|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Свинска пача
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 17.11.04 22:36 |
|
На времето, не помня вече участвах ли в правенето или не, пачата ставаше чудесна. От един момент нататък (има една-две петилетки) започна да ми се получава един недостатък и не знам как да се оправя с него -- отгоре излиза мазнина, като се замрази пачата, тя гранясва и омирисва пачата. Не знам как сме го рпавили преди това. Дали някой е обирал мазнината по някакъв начин от още топлата или вече замръзнала пача или нещо друго, но за мен е потънало в историята. Помогнете! (И въобще сега му е времето да си разменим полезни съвети за правенето и употребата на пачата)
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
Подарявам на тебе и на всички в клуба една моя технология за обиране на мазнина от бульон, в частност от шкембе-чорба или пача.
Хитростта се състои в следното: Напълваме полиетиленово пликче с кубчета лед, вързваме пликчето и го обвиваме с марля.
Размахваме го в сваления от огъня бульон и по леденостудената марля се полепва абсолютно всичката разтворена в бульона мазнина.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: Свинска пача
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор | Apтo (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.11.04 05:59 |
|
Благодаря за подаръка, наистина техниката е съблазнителна.
Аз обикновено получавам подобен резултат, но за това се иска повече време.
Пача се яде обикновенно в студено време. Оставям съда с пачата (или шкембето) вечерта навън, на сутринта мазнината се е "вдигнала" на повърхността и е замръзнала така, че без всякаква трудност се отделя от останалата желирана маса. Едно време с така отделената мазнина, пък и с други излишни мазнини се е правило сапун (някой да ми каже как ?). Сега домашно приготвения сапун е на голяма мода, но това е тема на друг мохабет.
Така обезмаслената пача, ако е в по-големи количества, се съхранява било чрез стерилизация в буркан, било като колбас (покрай другите съставки, да не забравите чесъна !!!). Но за колбас от пача може би ще трябва да се прибави и нещо като желатина. Аз сгъстявам шкембе-чорбата с телешки крак разрязан на 2 по дължината. Приготвям си няколко буркана и чакам да ми дойдат на гости познавачи, за да оценят направеното.
Добър апетит !
| |
|
Супер!
Хитро и лесно
Благодаря!
| |
Тема
|
Re: Свинска пача
[re: PeПиЧka]
|
|
Автор | Eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.11.04 10:18 |
|
Аз не съм правила пача за дълго съхранение, но си спомням какво правеше баба ми. Първо пачата не беше само от крака и уши а в неч се слагаше доста месо и краката служеха за желиране. В част от пачата слагаше и моркови, краставички и зелени домати от суровата туршия (чесън задължително). Като свареше пачата я оставяше да замръзне и отнемаше мазнината. Мазнината я претопяваше, да изпари влагата и да остане само мас. Слагаше пачата в съдовете и като се стегне, отгоре заливаше с поохладената претопена мас слой около 2 пръста. Претопената мас гранясва по-трудно. Така пачата се запечатва и заминава в мазето. Ядеше се главно като добавка към постните ястия или супа.
Виждам че коментирате разни зимни постни манджи като боб и ориз със зеле.
Предлагам ви една "салата" която много върви с боб и с боб с кисело зеле.
Сваряват се много добре няколко свински крачета и се почистват от костите. Накъсвате мръвките на хапки и подправяте обилно с олио, оцет на вкус, няколко скилидки счукан чесън, черен пипер и магданоз по желание. Аз не го обичам в тази салата. Олиото и оцетът пречат да се слепят мръвките, така че не ги жалете. Доста е трудоемка, но си струва. Изчезва от масата светкавично.
Ако сте я направили в по-голямо количество или по-рано, сложете чесъна преди сервиране, да не си промени вкуса.
| |
|
Между другото, става и направо с полиетиленовото пликче, без марля.
Тогава направо пликчето се изхвърля заедно с полепената мазнина.
Този начин е много удобен като се прави някакъв борш.
Когато има твърде много мазнина, както е при курбана и пачата ( и ако има време за това ), тогава може да се направи това, което препоръчва Арто - да се остави да изстине и замръзне мазнината и да се извади във вид на блокче.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
С технологията на Арто съм на "ти" и я практикувам от години , но за нея трябва време. Твоята ми допада с това, че действа веднага. Аз обичам топла пача и си представяш колко мазнотии има в нея веднага след приготвянето и.
| |
Тема
|
Re: Свинска пача
[re: Apтo]
|
|
Автор |
PeПиЧka () |
Публикувано | 18.11.04 14:03 |
|
За домашен сапун мога след 2-3 седмици (трябва да се консултирам с баш майстора) да ти напиша рецепти. Не му е тук мястото така, че ми остави на бележка e-mail или адрес за връзка.
| |
Тема
|
Re: Свинска пача
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор | Apтo (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.11.04 17:22 |
|
Благодаря, Сапиенс, техниката ти е много хубава, ще я пробвам. Тя е нова за мен. Благодаря още веднаж.
Благодаря предварително и на Репичка за рецептата на сапуна. Аз горе долу знам че се иска мазнина и сода каустик, но с това свършва моето знаене. Не мога да се разположа нито в пропорциите, нито в технологията, нито във времето. А искам да направя, защото у нас се изхвърля много мазнина и защото ще ми е кеф да го направя. Аз не знам как се пуска бележка в този форум и смятам, че няма да е скандално, ако ви кажа, че адреса ми е www.artont@hotmail.com. Живея в Монреал (моля да не се приеме като фукане) т.е. моите ресурси са ограничени до имането и нямането на тукашния пазар. Много си мисля че трудно ще намеря сода каустик, но така мислех и преди да намеря мая за сирене. Но се справих, че и на другите казах къде го има. Бъдете здрави.
| |
|
По принцип технологията е да се вари мазнината, доколкото си спомням с малко сол и вода, след което се осапунва с наливането на разтвор на натриева основа (сода каустик), вари се още малко и се изсипва в някаква форма, след което ,когато се втвърди се нарязва на калъпи.
Но, за съжаление не мога да ти кажа пропорции и количества.
Нека по-опитните да дадат точни рецепти.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|