Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:45 06.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Салата "Червено сияние"нови  
Автор 4avdar4e (добро другарче)
Публикувано15.11.04 15:27

Миналата седмица си "откраднах" таз рецепта от е-кулинар. Там е дадена като салата от раздел "руска кухня". Като върл почитател на цвеклото веднага беше изпробвана. Получи се - м-м-м - страхотно мезе /или пък предястие, или пък гарнитура - кой както иска да го нарича / За всички, които обичат червено цвекло:

Продукти (пиша ги както аз ги сложих, някои - на око):
Червено цвекло - 4 малки глави
Кисели краставички - 6-7
Чесън - почти цяла скилидка (който не обича много чесън - по-малко)
Орехи - ами, много бяха. Да кажем пълна шепа преди да се счукат (по-едричко)
Майонеза - 1 опаковка
Сол, оцет /на вкус/

Приготвяне:
Цвеклото се сварява цяло!! /необелено, с "опашките", само добре измито/. След като се свари, охлади и обели (кората пада почти сама - става като люспа), се настъргва на едро. Кис. краставици - тоже. Прибавят се орехите, майонезата, подправките. Охладено е, май, по-вкусно!

А колко водка (добре изстудена, да се точи като олио) изпива... не е за говорене. Може и с ракийца, разбира се!

Тема Re: Салата "Червено сияние" [re: 4avdar4e]  
Автор tinkerbell (the bright side)
Публикувано15.11.04 17:12

Благодарско. И аз съм голям фен на цвеклото. Пък и на всичкото отгоре е бъкано с полезности.
Аз вместо майонеза ше сложа заквасена сметана, хептен руско да стане:)
Скоро четох, че червеното цвекло винаги трябва първо да се вари и после да се бели, защото иначе му изтичали соците:)
И, да вляза в ролята на онези, дето все поправят, главичка чесън, предполагам, не скилидка:)

Тема Re: Салата "Червено сияние"нови [re: tinkerbell]  
Автор 4avdar4e (добро другарче)
Публикувано15.11.04 17:20

Естествено, главичка чесън! Толкова ми стана смешно като си прочетох частта с чесъна в постинга... Ква я мислих, ква стана!!! Приемам с благодарност поправката. Апропо, забравих да напиша, че сложих в майонезата лъжица кис. мляко. Другият път ще пробвам със сметана, ткс за идеята.

Тема Re: Салата "Червено сияние"нови [re: tinkerbell]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано15.11.04 23:28

И аз съм фен на червеното цвекло.
Доста съм писал по въпроса в клуба.
За да не се обяснявам излишно, от следващата рецепта става ясно какво имам предвид.

ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО СЪС СОС ОТ ХРЯН

Червеното цвекло, както и всички видове цвекла, е доста трудно смилаемо и затруднява стомаха.
Затова обикновено се вари или пече.
Как става това.
Аз го варя в тенджера под налягане, като се слага вода да го покрие и супена лъжица оцет. Ако, недай си боже, сложиш сол, целият цвят преминава в течността и цвеклото става бледолико, обезцветява се и заприличва на ряпа.
След като го свариш - 20-30 мин. на слаб огън, изливаш водата и го оставяш да поизстине. Обелваш го старателно - много лесно се бели.
Сега вече го оставяш да изстине напълно.
Оттам нататък можеш да го нарежеш на филийки, на кубчета, да го настържеш на едро ренде.
Можеш да го залееш със зехтин и лимон, сол и малко чесън.
Можеш да сложиш и майонеза.
Но най-доброто е да направиш сос от хрян и да го залееш.
Така си отиват цвеклото с хряна, като че са родени един за друг.
Някъде бях писал за сос от хрян, сега ме мързи да го търся, пък и пустото дирене рядко работи.
Значи : По-голям корен от хрян (малките са по-хубави, но не са удобни за стъргане) се настъргва на много ситно ренде. Този процес е много мазохистичен, що сълзи и сополи се леят, да не ти споменавам...
Обаче пък прочиства и белите ти дробове и носоглътката.
След като го настържеш го разбъркваш с лимонов сок, сол, филия сух бял хляб, натопен в прясно мляко и леко изстискан, една кисела ябълка, също настъргана на много ситно ренде до пюре, зехтин или олио.
Това е т.н. хрянов сос.
Можеш да си го сложиш в бурканче в хладилника, има голяма трайност, разкошен е за супи от всякакъв вид.
За да се намали лютивината му, може част от него да смесиш със сметана или майонеза и така да полееш цвеклото.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Тема Re: Салата "Червено сияние"нови [re: 4avdar4e]  
Автор Sapienss (Ph.D. )
Публикувано26.04.09 09:41

Който краде да ен пише тука. Моля, колко пошло.

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.