|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Pelmeni?????
|
|
Автор |
matiya (MAMA NA DAVID) |
Публикувано | 09.11.04 22:54 |
|
Molia vi niakoi ako znae kak se praviat pelmeni nekq da napishe recepta ot edna sedmica si mislia za tiah veche mi izleznaha na papa 
Blagodaria vi predvaritelno
| |
Тема
|
Re: Pelmeni?????
[re: matiya]
|
|
Автор |
lPA (минаващ) |
Публикувано | 09.11.04 23:35 |
|
Здравей,
Аз ще ти напиша рецепта за пелмени, но ти имаш ли си уред за затварянето им. Защото ако ще режеш тестото с чаша и слепваш с пръсти - трябва да си намериш бавачка за сладурчето.
тесто
1 1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
1/4 ч.ч. заквасена сметана или 2-3 с.л. масло
щипка сол
Размесват се продуктите да се получи твърдо тесто. Разточва се на 2 кори.
плънка
300 - 400 г телешка кайма, може и смес
1 средна глава лук
сол
черен пипер
Каймата се омесва с подправките, късат се малки топчета и се поставят върху едната кора, покриват се с другата и се отрязват - ако имаш пелменник или друг уред. Прибират се в камера/ фризер.
При приготвяне се кипва вода със сол и се пускат пелмените, като се разделят внимателно. Готови са, когато изплуват отгоре.
После - по чиниите с масло и сметана.
Да ви е сладко.

| |
Тема
|
[re: lPA]
|
|
Автор |
matiya (MAMA NA DAVID) |
Публикувано | 10.11.04 03:36 |
|
Blagodaria ti Ipa a mojesh li da mi kajesg dali moje da se sloji i dryga planka osven tazi.A za sladyrcheto shte izpolzvam kogato spi i togava shte gi pravia tva e drug nachin niama  pozdravi
| |
Тема
|
[re: lPA]
|
|
Автор |
matiya (MAMA NA DAVID) |
Публикувано | 10.11.04 03:42 |
|
Kam Ipa.
ne mi e iasno samo v smesta za testoto se slaga samo smetanata ili i 2,3 supeni lajici maslo sashto .Blagodaria ti
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пoли (непознат
) |
Публикувано | 10.11.04 07:31 |
|
matiya,"пелмени" се наричат само,когато плънката е от месо.С други плънки имат друго название-"варенники" с картофи или извара,а също с всякакви сладки плънки или "манти" с месо и тиква. Това са руските варианти-това,което на практика се прави в руските семейства.Ще видиш какви ли не други варианти,което за почти 15 год. в Русия никога не съм срещнала на живо (освен с различни видове меса,включително еленско и рибени). Има италиански,китайски варианти с друг начин на защипване-съответно и други плънки,но за тях не съм специалист.В някои бивши Съветски републики лепят малко по-особен вид пелмени (които наричат именно така),но и за тях не мога да кажа нищо по-определено...Учили са ме на специално защипване,което практикуват в някои азиатски републики,но не на по-особенни плънки. Някъде режат квадрати,а не кръгове,които после защипват по същия начин.
В рецептата,която ти е дала Ира,махаш маслото и кис.мляко от тестото! За пръв път чувам в тесто за пелмени да се добавят подобни неща...
Тестото се забърква само с вода,яйце и брашно. За да се разточва добре,пробвай да забъркаш тестото с гореща вода-няма да имаш после никакви проблеми.Навсякъде препоръчват леденостудена вода,но съм пробвала и двата варианта-най-добре ми се разточва именно с гореща вода.Така ме учи една дагестанка,а те са майсторки.
Не знам за какви уредчета споменава Ира,но като човек изпробвал всякакви леснотийки,не ти ги препоръчвам! Не стават истински пелмени и дори ми се струва повече играчка. Има 2 начина на правене-чрез разточване на оба,рязане на кръгчета и лепене или най-често използвания от руснаците- парчета тесто оформят на пръчица,която режат на "бонбончета",които после всяко едно преди лепене разточват отделно.Аз обикновенно така правя,майка ми разточва оба (баничарка със стаж! )
Лепенето предполагам знаеш как става?
Ето ти и няколко сайта:
А ето и различни рецепти (смятам голяма част от тях за ресторантьорски "изгъзици",да ме прощават създателите на сайта...):
Погледни тук-стъпка по стъпка с картинки:
| |
Тема
|
[re: Пoли]
|
|
Автор | Eли (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.11.04 08:44 |
|
АЗ имам пелменица, представлява метална отливка със шестоъгълни гнезда. Разточва се кора, слага се в/у пелменицата, тестото провисва леко в гнездата, там слагам плънката, отгоре захлупвам с втора кора, минавам отгоре с точилката и стават 39 дребни пелменчета. Ако нямах пелменица сигурно нямаше да ми хрумне да си играя да ги правя на ръка. Освен това ги варя в бульон и ги заливам със сухар запържен в масло, или със сметана.
| |
Тема
|
Откъде да си купя...
[re: Eли]
|
|
Автор |
kateronka (лудетина) |
Публикувано | 10.11.04 09:12 |
|
Ели ,от къде може да се купи такава пелменица в България?
Аз съм виждала само по телевизията...в реклама на телешоп .
Ако сърцето ми е тясно,какво значение има ,че светът е широк?
| |
Тема
|
Re: Откъде да си купя...
[re: kateronka]
|
|
Автор |
matiya (MAMA NA DAVID) |
Публикувано | 10.11.04 09:18 |
|
AZ SASHTO BIH ISKALA DA SI KUPQ NO AZ JIVEQ V USA AKO NQKOI ZNAE OT KADE MOJE TUK DA SE KUPI NEKA KAJE
| |
Тема
|
|
|
Автор | Eli (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.11.04 10:30 |
|
Купих си я преди години от Москва, но не вярвам да няма и на други места по света, защото е много удобна.
| |
Тема
|
[re: Eli]
|
|
Автор |
matiya (MAMA NA DAVID) |
Публикувано | 10.11.04 10:45 |
|
Predpolagam che triabva da se prodava po ruskite magazini a tyk okolo nas sa mnogo shte popitam tam .Blagodaria ti
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|