| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Свинска пача 
 | 
 
 |  
| Автор | 
Eдин (такъв) |  
| Публикувано | 17.11.04 22:36 |  
             |  
           | 
            
           
  На времето, не помня вече участвах ли в правенето или не, пачата ставаше чудесна. От един момент нататък (има една-две петилетки) започна да ми се получава един недостатък и не знам как да се оправя с него -- отгоре излиза мазнина, като се замрази пачата, тя гранясва и омирисва пачата. Не знам как сме го рпавили преди това. Дали някой е обирал мазнината по някакъв начин от още топлата или вече замръзнала пача или нещо друго, но за мен е потънало в историята. Помогнете! (И въобще сега му е времето да си разменим полезни съвети за правенето и употребата на пачата)
  -- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
 -- Ten watch.
 -- Such much?
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Подарявам на тебе и на всички в клуба една моя технология за обиране на мазнина от бульон, в частност от шкембе-чорба или пача.
  Хитростта се състои в следното: Напълваме полиетиленово пликче с кубчета лед, вързваме пликчето и го обвиваме с марля.
 Размахваме го в сваления от огъня бульон и по леденостудената марля се полепва абсолютно всичката разтворена в бульона мазнина.
  "Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Свинска пача 
[re: Sapiens-s-s]
 | 
 
 |  
| Автор | Apтo (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 18.11.04 05:59 |  
             |  
           | 
            
           
  Благодаря за подаръка, наистина техниката е съблазнителна.
 Аз обикновено получавам подобен резултат, но за това се иска повече време.
 Пача се яде обикновенно в студено време. Оставям съда с пачата (или шкембето) вечерта навън, на сутринта мазнината се е "вдигнала" на повърхността и е замръзнала така, че без всякаква трудност се отделя от останалата желирана маса. Едно време с така отделената мазнина, пък и с други излишни мазнини се е правило сапун (някой да ми каже как ?). Сега домашно приготвения сапун е на голяма мода, но това е тема на друг мохабет.
 Така обезмаслената пача, ако е в по-големи количества, се съхранява било чрез стерилизация в буркан, било като колбас (покрай другите съставки, да не забравите чесъна !!!). Но за колбас от пача може би ще трябва да се прибави и нещо като желатина. Аз сгъстявам шкембе-чорбата с телешки крак разрязан на 2 по дължината. Приготвям си няколко буркана и чакам да ми дойдат на гости познавачи, за да оценят направеното. 
 Добър апетит !
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Супер! 
 Хитро и лесно 
 Благодаря!
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Свинска пача 
[re: PeПиЧka]
 | 
 
 |  
| Автор | Eli (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 18.11.04 10:18 |  
             |  
           | 
            
           
  Аз не съм правила пача за дълго съхранение, но си спомням какво правеше баба ми. Първо пачата не беше само от крака и уши а в неч се слагаше доста месо и краката служеха за желиране. В част от пачата слагаше и моркови, краставички и зелени домати от суровата туршия (чесън задължително). Като свареше пачата я оставяше да замръзне и отнемаше мазнината. Мазнината я претопяваше, да изпари влагата и да остане само мас. Слагаше пачата в съдовете и като се стегне, отгоре заливаше с поохладената претопена мас слой около 2 пръста. Претопената мас гранясва по-трудно. Така пачата се запечатва и заминава в мазето. Ядеше се главно като добавка към постните ястия или супа. 
 Виждам че коментирате разни зимни постни манджи като боб и ориз със зеле.
 Предлагам ви една "салата" която много върви с боб и с боб с кисело зеле.
 Сваряват се много добре няколко свински крачета и се почистват от костите. Накъсвате мръвките на хапки и подправяте обилно с олио, оцет на вкус, няколко скилидки счукан чесън, черен пипер и магданоз по желание. Аз не го обичам в тази салата. Олиото и оцетът пречат да се слепят мръвките, така че не ги жалете. Доста е трудоемка, но си струва. Изчезва от масата светкавично.
 Ако сте я направили в по-голямо количество или по-рано, сложете чесъна преди сервиране, да не си промени вкуса.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Между другото, става и направо с полиетиленовото пликче, без марля.
 Тогава направо пликчето се изхвърля заедно с полепената мазнина.
 Този начин е много удобен като се прави някакъв борш.
 Когато има твърде много мазнина, както е при курбана и пачата ( и ако има време за това ), тогава може да се направи това, което препоръчва Арто - да се остави да изстине и замръзне мазнината и да се извади във вид на блокче.
  "Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  С технологията на Арто съм на "ти" и я практикувам от години  , но за нея трябва време. Твоята ми допада с това, че действа веднага. Аз обичам топла пача  и си представяш колко мазнотии има в нея веднага след приготвянето и.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Свинска пача
[re: Apтo]
 | 
 
 |  
| Автор | 
PeПиЧka () |  
| Публикувано | 18.11.04 14:03 |  
             |  
           | 
            
           
  За домашен сапун мога след 2-3 седмици (трябва да се консултирам с баш майстора) да ти напиша рецепти. Не му е тук мястото така, че ми остави на бележка  e-mail или адрес за връзка.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Свинска пача
[re: Sapiens-s-s]
 | 
 
 |  
| Автор | Apтo (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 18.11.04 17:22 |  
             |  
           | 
            
           
  Благодаря, Сапиенс, техниката ти е много хубава, ще я пробвам. Тя е нова за мен. Благодаря още веднаж. 
 Благодаря предварително и на Репичка за рецептата на сапуна. Аз горе долу знам че се иска мазнина и сода каустик, но с това свършва моето знаене. Не мога да се разположа нито в пропорциите, нито в технологията, нито във времето. А искам да направя, защото у нас се изхвърля много мазнина и защото ще ми е кеф да го направя. Аз не знам как се пуска бележка в този форум и смятам, че няма да е скандално, ако ви кажа, че адреса ми е www.artont@hotmail.com. Живея в Монреал (моля да не се приеме като фукане) т.е. моите ресурси са ограничени до имането и нямането на тукашния пазар. Много си мисля че трудно ще намеря сода каустик, но така мислех и преди да намеря мая за сирене. Но се справих, че и на другите казах къде го има. Бъдете здрави.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  По принцип технологията е да се вари мазнината, доколкото си спомням с малко сол и вода, след което се осапунва с наливането на разтвор на натриева основа (сода каустик), вари се още малко и се изсипва в някаква форма, след което ,когато се втвърди се нарязва на калъпи.
 Но, за съжаление не мога да ти кажа пропорции и количества.
 Нека по-опитните да дадат точни рецепти.
  "Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |