|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Сортове тиква
|
|
Автор | Cъни (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.04 00:11 |
|
На коя тиква се казва "свинска", "бяла", " кестенка"? Как да разбера коя тиква е по-суха и коя по-водна?
| |
|
Свинска се казва на голямата оранжева тиква, бяла на голямата сивобяла, кестенка се казва на т.н. "цигулка", тази, която е дълга крушовидна и тъмнооранжева.
Но може да има и други мнения.
Аз знам тези.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: Сортове тиква
[re: Cъни]
|
|
Автор |
venii (варна) |
Публикувано | 02.11.04 10:41 |
|
Аз взимам само 'цигулки' (точно каквито е описал Сапиенссс). Те най ни харесват защото:
1. мека е и лесно се реже
2. Струва ми се че има 'повече' тиква в нея( в смисъл няма голяма дупка, баси описанието дето го дръпнах)
3.По сладка е
Абе най ни харесват 'цигулките'
| |
Тема
|
Re: Сортове тиква
[re: venii]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 02.11.04 10:51 |
|
"Повече тиква" не знам има ли, но по-малко "дупка" има. Т.е. кухината е по-малка.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
"Кестенка" се казва на голямата бяла тиква. И вкусът е най-кестенов. Чувал съм да й казват още и "балка". "Свинската" тиква се води за "обикновена" или "фуражна". "Цигулката" е още "мускатна". Има и други видове тикви, които не са толкова широко познати у нас -- за тях си нямаме имена.
За сведение на заинтересуваните: на английски всичко, що е тиква, е squash. А видове има много. Pumpkin се казва само на голямата оранжева тиква, използвана за фенерите на Вси светии (Halloween). Тази тиква в България традиционно не се отглежда, но вече я има. Прилича на свинска тиква, но е ярко оранжева и браздите по повърхността й са сравнително по-плитки.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?
| |
|
И семките и са много вкусни. Това са т.н. семки "сакЪзки"
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
Остава открит само въпроса за това как човек може да определи дали тиквата е водна или не.
Това е много важно, но аз не знам начин без да се среже и опита тиквата.
Водната тиква става по-добра за тиквеник и лесно се стърже. Сухата става по-добра за варене и печене.
Има тикви много сладки, има тикви безвкусни.
Не бях чул за "мускатната" тиква, интередно откъде е дошло това название.
Нищо не казваш за голямата пъпчива тиква. Тя към кои спада.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
Голямата пъпчива тиква е малка и не толкова пъпчива тиква, която е пораснала и е станала голяма и пъпчива Обикновена свинска тиква.
А "мускатова" идва от латинското наименование на цигулката Cucurbita moschata
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?Редактирано от Eдин на 02.11.04 17:03.
| |
|
Не трябва ли тогава да е "москатова"? Или е побългарено, за по-удобно...
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
Ами в биологическите латински наименования коренът mosch- се използва за обозначаване на миризмата на мускус (moschus). От друга страна, основният елемент на аромата на мускатните сортове грозде е мускус.
А по начало санскритската думичка "муска" означава тестикул, а истинският мускус се отделя от едно място от мускусния елен.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?Редактирано от Eдин на 02.11.04 18:17.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|