме пуйката с вилица, намазваме я с олио и я слагаме в тава, в която наливаме останалото олио и 2 чаши гореща вода.
Печем в умерена фурна като през 15 мин.поливаме пуйката със соса от тавата и я обръщаме на всички страни.
Ако е необходимо, добавяме още гореща вода в тавата.
Когато месото на пуйката омекне я намазваме с лимоновия сок, поръсваме я със солта, смесена с червения пипер и я прехвърляме в голяма чиния, в която ще я сервираме на масата.
Сосът, останал в тавата разреждаме с малко вода и го сгъстяваме с предварително препеченото на сух тиган брашно.
Посоляваме на вкус и слагаме черния пипер.
Нарязваме на малки кубчета една кисела ябълка, добавяме я в соса и слагаме във фурната за десетина минути на слаб огън.
Нарязваме пуйката на порции и поднасяме с част от пълнежа и заливаме със соса.



ПЪЛНЕНА ПУЙКА "ПИКАНТ"
========================

1 пуйка, около 4 кг,
250 гр. пушени гърди, свински (или солена сланина),
1 морков,
1 глава лук.

За натриване на пуйката:
по 1 ч.л. сол и смлян черен пипер.

За плънката:
1 филия престоял изсъхнал бял хляб,
1 глава лук,
1 каф.чашка разтопено масло или олио,
200 гр.пресни или стерилизирани гъби,
2 яйца,
250 гр. кайма,
250 гр. сурова наденица,
1 връзка магданоз,
по 1 ч.л. стрита суха мащерка и риган,
щипка настъргано индийско орехче,
сол.

За соса:
1 1/2 с.л. брашно, предварително препечено на сух тиган,
1/2 ч.л. смлян черен пипер,
сол.

Приготвяме плънката като натопяваме хляба в прясно млако или вода и го изстискваме добре през цедка, прибавяме към него и лука, предварително нарязан на малки кубчета и задушен в мазнината заедно с нарязаните на дребно гъби.
Когато сместа изстине, добавяме разбитите яйца, каймата, нарязаната на малки парченца сурова наденица, нарязания на ситно магданоз, сол на вкус и останалите подправки.
Пуйката, добре измита и подсушена с кърпа, натриваме отвътре и отвън със сол и черен пипер.
Слагаме плънката и зашиваме отвора със здрав бял конец.
Покриваме пуйката с тънки филийки пушени свински гърди или солена сланина, които завързваме с двоен бял конец, за да не паднат или ги забождаме с клечки за зъби.
Поставяме пуйката в подходяща тава и изсипваме около нея смес от моркова и лука, нарязани на кубчета.
Загряваме предварително фурната и печем пуйката на умерен огън 40 мин.
Наливаме 250 мл. пилешки бульон или топла вода и на тих огън печем 4 часа като отвреме - навреме доливаме бульон или топла вода.
За да разберем дали е готова пуйката бодваме с нож между бутчето и гърдите - ако потече бистър сок, това означава, че пуйката е добре опечена. Ако сокът е червеникъв или розов - трябва да се пече още.
Опечената пуйка прехвърляме в голяма чиния, прецеждаме сока, връщаме го обратно в тавата и го сгъстяваме с предварително препеченото брашно.
Слагаме тавата във фурната и изчакваме докато сосът кипне. Посоляваме на вкус и прибавяме черния пипер.
Преди сервиране отстраняваме пушените гърди (сланината), нарязваме опечената пуйка на порции, а пълнежа сипваме в отделна чиния.
Поднасяме порциите, полети със соса и с част от плънката.


И една нова от мене:

КОЛЕДНА ПЪЛНЕНА ПУЙКА
======================

Продукти:

1 пуйка с дреболиите,
300 гр. свинско месо,
1 чаша галета,
2 яйца,
1 чаша начукани или смлени орехи,
2 с.л. нарязан на ситно магданоз,
сок от 1 лимон,
1 глава лук,
2 моркова,
200 гр. краве масло,
олио,
сол на вкус,
пресни, сушени или мариновани гъби.

Почистената пуйка варете в тенджера 1/2 час.
Дреболиите на пуйката (без дроба), заедно със свинското месо смелете с машинка за месо. Дробът нарежете на парченца.
Към смляната смес добавете дроба, сухара, орехите, магданоза, сол и лимоновия сок.
Омесете всичко.
Напълнете пуйката и я зашийте, привържете краката и крилата.
Прецедете бульона, в който е вряла пуйката, добавете гъбите, сол, магданоз.
Обвийте пуйката в марля и я варете в бульона под капак 1 час.
Добавете 2 даф. листа и продължете да варите.
След половин час я извадете, намажете я с масло и запечете във фурна докато получи светлокафява коричка като непрекъснато я поливате с бульон или готварска сметана.
Нарежете на порции, в които да има от двата вида месо и сервирайте заедно с част от плънката с гарнитура от картофено пюре с мляко и сметана.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Редактирано от Sapiens-s-s на 24.11.04 22:49.



Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: matiya]  
Автор gal (oxygen)
Публикувано24.11.04 22:40




Аз тази година съм на работа и мъжът ще готви пуйката с портокали и мед от този сайт.
Много е важно да не прегори соса, за да стане хубав гъст сос после като се сготви отделно като грейви (с брашно, мляко и масло ако не е достатъчно мазно).
Важна е и плънката (макар че ние я сервираме отделно) от стар хляб, светли стафиди, орехи, бульон, гъби, сол, магданоз, босилек. Пече се във фурната.
Хубаво е да има и сос от червени боровинки, но тук не се намират; добре че се запасяваме предварително. Тиквеният пай също е важен десерт, ако не знаеш как се прави и искаш ще ти пусна рецепта. Утре ще приготвим и шоколадов кейк със череши.

Сещам се сега, че дори преди да зе омъжа за чуждоземец и да празнуваме неговите национални празници заедно баба правеше чудна пуйка в гювеч или с кестени или с кисело зеле, а понякога само с ориз и стафиди.



Редактирано от gal на 24.11.04 22:44.



Тема Re: denq na blagodarnosta [re: gal]  
Автор matiya (MAMA NA DAVID)
Публикувано24.11.04 22:56



Da Gal blagodarq ti za receptata i na tebe Sapiensse sashto mnogo blagodarq.
kam Gal pusni mi receptata za tikveniq pai ako ne se zatrudnqvash.
pozdravi



Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: matiya]  
Автор lPA (минаващ)
Публикувано24.11.04 23:28



Здравей пак, и аз се готвя за празника, но съм научила лошо чревоугодниците около мен и не щат да чуят и за пуйка. Та съм на вълна патица.
Другите са ти дали добри рецепти, аз ще се опитам да ти помогна да се възползваш от улесненията на пазара.
Значи пликовете се казват

Reynolds Oven Bags / Large /

Ne sa mestna marka, тъй като в " Българи в Америка " и други писаха за тях.
Плънката също се продава полуготова - става за 5-10 мин. Търси в секцията около брашно, галета, миксове. Тия дни даже е на големи купчини на видно място, има на различни фирми, на хлебна основа със зеленчуци е:

Stuffing Mix

Kartofenoto пюре - или сама си го правиш, или от сухо.

Сосът за поливане на месото също го има готов. Ако не намериш, добавяш 2-3 с.л. брашно към соса от опечената пуйка, бъркаш на котлон докато се сгъсти като можеш да добавиш вино и предпочитани подправки.

Традиционна гарнитура е и зелен боб - пресен, замразен, от консерва - прецени как ще ти е най-лесно, задушен.

Успех в готвенето и да си изкарате приятно празника.




Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: gal]  
Автор Лилa. (новак)
Публикувано24.11.04 23:42



Gal, много ще сум ти благодарна ако пуснеш рецептата за плънката (стафинга), че той ми е най-любимото нещо от този празник. Пък и така както си я описала ми прилича на точно тоя вид, който ми харесва (с хляб).
Поздрави!




Тема Re: denq na blagodarnostaнови [re: Лилa.]  
Автор gal (oxygen)
Публикувано25.11.04 00:02



Ами накратко около един сух хляб се натрошава на дребно или се нарязва малко по едро от крутони, обърква се с горнопосочените продукти в какъвто си поискаш ред и се разбърква добре. Около пакетче стафиди и голям буркан гъби е съвсем достатъчно. Подправките са по твой вкус, аз ги слагам на око. Заливаш с 2 чаши бульон от пиле или ако са врели пуешките дреболийки и пакетче масло и печеш във фурната докато се зачерви. Полива се с малко от соса на пуйката и опала. У нас готвим на око, ако искаш точно съставки ще се поровя по нета.



Редактирано от gal на 25.11.04 00:04.



Тема Спешнонови [re: lPA]  
Автор lPA (минаващ)
Публикувано25.11.04 06:24



Надявам се да пиша навреме,
тук пуйките ги продават пълнени поне с 3 плика - грейви, дреболии и указания, та те съветвам много внимателно да изпразниш въртрешноста -ако трябва, накисни я в умивалника и извади всичко, което е вътре, щот печено с найлон не става за нищо.
Пак поздарави и успех.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.