Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:25 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Пълнен далак***нови  
АвторMилo (Нерегистриран)
Публикувано03.11.04 14:12

Тази рецепта има нещо общо с пълнените 4ушки.Подобен на4ин на готвене. Продукти:
1 кг свински далак,300гр ориз,2 глави лук,морков,целина,сурова 4ушка,домат,магданоз,къри,кимион,4убрица,4ер пипер,суш
ен гиозум.
Далака режем на пар4ета колкото пиперки.Правим прорез от едната страна на всяко пар4е---като джоб4е.Пълним със следната плънка:
лука нарязан на ситно се задушава в малко олио , ситно нарязаните 4ушка,морков,целина,домат и като се задушат зелен4уците,прибавяме 1 4аша вода,ориза ,подправките и посоляваме.Сваляме от котлона.Напълнените дала4ета нареждаме в тава, сипваме 3 4аши вода и пе4ем на 200 градуса.По време на пе4енето ги обръщаме да не прегорят.
Да ви е сладко!Много върви с 4ервено вино,та... наздраве!!!!!!!!

Тема Re: Пълнен далак*** [re: Mилo]  
Автор мyнти (излъган)
Публикувано03.11.04 19:19

Благодаря ти за рецептата.
Сега ще ти кажа аз как го приготвям.
Далака цял се цепва по дължина ,плънката от кълцана смес от свинско,
сланинка, праз-лук , чер пипер и сол .Напълвасе зашиваш отвора с конец
и мяташ на скарата,аз го пека на жар.
И по вкусно е телешки далак със плънка от свинско.

Най лесно се реализира рецептат по времето кога се коли прасето,
пък и ако е качествено виното ......ммм

.... да му БЕРА ЛАИКАТА...

Тема Re: Пълнен далак***нови [re: мyнти]  
Публикувано03.11.04 19:59

И аз ти благодаря за твойта рецепта!
В края на ноември ще колят прасето на село и ще опитам по твоя на4ин!
Наздраве!!!!!!!! И да ти е сладко!

Тема Re: Пълнен далак***нови [re: Mилo]  
Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано04.11.04 07:27

Аз съм пълнила свински далачета така:
4-5 далачета
лук -1 кг;
3-4 големи моркова,
300 г гъби,
оливи,
черен пипер, доматено пюре, магданоз и сол на вкус.
Зарзаватът хубаво се задушава с подправките, докато остане на мазнина. След това се прави разрез на далака с нож и се отваря джоб в дълбочина. Пълне се със готовато смес. Поставя се в тавичка. Залива се със 150 г. вино и толкова вода и се пече на 180 градуса около 40 мин.

От известно време обаче, тъй като на животните се дават доста антибиотици и различни "боклуци" не купувам черен дроб и далаци, защото в тях се отлагат всички тези лекарства. Мисля, че не е за препоръчване да се яде карантия, при тази химия в момента. В България се харесва карантията, защото преди, когато хората сами са си гледали животните, след като ги заколят са употребявали всички части от него, т.е нищо не се е изхвърляло от едно животно. А е нямало и хладилници. За това се правят и такива "деликатеси" като създарма, кървавица, пача и тем подобни. При тези химикали, сега не е за предпочитане използването на карантията, защото там те се концентрират.
Е, и аз обичам кървавица запечена с картофи или създарма с яйца....но при тези "рога и копита", които слагат в кървавицата и създармата, не ги купувам, а да си направи човек сам е доста трудоемко и неикономично, ако си купува всичките продукти....
Това е мое лично мнение.....

Редактирано от w_pooh на 04.11.04 07:37.

Тема Re: Пълнен далак***- и по този начиннови [re: Mилo]  
Автор1 жeнa (Нерегистриран)
Публикувано04.11.04 11:47

Здравей !
Чудесно е, че подхвана темата за "Карантия"
С удоволствие, ще си копирам всички предложения по темата.
Аз имам записана само една рецепта, но не съм я използвала досега (не остана време, а и имам доста друго месо в хладилника).
Но ще я предложа във форума. Посочена е в личен сайт, от където съм я взела.
Всъщност тя е вариант на твоята рецепта.

Пълнени свински далаци със задушени зеленуци

Продукти за 1 порция: Далаци - 200 гр, лук - 20 гр, моркови - 10 гр, домати - 50 гр, олио - 15 гр, вино - 40 гр, джоджен, магданоз, червен пипер, чер пипер и сол.

Начин на приготовление: Далаците се измиват и с остър нож се прави разрез откъм вътрешната страна. С ръка внимателно се прави отвор във вътрешността на далака. В мазнината се задушават последователно ситно нарязания зеленчук, прибавят се подправките. Всеки далак се пълни с плънката и се затваря с шишче. Напълнените далаци се нареждат в тавичка с шишчетата нагоре, заливат се с мазнината, виното, малко топла вода и се задушават във фурна, докато омекнат. Сервират се поляти с получения сос.

Привет !

Тема Карантиянови [re: 1 жeнa]  
Публикувано04.11.04 12:10

На село,като колят прасето,мойта свекърва прави от 4ерния дроб един деликатес:
Дробът се нарязва на малки пар4ета ,които се овалват в 4ер пипер,кимион и сол.Взима се кърпата(булото),и се къса на листа.Правят се сърми4ки от пар4етата дроб увити в листата от кърпата.Нареждат се в тави4ка,намазана леко с олио и се пекат в умерена фурна.
Да не забравяме и 4ервеното винце при поднасянето!
Наздраве!

Тема Re: Направо ме застреля с тази вкусотия:-)))нови [re: Mилo]  
Автор1 jena (Нерегистриран)
Публикувано04.11.04 17:09

Благодаря ти, Мило !
Непременно ще пробвам тази година - къде декември
И моят свекър и свекърва дундуркат две прасчета (не много големи и не стари).
Та като отиде мъжът ми да коли шопарчетата (аз няма да ходя, щото ми е жал ) на село и да прибира родителите за зимата - ще му поръчам точно това.
И непременно ще опитам, защото по този начин никога не съм готвила черен дроб.После ще ти пиша ! Ама и сега звучи много, много вкусно
(този знак го използвах в смисъл на облизвам се чревоугоднически)

А за винцето-о-о-о .... Втасва вече. Червеничко и вкусничко, домашно. И здравословно!

Благодаря ти и привет от мен !

Тема Re: Направо ме застреля с тази вкусотия:-)))нови [re: 1 jena]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано03.01.05 23:46

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.