|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
KARFIOL ?????
|
|
Автор | LEO (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.04 11:11 |
|
V4era vidiah na pazara karfiol po 10stotinki kiloto!Ne si spomniam takava niska cena da e imalo predi6ni godini.
Kupih i napravih salata:
Svarih go v podsolena voda.Iscedih go i go zaliah s maioneza,kari,samardala,limonov sok.Nariazah 4erven kromit,magdanoz,celina i vsi4ko tova obarkah i podnesoh v goliamo plato ,ukraseno s maslini.
Dosta dobre se polu4i!
Molia daite drugi idei,ako moje i lesni tur6ii,bes sterilizacia!
Mnogo blagodaria,predvaritelno!!!!!
| |
Тема
|
Re: KARFIOL ?????
[re: LEO]
|
|
Автор | Milo (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.04 12:51 |
|
aми в готварските книги има доста рецепти.и аз бих се зарадвала да науча нещо ново
| |
Тема
|
Re: KARFIOL - предложение
[re: LEO]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.04 18:17 |
|
Аз го купих по 0,40 лв, но лошо няма. За две прилични глави дадох 2 лева и си направих туршия.
Само като информация - във Фантастико сега продават карфиол-туршия - ако не се лъжа около 1,40-1,80 буркана.
Измих добре и ги накъсах на розички. Подредих ги в буркани (еднолитрови), между тях сложих обелени скилидки чесън и ги залях с фикса на д-р Оеткер (сладко-кисел и лютив - смесих ги).
Станаха добре на вид. Още не сме ги отпочнали, но мисля, че и на вкус няма да са зле.
Имам и една рецепта записана, но не съм я пробвала още:
КАРФИОЛ И БРОКОЛИ ПО ГЕРМАНСКИ
................................................................
Rheinisches Blumenkohl- Brokkoli – Gemüse
За 45 минути
................................................................
Продукти за 4 порции:
300г броколи
1 малък карфиол 500г
1 китка магданоз
100г масло
75г бадеми на листенца
Muskatnuß – настъргано индийско орехче
1 на върха на ножа настъргана лимонена кора ( химически необработен)
сол и чер пипер
Един съвет: само пресния карфиол е вкусен. Познава се по пресните листа, а и не трябва натрапчиво да мирише на зеле
Приготовление:
1. Брокола се почиства и измива. Твърдите части се отрязват от букетчетата и с остър нож се обелват. Карфиола се освобождава от кочана и листата и розичките се отделят и измиват. Магданоза се измива, подсушава се и се накълцва на ситно.
2. В голяма тенджера се завира 2 пръста (2см ) вода. Прибавя се зеленчука който задушаваме 10 мин. на слаб огън
3. През това време се сгрява маслото да направи лека пяна. Слагат се бадемите, които на среден огън с разбъркване се припържват до златисто кафяво. Прибавят се половината от магданоза, индийското орехче и лимонената кора и се разбъркват.
4. Зеленчука се прецежда, подсушава се леко и се прибавя към маслото с бадемите. Внимателно се разбърква и след като се сгорещи и поеми от маслото се подправя със солта и пипера
5. В една затоплена тарина се подрежда всичко, поръсва се с останалия магданоз и се сервира
Опитай!
| |
|
Е, днес научих нови неща - че имало бадеми на листенца и че съществува думата тарина.
И, че освен д-р Йоткер имало и д-р Оеткер.
Ама с гаранция пък тази рецепта ще е много вкусна, усещам го.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: :-)))
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.04 17:06 |
|
ама не съм го превеждала аз ... 
все пак на рецепти се справям с немския
значи, предполагам, че листенцата на бадемите (един господ знае как бих могла да го направя с ножа - имайки предвид размера ) е нещо като мини-мини филийки нарязан бадем
а за тарината - предполагам, че е производна дума от "тарелка" или може би талер (но това е дървен съд ? )
А може и да е някаква диалектна дума ...???
Е, не се вторачвай толкова  
Това имах, това пуснах
Пък ако опиташ (знам, че си по завързаните рецепти) - сподели после
Привет !  
| |
|

Честно казано, никак не си представям рязане на бадем на филийки...
Идва ми на акъла, че това са двете половинки на бадема, който е бланширан и обелен.
А тарината може и да не е дървена, може да е някакъв стъклен съд, че не виждам как ще затоплиш дървена съдинка.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
не си представяш рязане на бадеми филийки, но страхувам се, ще се наложи да напрегнеш фантазията си, ако претендираш за достоверност и информираност. Има! Продават ги обелени и нарязани на филийки!
| |
Тема
|
Re: KARFIOL ?????
[re: LEO]
|
|
Автор |
OTPOBA (тук-там) |
Публикувано | 02.11.04 17:33 |
|
карфиола става много вкусен паниран
ако искаш пробвай
първо леко се сварява в подсолена вода и после се панира в яйца и галета
става чудесна гарнитура става за мезе на бира и дори и за основно
Редактирано от OTPOBA на 02.11.04 17:34.
| |
|
По-скоро са на люспи, а не на филийки 
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
Тема
|
Re: KARFIOL и още една рецепта ?????
[re: LEO]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.04 18:14 |
|
Виж какво ти изрових от една стара кулинарна книга за карфиол още:
ПИЛЕ С ЦВЕТНО ЗЕЛЕ
(Великотърновско)
Продукти:
1 пиле около 800 г,
растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша),
кромид лук 50 г (1 глава),
брашно 10 г (1 супена лъжица),
домати 200 г (3-4 бр.),
червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка),
цветно зеле 400 г (2 средно големи глави),
кашкавал 100 г,
магданоз и
сол.
Пилето се нарязва на парчета, които се пържат в мазнината до розово оцветяване, а след това се изваждат. В същата мазнина се задушава до омекване ситно нарязаният лук, разбърква се с червеният пипер и се залива с топла вода.
Полученият сос, след като кипне, се посолява и в него се пуска да ври месото. Когато омекне месото, се прибавя накъсаното на цветчета зеле.
Ястието се доварява и се поднася, като се поръсва с настъргания кашкавал и ситно нарязания магданоз.
Прибави я към колекцията си за карфиол.
  
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|