|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
HELPPP! Пъстърва
|
|
Автор | kriskata (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.11.04 15:22 |
|
Моля ви за помощ!
Довечера трябва да впечатлявам един младеж с невероятните си готварски способности , които хич не са толкова невероятни.
Дайте идея как да приготвя пъстърва. Проблемът е, че ще имам най-много 2 часа за готвене!
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: kriskata]
|
|
Автор | luk4o (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.11.04 15:40 |
|
Почистваш размразената или прясната пъстърва, като не забравяш и люспите по кожата!
Разполовяваш по гръбнака и поръсваш обилно откъм разрязаната страна с подправка Котани - Средиземноморска подправка за риба.
Поливаш с олио или зехтин и оставяш в хладилника за 1/2 час. "Пържиш" в сух загрят тиган с тефлоново покритие първо откъм разрязаната страна, после откъм кожата до порозовяване.
Сервираш топла с лимон.
Ако младежът е синът ми, със сигурност ще го впечатлиш!
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: kriskata]
|
|
Автор | kriskata (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.11.04 15:41 |
|
Предварително се извинявам, ако проблемът ми ви е безинтересен или подобен е многократно коментиран, но чета този форум от скоро и не съм мяркала подобна рецепта, а диренето както обикновенно не работи!
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: kriskata]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 09.11.04 15:45 |
|
Ми щом е за младежа - хаде ще ти помагаме . Месото на пъртървата си е "самодостатъчно"както писа тук веднъж един Червоугодник, т.е. както и да го прготвиш все ще успееш да го шашнеш младежа.
Аз лично най я обичам така:
Измиваш и изчистваш рибата от всякъде. Намазваш я с разтопено масло отвън и отвътре (в коремчето) и я намазваш със сол. Пълниш корема с нарязан на ситно магданоз с лимонов сок (1) или с подчеснена квасена сметана и малко нарязан в нея копър (2). Увиваш рибката в алуминиево фолио и печеш. Времето ти е повече от достатъчно, ще успееш и гарнитура да приготвиш към рибката - задушени картофи или задушен подчеснен спанак. Да не забравиш да изстудиш бутилка бяло вино (по мой вкус - Траминер).
Много приятна и емоционална вечер ви желая !
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
Becи (сладкопойно) |
Публикувано | 09.11.04 16:05 |
|
И аз правя горе-долу по същия начин като Ирето, само че предварително си накисвам копър и чесън на прах в зехтин и лимонов сок. След това намазвам хубаво рибката и я увивам във фолио. Пека около 30-40 мин. Сервира се полята със затоплена сметана. Гарнитура пожелание - задушени картофи, моркови, броколи.
Освен във фурна както е с фолиото може да се опече и на скара.
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: Becи]
|
|
Автор | kriskata (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.11.04 16:48 |
|
Благодаря ви много!
Ще се пробвам пък дано стане добре.
Е, ако не стане ще замазвам положението с чар
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: kriskata]
|
|
Автор | бypkaнчe (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.11.04 18:38 |
|
а може и просто да я изпържиш в тигана, предварително оваляна в брашно или галета.
става бързо, лесно и вкусно, по-близко до традиционния български мъжки вкус, отколкото варено-задушеният вкус на приготвената във фолио.
| |
|
Съгласен съм с тебе относно мъжкия вкус.
А и мъжете обичат да ги очароват не точно на масата, а на място, застлано с чаршафи...
Личен опит...
Аз съм привърженик на мариноването на пъстървата в неголямо количество лимонов сок за около час.
След това може да се прави както искаш.
Аз лично бих предпочел да сготвя на пара риба с толкова фино месо.
Да я обезкостя внимателно, т.е., да махна кожата, да отделя внимателно филетата и да ги залея с бял сос, тип "Бешамел", вариант с хрян.
Това не отнема кой знае какво време.
Но за по-начинаещи - овалване в брашно и пържене.
Като сос може да се направи млечно-орехов сос. Без чесън, като се има предвид интимната ситуация. 
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: kriskata]
|
|
Автор |
w_pooh (малък и сладък) |
Публикувано | 10.11.04 07:16 |
|
Можещ да направиш пъстърва на шиш - ефектно, бълзо и вкусно.
Намазваш пъстървата хубаво с лимон и да престои около 1/2 час, след което трябва да намериш дълъг шиш или дървено шишшче, ако едно е малко поставяш две от двете страни. Печеш на скара, като на скарата печеш също и зеленчуци - патладжан, тиквички, червен лук, които предварително си обмазала от двете страни с мазнина. Всичко се поднася на дървена дъска, като пъстървата е повдигната с шишовете на подлажка от зеленчуци....
| |
Тема
|
Re: HELPPP! Пъстърва
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор | kriskata (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.11.04 13:08 |
|
За този вид очароване, мисля, че нямам проблеми
А на пърженето не съм привърженик, хем мирише, хем е вредно.
Както и да е. Благодаря пак на всички /макар и в реплика на Sapiens-s-s/ Мисля, че се справих отлично и усилията ми бяха възнаградени.
 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|