|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Какво да сготвим с праз?
|
|
Автор |
aunt Ogg (непознат
) |
Публикувано | 26.10.04 14:35 |
|
Моля ви,дайте идея за готвене на праз.аз го слагам само в баница и то рядко,а ми се иска да мога да го ползвам по-често.Опитах праз с ориз,но явно нещо обърках и стана гадничко.Предпочитам постно,но и рецепти с месо са добре дошли.Благодаря ви предварително.
| |
|
ПАНИРАН ПРАЗ
-------------------
6-7 стръка праз
2 яйца
олио за пържене
галета
брашно
сол
черен пипер
Добре изчистения и измит праз нарязваме на парчета дълги 7-8см.
Пускаме ги във кипяща подсолена вода и варим на слаб огън, докато омекнат.
Изцеждаме ги и като истинат потапяме всяко парче в брашно, разбито яйце, галета и пак яйце. Пържим до порозовяване.
Внимание! Никога не забравяите да изпиете водата в която е варен празът или да я употребите за супа.  
| |
Тема
|
Re: Какво да сготвим с праз?
[re: aunt Ogg]
|
|
Автор |
Дopoти (Altava) |
Публикувано | 26.10.04 16:55 |
|
Аз много харесвам когато в лещата има праз :)
Много обичам и салата от нарязан праз с доматено пюре и олио ммм
И картофената салата става по-вкусна с праз.
Има едно невероятно ястие което прави майка ми с праз. Ще я питам довечера и ще дам рецептата.
Don't cry because it is over, smile because it happened.
| |
Тема
|
Re: Какво да сготвим с праз?
[re: aunt Ogg]
|
|
Автор |
MилkaЧoko (лилава краВа) |
Публикувано | 26.10.04 17:04 |
|
хм
праз...това звучи гордо... :)
а за праз с ориз...може би е останал с прекалено много вода, т.е. дори малко лигав (няма да се изразявам по-нелицеприятно:))
преди време бях правил някаква измислица с праз - като нищо дори и от тук да съм бил взел рецептата, не помня...
та...много праз се измива, нарязва и задушава (запържва). той сам си пуска доста вода и вмирисва цялата къща :). доста вероятно е и сол да се добави тук... :)
половината от размекнатия праз се изсипва в намазнена тавичка, в/у него поръсваш обилно със сирене и останалия праз.
за заливката най-отгоре (ако не се лъжа) запържваме брашно, добавям вода и разбити няколко яйца
всичко се пъха във фурната
като цяло се получава нещо като кекс с праз - на мен ми хареса, а и околните не се оплакаха след като го опитаха :))
мдам...вероятно можеш да добавиш малко черен пипер към сиренето, да поръсиш с кашкавал или и аз не знам...
може би изпускам и един важен момент - дали не трябва след като се задуши праз да се измие и оцеди добре ? (не помня:))
успех с праза :)
| |
Тема
|
Re: Ами супичка:-)
[re: aunt Ogg]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.10.04 17:48 |
|
Праза - бялата част - се нарязва на колелца.
Задушават се в олио (зехтин) праза, няколко моркова (на шайби с къдрав нож или пръчици) и 1-2 картофа (на кубчета) до омекване.
Отделно в тефлонов тиган се запичат 1-2 с.л. брашно до златисто.
Оставяш малко да поизстине и разреждаш с бульон (количеството е по желание в зависимост от порциите) и сметана.
Тази смес се изсипва към зеленчуците, разбърква се и се кипва да преври.
При сервиране във всяка чиния върху супата се слага лъжица сметана.
Привет !
| |
Тема
|
Re: И още...
[re: aunt Ogg]
|
|
Автор | 1 jena (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.10.04 18:38 |
|
погледни тук - има много предложения:
http://clubs.dir.bg/showflat2.php?Cat=12&Board=gotv&Number=1941069888&page=&view=&sb=&part=all&vc=1
Успех!
| |
|
Тази вечер сготвих това ястие и моите капризници го приеха доста радушно . Ето как става:
1 връзка праз
500 мл доматен сок
1,5 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
сол и чер пипер на вкус
3-4 щипки смлян копър по желание
Празът се нарязва и се задушава в мазнина. Щом поомекне, сипваме доматите и го оставяме да поври 10-тина минути. Ръсим червения пипер, сол и размитото в малко студена вода брашно. Ври още малко и се изсипва в подходяща тавичка. Подправя се с чер пипер и копър и се запича във фурната, докато хване коричка.
Същото ястие може да се приготви с бекон, пушени гърди или сланина. Месцето се нарязва на филийки, които се запържват до златиста коричка и се изваждат. В същата мазнина се задушава празът, а когато го изсипем в тавичката, подреждаме месцето отгоре и тогава запичаме. Вкъщи предпочитаме втория вариант .
| |
Тема
|
Re: Какво да сготвим с праз?
[re: aunt Ogg]
|
|
Автор |
w_pooh (малък и сладък) |
Публикувано | 27.10.04 08:27 |
|
Пилешко месо - гърди - 600 г
пушен бекон или пушени гърди - 200 г
праз 1 кг
бульон пилешки - 1 кубче
гъби - 250 г
магданоз, доматено пюре
черен пипер, сол и...
Пилешкото месо и пушените гърди се нарязват на по-големи кубчета, Празът също се нарязва на кръгчета с размер 1 пръст широки. В глинен гювеч се нарежда ред месо, ред праз, ред гъби и отново..... Накрая се поставя бульона, доматеното пюре и подправките и малко вода. Захлупва се и във фурна около 1.30 м. Ако е много водно накрая се сгъстява с малко брашно... магданоз и вкусотия
| |
|
Извинявам се, че пак се включвам, но в националната ни кухня има една много вкусна студена супа , но незнам името и
Приготвя се от нарязан праз в зелев сок с препечена суха червена чушка(може и люта зависи от предпочитанията). Много е вкусна!
С праз правя и мусака:
Една малка главаичка кромид лук и 700гр. свинска кайма запържвам в малко мазнина.Овкусявам със сол и черен пипер, добавям малко топла вода и оставям на тих огън да се задушава.
10-12 стъбла праз почиствам и нарязвам на парчета дълги по 4-5см.
Задушавам ги с малко мазнина в отделен съд. Като поомекнат добавям малко размито във вода доматено пюре.
В тавичка изсипвам половината от задушения праз, разтилам отгоре задушената кайма, покривам със втори пласт задушен праз и слагам във фурната да се пече. Когато е почти готова заливам мусаката с 1ч.чаша прясно мляко разбито с 3 яйца. Връщам във фурната до зачервяване на заливката. Поднасям топло.
| |
Тема
|
Re: Какво да сготвим с праз?
[re: PeПиЧka]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 27.10.04 10:53 |
|
Не съм сигурен дали това е придобило статус на "студена супа" и как му е името. Пък и ако трябва да му даваме име, смятам, че то не е супа, а чорба. Ако сложиш чубрица и евентуално малко олио, става още по-вкусно. Не знам защо на армеената (зелевата) чорба напоследък й казват зелев сок -- може би звучи по-"купешки", отколкото "чорба", но не е точно, защото сокът е нещо друго.
През зимата аз правя и нещо друго с праз (става и с кромид лук) -- домашна консерва от домати от буркан или бутилка с нарязан наситно праз, сол и олио. Не го знам и не ме интересува студена супа ли е, салата ли е или разядка, нито пък дали има име, но е вкусно.
А иначе вкъщи празът се използва просто като зеленчук наред с останалите, които използваме ежедневно -- моркови, лук, целина, чушки, картофи, тиквички. Слагаме го в супи, китайско пържено във вок, почти всички салати и къде ли не още. Затова от специални рецпети спраз много не съм се интересувал и в момента нямам под ръка. Тук праз има през цялата година.
-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?Редактирано от Eдин на 27.10.04 10:59.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|