Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:23 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Какво да сготвим с праз?нови  
Автор aunt Ogg (непознат )
Публикувано26.10.04 14:35

Моля ви,дайте идея за готвене на праз.аз го слагам само в баница и то рядко,а ми се иска да мога да го ползвам по-често.Опитах праз с ориз,но явно нещо обърках и стана гадничко.Предпочитам постно,но и рецепти с месо са добре дошли.Благодаря ви предварително.

Тема Re: Какво да сготвим с праз?нови [re: aunt Ogg]  
Автор PeПиЧka ()
Публикувано26.10.04 15:04

ПАНИРАН ПРАЗ
-------------------

6-7 стръка праз
2 яйца
олио за пържене
галета
брашно
сол
черен пипер
Добре изчистения и измит праз нарязваме на парчета дълги 7-8см.
Пускаме ги във кипяща подсолена вода и варим на слаб огън, докато омекнат.
Изцеждаме ги и като истинат потапяме всяко парче в брашно, разбито яйце, галета и пак яйце. Пържим до порозовяване.
Внимание! Никога не забравяите да изпиете водата в която е варен празът или да я употребите за супа.

Автор Дopoти (Altava)
Публикувано26.10.04 16:55

Аз много харесвам когато в лещата има праз :)
Много обичам и салата от нарязан праз с доматено пюре и олио ммм
И картофената салата става по-вкусна с праз.
Има едно невероятно ястие което прави майка ми с праз. Ще я питам довечера и ще дам рецептата.

Don't cry because it is over, smile because it happened.

Автор MилkaЧoko (лилава краВа)
Публикувано26.10.04 17:04

хм
праз...това звучи гордо... :)

а за праз с ориз...може би е останал с прекалено много вода, т.е. дори малко лигав (няма да се изразявам по-нелицеприятно:))

преди време бях правил някаква измислица с праз - като нищо дори и от тук да съм бил взел рецептата, не помня...

та...много праз се измива, нарязва и задушава (запържва). той сам си пуска доста вода и вмирисва цялата къща :). доста вероятно е и сол да се добави тук... :)
половината от размекнатия праз се изсипва в намазнена тавичка, в/у него поръсваш обилно със сирене и останалия праз.
за заливката най-отгоре (ако не се лъжа) запържваме брашно, добавям вода и разбити няколко яйца

всичко се пъха във фурната

като цяло се получава нещо като кекс с праз - на мен ми хареса, а и околните не се оплакаха след като го опитаха :))

мдам...вероятно можеш да добавиш малко черен пипер към сиренето, да поръсиш с кашкавал или и аз не знам...
може би изпускам и един важен момент - дали не трябва след като се задуши праз да се измие и оцеди добре ? (не помня:))

успех с праза :)

Тема Re: Ами супичка:-)нови [re: aunt Ogg]  
Автор1 jena (Нерегистриран)
Публикувано26.10.04 17:48

Праза - бялата част - се нарязва на колелца.
Задушават се в олио (зехтин) праза, няколко моркова (на шайби с къдрав нож или пръчици) и 1-2 картофа (на кубчета) до омекване.
Отделно в тефлонов тиган се запичат 1-2 с.л. брашно до златисто.
Оставяш малко да поизстине и разреждаш с бульон (количеството е по желание в зависимост от порциите) и сметана.
Тази смес се изсипва към зеленчуците, разбърква се и се кипва да преври.
При сервиране във всяка чиния върху супата се слага лъжица сметана.
Привет !

Тема Re: И още...нови [re: aunt Ogg]  
Автор1 jena (Нерегистриран)
Публикувано26.10.04 18:38

погледни тук - има много предложения:
http://clubs.dir.bg/showflat2.php?Cat=12&Board=gotv&Number=1941069888&page=&view=&sb=&part=all&vc=1
Успех!

Тема Re: Яхнийка с празнови [re: aunt Ogg]  
Автор Stefanie (непозната)
Публикувано26.10.04 21:05

Тази вечер сготвих това ястие и моите капризници го приеха доста радушно. Ето как става:

1 връзка праз
500 мл доматен сок
1,5 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
сол и чер пипер на вкус
3-4 щипки смлян копър по желание

Празът се нарязва и се задушава в мазнина. Щом поомекне, сипваме доматите и го оставяме да поври 10-тина минути. Ръсим червения пипер, сол и размитото в малко студена вода брашно. Ври още малко и се изсипва в подходяща тавичка. Подправя се с чер пипер и копър и се запича във фурната, докато хване коричка.
Същото ястие може да се приготви с бекон, пушени гърди или сланина. Месцето се нарязва на филийки, които се запържват до златиста коричка и се изваждат. В същата мазнина се задушава празът, а когато го изсипем в тавичката, подреждаме месцето отгоре и тогава запичаме. Вкъщи предпочитаме втория вариант .

Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано27.10.04 08:27

Пилешко месо - гърди - 600 г
пушен бекон или пушени гърди - 200 г
праз 1 кг
бульон пилешки - 1 кубче
гъби - 250 г
магданоз, доматено пюре
черен пипер, сол и...
Пилешкото месо и пушените гърди се нарязват на по-големи кубчета, Празът също се нарязва на кръгчета с размер 1 пръст широки. В глинен гювеч се нарежда ред месо, ред праз, ред гъби и отново..... Накрая се поставя бульона, доматеното пюре и подправките и малко вода. Захлупва се и във фурна около 1.30 м. Ако е много водно накрая се сгъстява с малко брашно... магданоз и вкусотия

Автор PeПиЧka ()
Публикувано27.10.04 10:00

Извинявам се, че пак се включвам, но в националната ни кухня има една много вкусна студена супа , но незнам името и
Приготвя се от нарязан праз в зелев сок с препечена суха червена чушка(може и люта зависи от предпочитанията). Много е вкусна!
С праз правя и мусака:
Една малка главаичка кромид лук и 700гр. свинска кайма запържвам в малко мазнина.Овкусявам със сол и черен пипер, добавям малко топла вода и оставям на тих огън да се задушава.
10-12 стъбла праз почиствам и нарязвам на парчета дълги по 4-5см.
Задушавам ги с малко мазнина в отделен съд. Като поомекнат добавям малко размито във вода доматено пюре.
В тавичка изсипвам половината от задушения праз, разтилам отгоре задушената кайма, покривам със втори пласт задушен праз и слагам във фурната да се пече. Когато е почти готова заливам мусаката с 1ч.чаша прясно мляко разбито с 3 яйца. Връщам във фурната до зачервяване на заливката. Поднасям топло.

Тема Re: Какво да сготвим с праз? [re: PeПиЧka]  
Автор Eдин (такъв)
Публикувано27.10.04 10:53

Не съм сигурен дали това е придобило статус на "студена супа" и как му е името. Пък и ако трябва да му даваме име, смятам, че то не е супа, а чорба. Ако сложиш чубрица и евентуално малко олио, става още по-вкусно. Не знам защо на армеената (зелевата) чорба напоследък й казват зелев сок -- може би звучи по-"купешки", отколкото "чорба", но не е точно, защото сокът е нещо друго.

През зимата аз правя и нещо друго с праз (става и с кромид лук) -- домашна консерва от домати от буркан или бутилка с нарязан наситно праз, сол и олио. Не го знам и не ме интересува студена супа ли е, салата ли е или разядка, нито пък дали има име, но е вкусно.

А иначе вкъщи празът се използва просто като зеленчук наред с останалите, които използваме ежедневно -- моркови, лук, целина, чушки, картофи, тиквички. Слагаме го в супи, китайско пържено във вок, почти всички салати и къде ли не още. Затова от специални рецпети спраз много не съм се интересувал и в момента нямам под ръка. Тук праз има през цялата година.

-- Liebchen - sweetnessheart, what watch?
-- Ten watch.
-- Such much?

Редактирано от Eдин на 27.10.04 10:59.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.