Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:11 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Pelmeni?????нови  
Автор matiya (MAMA NA DAVID)
Публикувано09.11.04 22:54

Molia vi niakoi ako znae kak se praviat pelmeni nekq da napishe recepta ot edna sedmica si mislia za tiah veche mi izleznaha na papa

Blagodaria vi predvaritelno

Тема Re: Pelmeni?????нови [re: matiya]  
Автор lPA (минаващ)
Публикувано09.11.04 23:35

Здравей,
Аз ще ти напиша рецепта за пелмени, но ти имаш ли си уред за затварянето им. Защото ако ще режеш тестото с чаша и слепваш с пръсти - трябва да си намериш бавачка за сладурчето.

тесто
1 1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
1/4 ч.ч. заквасена сметана или 2-3 с.л. масло
щипка сол

Размесват се продуктите да се получи твърдо тесто. Разточва се на 2 кори.

плънка
300 - 400 г телешка кайма, може и смес
1 средна глава лук
сол
черен пипер

Каймата се омесва с подправките, късат се малки топчета и се поставят върху едната кора, покриват се с другата и се отрязват - ако имаш пелменник или друг уред. Прибират се в камера/ фризер.

При приготвяне се кипва вода със сол и се пускат пелмените, като се разделят внимателно. Готови са, когато изплуват отгоре.
После - по чиниите с масло и сметана.
Да ви е сладко.

Тема Re: Pelmeni????? [re: lPA]  
Публикувано10.11.04 03:36

Blagodaria ti Ipa a mojesh li da mi kajesg dali moje da se sloji i dryga planka osven tazi.A za sladyrcheto shte izpolzvam kogato spi i togava shte gi praviatva e drug nachin niamapozdravi

Тема Re: Pelmeni?????нови [re: lPA]  
Публикувано10.11.04 03:42

Kam Ipa.
ne mi e iasno samo v smesta za testoto se slaga samo smetanata ili i 2,3 supeni lajici maslo sashto.Blagodaria ti

Тема Re: Pelmeni?????нови [re: matiya]  
Автор Пoли (непознат )
Публикувано10.11.04 07:31

matiya,"пелмени" се наричат само,когато плънката е от месо.С други плънки имат друго название-"варенники" с картофи или извара,а също с всякакви сладки плънки или "манти" с месо и тиква. Това са руските варианти-това,което на практика се прави в руските семейства.Ще видиш какви ли не други варианти,което за почти 15 год. в Русия никога не съм срещнала на живо (освен с различни видове меса,включително еленско и рибени). Има италиански,китайски варианти с друг начин на защипване-съответно и други плънки,но за тях не съм специалист.В някои бивши Съветски републики лепят малко по-особен вид пелмени (които наричат именно така),но и за тях не мога да кажа нищо по-определено...Учили са ме на специално защипване,което практикуват в някои азиатски републики,но не на по-особенни плънки. Някъде режат квадрати,а не кръгове,които после защипват по същия начин.

В рецептата,която ти е дала Ира,махаш маслото и кис.мляко от тестото! За пръв път чувам в тесто за пелмени да се добавят подобни неща...
Тестото се забърква само с вода,яйце и брашно. За да се разточва добре,пробвай да забъркаш тестото с гореща вода-няма да имаш после никакви проблеми.Навсякъде препоръчват леденостудена вода,но съм пробвала и двата варианта-най-добре ми се разточва именно с гореща вода.Така ме учи една дагестанка,а те са майсторки.

Не знам за какви уредчета споменава Ира,но като човек изпробвал всякакви леснотийки,не ти ги препоръчвам! Не стават истински пелмени и дори ми се струва повече играчка. Има 2 начина на правене-чрез разточване на оба,рязане на кръгчета и лепене или най-често използвания от руснаците- парчета тесто оформят на пръчица,която режат на "бонбончета",които после всяко едно преди лепене разточват отделно.Аз обикновенно така правя,майка ми разточва оба (баничарка със стаж!)
Лепенето предполагам знаеш как става?
Ето ти и няколко сайта:

А ето и различни рецепти (смятам голяма част от тях за ресторантьорски "изгъзици",да ме прощават създателите на сайта...):

Погледни тук-стъпка по стъпка с картинки:

Тема Re: Pelmeni?????нови [re: Пoли]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано10.11.04 08:44

АЗ имам пелменица, представлява метална отливка със шестоъгълни гнезда. Разточва се кора, слага се в/у пелменицата, тестото провисва леко в гнездата, там слагам плънката, отгоре захлупвам с втора кора, минавам отгоре с точилката и стават 39 дребни пелменчета. Ако нямах пелменица сигурно нямаше да ми хрумне да си играя да ги правя на ръка. Освен това ги варя в бульон и ги заливам със сухар запържен в масло, или със сметана.

Тема Откъде да си купя...нови [re: Eли]  
Автор kateronka (лудетина)
Публикувано10.11.04 09:12

Ели ,от къде може да се купи такава пелменица в България?
Аз съм виждала само по телевизията...в реклама на телешоп .

Ако сърцето ми е тясно,какво значение има ,че светът е широк?

Тема Re: Откъде да си купя...нови [re: kateronka]  
Публикувано10.11.04 09:18

AZ SASHTO BIH ISKALA DA SI KUPQ NO AZ JIVEQ V USA AKO NQKOI ZNAE OT KADE MOJE TUK DA SE KUPI NEKA KAJE

Тема Re: Откъде да си купя...нови [re: matiya]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано10.11.04 10:30

Купих си я преди години от Москва, но не вярвам да няма и на други места по света, защото е много удобна.

Тема Re: Откъде да си купя...нови [re: Eli]  
Публикувано10.11.04 10:45

Predpolagam che triabva da se prodava po ruskite magazini a tyk okolo nas sa mnogo shte popitam tam .Blagodaria ti

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.