|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Крокант?
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 05.11.04 19:48 |
|
Моля някой да ми каже що е то крокант и как се приготвя?
Имам рецепти в които пише да се прибави крокант, ама дума не се обелва за това как се прави.
| |
Тема
|
Re: Крокант?
[re: medusa]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 05.11.04 19:52 |
|
Майка ми казваше "крокан" на натрошена горена захар (но не загорена до много тъмно -- най-много до кехлибарен цвят). А иначе "крокант" означава хрупкав, хрускав.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?Редактирано от Eдин на 05.11.04 19:53.
| |
Тема
|
Re: Крокант?
[re: Eдин]
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 05.11.04 20:37 |
|
Да, трошена горена захар с ядки било това.
| |
|
Крокан се нарича натрошена смес от карамел и орехи, бадеми или други ядки.
Приготвя се примерно така: В тиган се загряват 2-3 с.л. захар, докато започне да се разтопява. Когато това стане, изсипваш 1/2 чаша едро натрошени орехи, с вариант бадеми, бланширани и обелени бадеми. По желание става и с други ядки, но най-често се прави с орехи или бадеми.
Разбъркват се орехите в захарта, която трябва много леко да започне да променя цвета си към светлокарамелен.
Сместа се изсипва на тънък слой върху намаслена с масло тава и се оставя изстине.
След това се натрошава на дребни късчета.
Това е крокан. По наименованието се разбира състава - орехов крокан, бадемов крокан, фъстъчен крокан... Най-добрият вариант е ядките да бъдат обелени предварително.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."Редактирано от Sapiens-s-s на 05.11.04 23:03.
| |
|
Тъй като тук езиковите проблеми се третират наравно с кулинарните, по които нямам смелост да взема думата, бих си позволила да кажа, че майката на Един е съвсем права като говори за крокан /un croquant -твърда, суха, тънка, хрупкава бисквита с бадеми /, а не за крокант /croquantе - ж.р. на прилагателното croquant/...
Не, че е от особено значение за вкуса му...  
"Силата на духа е за предпочитане пред красотата на сълзите" /Еврипид/
| |
|
И аз от малък го зная като "крокан", но кой-знае защо, като погледнах в Интернет тотално навсякъде се използва като "кроканТ".
Благодаря ти за уточнението, ще бъде от полза за всички (които желаят да научат нещо) в клуба.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."Редактирано от Sapiens-s-s на 05.11.04 22:59.
| |
Тема
|
Re: Крокант?
[re: anbra]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 05.11.04 23:26 |
|
Майка ми не говореше френски и сигурно е казвала това, което е чула, чела или преписала в рецепти от книги и познати. Както и Сапиенс, и аз съм запомнил това, което съм чул и досега не се бях замислял откъде точно идва, защото не го използвам (ако сте забелязали, не се интересувам много от сладкиши). Тогава имахме 3 готварски книги и нито една от тях не е при мен сега, за да видя има ли крокан в някоя от рецептите. Мога да се оправям с френски, както с много други езици, но не го знам и не го говоря. Крокан(т)ът, за който става дума, определено не е бисквита и в него не винаги има бадеми.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
Re: Крокант?
[re: Eдин]
|
|
Автор |
anbra (коя ли е тя) |
Публикувано | 06.11.04 08:10 |
|
Че кроканът не е бисквита и да не съм знаела /поради ограничени кулинарни навици и умения, макар че случаят не е такъв - дори и аз го правя понякога/ съм го прочела в по-горните постинги. Не е тук мястото да обяснявам преноса на семи и участието им във формирането на значението на определено понятие, твърде много ще стане езиковедската подправка в манджите на този клуб...  
"Силата на духа е за предпочитане пред красотата на сълзите" /Еврипид/
| |
Тема
|
Re: Крокант?
[re: medusa]
|
|
Автор |
w_pooh (малък и сладък) |
Публикувано | 06.11.04 08:58 |
|
Моята баба правеше такова нещо, но му казвахме "карамелки". Но тя нареждаше ядките върхи добре измито и намаслено стъкло. Нареждаше ядките върху стъклото и ги заливаше с карамел. След като изтинеше сместта с остър нож подпъхваше и начупваше....
| |
Тема
|
Re: Крокант?
[re: w_pooh]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 06.11.04 10:22 |
|
Не ман кроканът ми е известен предимно като съставка в други сладкиши.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|