Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:41 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Гореща молба - тортанови  
АвторMamma (Нерегистриран)
Публикувано15.11.04 12:39

Здравейте експерти!
Ще бъда много признателна, ако някой може да ми помогне с идеи как да изпълня тази рецепта в БГ условия:
http://www.birthdayexpress.com/bexpress/planning/BirthdayCakes.asp
За сведение: нямам почти никакъв опит в сладкарските дейности; ако сте виждали някъде да се продават поне част от продуктите, моля да ми кажете!
Благодаря предварително и ще съобщя за резултата! :-)

Тема Re: Гореща молба - тортанови [re: Mamma]  
Публикувано15.11.04 12:47

http://www.birthdayexpress.com/bexpress/planning/treasurecake.asp
тук е публикувана точната рецепта
Ако имате идея за изпълнение с готови правоъгълни блатове - още по-добре!

Автор Cпacka (добра ламя)
Публикувано15.11.04 13:16

Най-добре направи пълнежа от по рецепта за торта, която вече си изпитала и става.
Украсата можеш да си направиш по картинката, като ползваш шоколадов крем, лентички за обкова от захарно тесто по

рецепта, шоколадови монетки във фолио (има ги в почти всички по-добре заредени магазинчета за шоколадови изкушения) и други бонбони в красиви опаковки от станиол.

Пътят към ада е постлан с добри намерения.

Автор medusa (Мамино Меде)
Публикувано15.11.04 13:48

Така като гледам картинката, ето как бих я направила аз.

Ще изпека кекс в правоъгълната форма за кекс. Ще срежа кекса през средата хоризонтално. После ще срежа двете части на още две. Така ще имам четири блата. Ще направя по-гъст крем с много сметана (може да се сложи и безсолна извара, за да е по-гъсто) и ще слепя долните два блата. Ще сложа "съкровището" :))) Шоколадови монети увити в златно станиолче продават почти във всички малки магазинчета, слагат ги в едни прозрачни кутии около касите. "Герданчета" ще нанижа от шарени бомбончета Бонибон или М & M's. Ако намеря небетшекер (купувала съм по пазарите от сергия с вафли, локуми и виолетки :))) ) ще сложа вместо диаманти. Отгоре ще сложа вторите два блата, пак слепени с крема, под наклон, за да е "отворено" съндъчето. Целият съндък ще го намажа с разтопен на котлона шоколад с малко масло. Лентички и ключалка ще направя от тесто от смлени на трохи бисквити, омесени със захар и масло (стояло на стайна температура), може да оцветя това тесто в различни цветове с боя за яйца на прах (имам под ръка, тя става за сладкиши). Ще разточа на нужните ми форми и лентички и ще ги закрепя където им е мястото и готово :))) Доста лесно ще стане.

Тема Re: Гореща молба - торта [re: medusa]  
Публикувано15.11.04 13:52

ти снимка на друго сандъче, може да ти хрумне още нещо за украсата :)))

Тема Re: Гореща молба - тортанови [re: medusa]  
Публикувано15.11.04 13:57

и един лесен пиратски кораб, ако държиш на пиратската тема :))) В него могат да се забодат и рожденденни свещички отстрани, като топове :))) Платната ще направиш от нанизана хартия върху дървена клечка (продават такива за шишчета).

Автор tinkerbell (the bright side)
Публикувано15.11.04 15:14

Най-трудно тук ми се вижда да закрепиш "капака", така че тортата да не се разпадне поне до момента на духането на свещите. За това аз бих си подготвила предварително шаблон от много твърд картон в Г-образна форма (две парчета, едното хоризонтално, другото вертикално, ги залепяш едно за друго) и бих се опитала да "залепя" капака за вертикалното парче, веднъж с крем (някакъв по-маслен?) и веднъж с "армировка" от декоративни клечки (саби и прочее), които да извадя преди рязането. Така и клечките ще ти станат част от украсата.
Успех! Мисля, че хлапето ще е щастливо.

Публикувано15.11.04 16:28

Чудесни сте! Много сте отзивчиви! Благодаря за идеите, наистина предвиждам да организирам истинско пиратско парти! Тортата наистина ми е най-голямото притеснение! Моля, дайте идеи за крем, за да бъде наистина вкусна! Ако не ви затруднявам, искам точната рецепта /с пропорции/ за крема, за да не стане грешка! Дали може да се ползва течен шоколад за украса?

Авторgarami (Нерегистриран)
Публикувано18.11.04 19:31

Зависи за какво ще ползваш крема. Какъв точно ти трябва - за намазване отгоре, за пълнене, за слепване?
За намазване най-добре става с разтопен сладкарски шоколад+малко масло. в краен случай може и течен шоколад от буркан, като Нестле или Финети например, но да не е много течен. Остави го да се размекне на стайна Т и после мажи с лъжица и нож
за пълене аз най-харесвам нишесте ванилия. приготвяш го по указанията на опаковката (по-добре да е с прясно мляко, а не с вода) като накрая добавяш 50-70 гр масло за по-плътен вкус.
За слепване най-дорбе става маслен крем - 2 размекнати масла + 1 чаена чаша пудра захар + ванилия. Ако искаш добавяш 3-4 суп лъж вкусен, гъст мармалад по избор. Този вариант май е най-вкусен за децата.
Същата смес - масло + пудра захар може да ползваш за надписи или изписване на малки елементи върху тортата. Просто ги разбъркай хубаво (ако имаш боя за сладки сложи малко, ако не - може с една капка сгъстен ягодов сироп напр от концентратите за разреждане. или просто така - без цвят). Вземи едно малко найлоново пликче и сипи сместа вътре. С игла пробии малка дупка в ъгъла на пликчето и докато стискаш с другата ръка изписвай каквото си намислила. по същия начин може да изписваш с течен шоколад върху бял крем. Зависи от цвета на тортата.
Много гъст крем за торта и др правя от течната сметана в картонена кутия 1 литър (опаковката изглежда като натуралните сокове). Но на кутията да пише, че съдържа 35% (или повече) мазнини - това е гаранция че хубаво ще се стегне след като я изстудиш. Тази сметана се послажда на вкус (1 -2 чаши пудра захар), разбива се с миксер докато се сгъсти и после мажеш каквото решиш. става за пълнене, за слепване, за украса отгоре. Ако след рабиване я смесиш с разтопен сладкарски шоколад (500 мл сметана, 100 гр шоколад) или с течен шоколад се получава това което наричат chocolate frosting, т.е шоколадова глазура.
Най-перфектните покрития за торти стават с Royal Icing или Ready Icing. не знам как се казва на български, но мога да ти го опиша. Представлява бяло блокче, съдържа мн захар и др съставки. Един вид захарно тесто. Не се пече, консумира се както е. отначало е твърдо, но след малко размачкване омеква и става точно като пластелин. Продава се в различни разфасовки и предполагам че може да се намери в хипермаркетите. иделано е за облицовка на всякакви торти (придава гладък и изящен вид, точно като на сватбените торти), за направата на малки фигурки - цветя, рози, животинки, къщички, лентички и тн. работи се с него така сякаш ползваш пластелин. Ако много лепне си топиш пръстите в пудра захар. Като направиш фигурките , те много бързо засъхват, втвърдяват се и приемат формата която си направила. ако не ти се харесва добави 2-3 капки вода и ги размеси отново. Така може да преправяш същия материал колкото си искаш
Никак не е трудно! Опитай!
А за превода:
Pillsbury® Moist Supreme® Yellow Cake Mix - това е готова тортена смес, прахообразна. Съдържа всичко - брашно, нишесте, бакпулвер, ароматизатори, и тн. Отваря се пакета и се разбива за 2 мин с 3 яйца, малко вода и олио - според указанията на опаковката. Пече се в тортена форма спред указанията/размерите посочени на опаковката. Тук, при нас най-добри са смесите на Betty Crocker. Има най-различни фирми-производители, ти може да пробваш с каквато намериш - резултата ще е същия. Проблем ще е само тогава, когато искаш да изрязваш форма от готовата торта. Те са изключително меки, влажни (все едно са сиропирани), трошливи и много ронливи. като се разреже падат много трохи, затова е трудно да се придържат в определена форма, но не е невъзможно. В случая с раклата е лесно, защото има едни специални тавички за печене на хляб - loaf pan - правоъгълни, продълговати и тесни, което означава че тортата ще излезе от фурната в формата която ти трябва, т.е няма какво толкова да се реже и размерва.
Pillsbury® Creamy Supreme® Milk Chocolate Frosting - Готова Глазура от млечен шоколад. Продава се в пластмасови кръгли кутии. При нас - в разфасовки от 450 г. Не знам какво има на бг пазар но преполагам че се намира в по-луксозните супермаркети.

надявам се да съм ти била полезна. Пиши ако имаш повече въпроси и после да не забравиш да се похвалиш
успех!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.