|
Тема
|
Пълнен далак***
|
|
Автор | Mилo (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.11.04 14:12 |
|
Тази рецепта има нещо общо с пълнените 4ушки.Подобен на4ин на готвене. Продукти:
1 кг свински далак,300гр ориз,2 глави лук,морков,целина,сурова 4ушка,домат,магданоз,къри,кимион,4убрица,4ер пипер,суш
ен гиозум.
Далака режем на пар4ета колкото пиперки.Правим прорез от едната страна на всяко пар4е---като джоб4е.Пълним със следната плънка:
лука нарязан на ситно се задушава в малко олио , ситно нарязаните 4ушка,морков,целина,домат и като се задушат зелен4уците,прибавяме 1 4аша вода,ориза ,подправките и посоляваме.Сваляме от котлона.Напълнените дала4ета нареждаме в тава, сипваме 3 4аши вода и пе4ем на 200 градуса.По време на пе4енето ги обръщаме да не прегорят.
Да ви е сладко!Много върви с 4ервено вино,та... наздраве!!!!!!!!
| |
Тема
|
Re: Пълнен далак***
[re: Mилo]
|
|
Автор |
мyнти (излъган) |
Публикувано | 03.11.04 19:19 |
|
Благодаря ти за рецептата.
Сега ще ти кажа аз как го приготвям.
Далака цял се цепва по дължина ,плънката от кълцана смес от свинско,
сланинка, праз-лук , чер пипер и сол .Напълвасе зашиваш отвора с конец
и мяташ на скарата,аз го пека на жар.
И по вкусно е телешки далак със плънка от свинско.
Най лесно се реализира рецептат по времето кога се коли прасето,
пък и ако е качествено виното ......ммм
.... да му БЕРА ЛАИКАТА...
| |
Тема
|
Re: Пълнен далак***
[re: мyнти]
|
|
Автор | Mилo (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.11.04 19:59 |
|
И аз ти благодаря за твойта рецепта!
В края на ноември ще колят прасето на село и ще опитам по твоя на4ин!
Наздраве!!!!!!!! И да ти е сладко!
| |
Тема
|
Re: Пълнен далак***
[re: Mилo]
|
|
Автор |
w_pooh (малък и сладък) |
Публикувано | 04.11.04 07:27 |
|
Аз съм пълнила свински далачета така:
4-5 далачета
лук -1 кг;
3-4 големи моркова,
300 г гъби,
оливи,
черен пипер, доматено пюре, магданоз и сол на вкус.
Зарзаватът хубаво се задушава с подправките, докато остане на мазнина. След това се прави разрез на далака с нож и се отваря джоб в дълбочина. Пълне се със готовато смес. Поставя се в тавичка. Залива се със 150 г. вино и толкова вода и се пече на 180 градуса около 40 мин.
От известно време обаче, тъй като на животните се дават доста антибиотици и различни "боклуци" не купувам черен дроб и далаци, защото в тях се отлагат всички тези лекарства. Мисля, че не е за препоръчване да се яде карантия, при тази химия в момента. В България се харесва карантията, защото преди, когато хората сами са си гледали животните, след като ги заколят са употребявали всички части от него, т.е нищо не се е изхвърляло от едно животно. А е нямало и хладилници. За това се правят и такива "деликатеси" като създарма, кървавица, пача и тем подобни. При тези химикали, сега не е за предпочитане използването на карантията, защото там те се концентрират.
Е, и аз обичам кървавица запечена с картофи или създарма с яйца....но при тези "рога и копита", които слагат в кървавицата и създармата, не ги купувам, а да си направи човек сам е доста трудоемко и неикономично, ако си купува всичките продукти....
Това е мое лично мнение.....
Редактирано от w_pooh на 04.11.04 07:37.
| |
Тема
|
Re: Пълнен далак***- и по този начин
[re: Mилo]
|
|
Автор | 1 жeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.11.04 11:47 |
|
Здравей !
Чудесно е, че подхвана темата за "Карантия"
С удоволствие, ще си копирам всички предложения по темата.
Аз имам записана само една рецепта, но не съм я използвала досега (не остана време, а и имам доста друго месо в хладилника).
Но ще я предложа във форума. Посочена е в личен сайт, от където съм я взела.
Всъщност тя е вариант на твоята рецепта.
Пълнени свински далаци със задушени зеленуци
Продукти за 1 порция: Далаци - 200 гр, лук - 20 гр, моркови - 10 гр, домати - 50 гр, олио - 15 гр, вино - 40 гр, джоджен, магданоз, червен пипер, чер пипер и сол.
Начин на приготовление: Далаците се измиват и с остър нож се прави разрез откъм вътрешната страна. С ръка внимателно се прави отвор във вътрешността на далака. В мазнината се задушават последователно ситно нарязания зеленчук, прибавят се подправките. Всеки далак се пълни с плънката и се затваря с шишче. Напълнените далаци се нареждат в тавичка с шишчетата нагоре, заливат се с мазнината, виното, малко топла вода и се задушават във фурна, докато омекнат. Сервират се поляти с получения сос.
Привет !

| |
Тема
|
Карантия
[re: 1 жeнa]
|
|
Автор | Mилo (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.11.04 12:10 |
|
На село,като колят прасето,мойта свекърва прави от 4ерния дроб един деликатес:
Дробът се нарязва на малки пар4ета ,които се овалват в 4ер пипер,кимион и сол.Взима се кърпата(булото),и се къса на листа.Правят се сърми4ки от пар4етата дроб увити в листата от кърпата.Нареждат се в тави4ка,намазана леко с олио и се пекат в умерена фурна.
Да не забравяме и 4ервеното винце при поднасянето!
Наздраве! 
| |
Тема
|
Re: Направо ме застреля с тази вкусотия:-)))
[re: Mилo]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.11.04 17:09 |
|
Благодаря ти, Мило !
Непременно ще пробвам тази година - къде декември
И моят свекър и свекърва дундуркат две прасчета (не много големи и не стари).
Та като отиде мъжът ми да коли шопарчетата (аз няма да ходя, щото ми е жал ) на село и да прибира родителите за зимата - ще му поръчам точно това.
И непременно ще опитам, защото по този начин никога не съм готвила черен дроб.После ще ти пиша ! Ама и сега звучи много, много вкусно
(този знак го използвах в смисъл на облизвам се чревоугоднически)
А за винцето-о-о-о .... Втасва вече. Червеничко и вкусничко, домашно. И здравословно!
Благодаря ти и привет от мен !
| |
Тема
|
Re: Направо ме застреля с тази вкусотия:-)))
[re: 1 jena]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 03.01.05 23:46 |
|

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
|
|
|