Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:00 09.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Масловки....нови  
Автор abettor (все по-хубав)
Публикувано23.10.04 17:07

...имам един килограм. Пресни.
Някаква идея как да ги сготвя?
Благодаря!

Кой ще прави палачинките утре?

Тема Re: Масловки....нови [re: abettor]  
Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано23.10.04 18:44

Само панирани...

Тема А как?нови [re: w_pooh]  
Публикувано23.10.04 19:13

Все пак съм мъж....

Тема малко съвети от Буркан4енови [re: abettor]  
Автор 263 (AF)
Публикувано23.10.04 20:55

Позволявам си да я цитирам:
масловките трябва да се обработват много скоро след набирането им, иначе не траят.
не се мият във вода, да не направиш тази грешка! обелва се кожицата отгоре с нож или направо с ръце. ако са стари - махаш и гъбестата част отдолу. доста фира дават и е мръсно, затова много хора даже не ги берат, а гъбата е много вкусна.
аз мисля, че се правят най-добре задушени с масло или на гъбена каша.

Тема Те това е....нови [re: 263]  
Публикувано24.10.04 14:34

....когато най му трябва помощ на човек никаква конкретна рецепта няма.
Дреме ми как да ги измия гъбите като после (измити) не знам какво да ги правя.
Нека да ви тежи на съвестта един килограм похабени пресни масловки.

Тема Re: Те това е....нови [re: abettor]  
Автор 263 (AF)
Публикувано24.10.04 14:37

Направи ги с ориз, който преди това си задушил с малко бяло вино и 1 куб4е бульон.

Тема Re: Те това е....нови [re: abettor]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано24.10.04 15:30

Аз не искам да ми тежеш на душата...
Значи, по принцип гъби не бива да се мият, но не е догма. Както и не бива да се режат, а се чупят на ръка на подходящи парченца. Но и това не е догма.
Обикновено се поръсват с брашно, объркват се на сухо и така брашното почиства повърхностите на гъбата.
При масловките рандеманът е много нисък, защото задължително се обелва долната, гъбеста повърхност под шапката, прилича на дунапрен и е жълта на цвят.
След това вече могат да се готвят.
Аз бих ти препоръчал да ги задушиш в масло около 15- 20 мин., да ръснеш малко черен пипер и сол.
Това може да си го хапнеш само така, но може да е заготовка за друго ястие.
Например, можеш да чукнеш 4-5 яйца, да изчакаш 2 мин. и да ги поразбъркаш, така че да станат на парцали.
Можеш да направиш много вкусна каша.
За целта слагаш 2-3 от вече задушените гъби да се сварят в 1 л. вода, леко подсолена.
В мазнината, в която са се задушавали гъбите можеш да сипеш 2 пълни с.л. брашно, да го позапържиш до много светлокафяво, след което да го разредиш при непрекъснато бъркане с бульона от гъбите до не много гъста каша (след изстиване много се сгъстява!). Гъбите нарязваш на малки парченца и ги връщаш в кашата. Можеш да подправиш с малко лют пипер и/или добре счукана скилидка чесън.
Можеш да ползваш заготовката и да ги сготвиш с ориз.
Слагаш гъбите в тенджера или тавичка, според това, как искаш да ги сготвиш - в тенджера или на фурна.
Ще продължа с варианта за фурна.
В тавичката наливаш 3 1/2 чаши вода, ако си използвал мазнината за друго ядене (тя е най-ценна, защото е чудесно овкусена със соковете е ароматите на гъбите), добавяш зехтин или масло (ако не те е страх още от холестерола...Ама нали ти ставаш "Все по-хубав", значи не те е страх още ), начупваш или нарязваш вече задушените в масло гъби, пъхаш във фурната ( на 4 горе и долу) и чакаш да заври. Докато чакаш, пиеш една бира за настроение, изсипваш в купичка една чаша ориз, промиваш го добре, докато спре да пуска мътнобяла вода.
Като заври добре течността във фурната, изсипваш и разпределяш ориза равномерно по тавичката.
Оставяш го за 15 мин пак във фурната, намаляваш на 1 отгоре и отдолу и го оставяш така за 30 мин. Изключваш нагряването и оставяш тавичката за още 10 мин. във фурната.
Това е.
Накрая поръсваш с черен пипер, по желание и със ситно нарязан магданоз.
Сервираш като поизстине.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Тема Мерси....нови [re: Sapiens-s-s]  
Публикувано24.10.04 15:41

....а цялата ли долна мъхеста част (като дунапрен) да махна или само част от нея? Че то, ако я махна цялата, май няма да остане гъба :))))

Редактирано от abettor на 24.10.04 15:42.

Тема Re: Мерси....нови [re: abettor]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано24.10.04 15:54

Е, точно затова ти казах, че им е нисък рандемана...
Цялата се маха и от величествената гъба остава един тънък слой, но пък много вкусен.
Така, де, гъбата отначало изглежда едра и месеста, но като обелиш долната част май остава 1/3 само.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Редактирано от Sapiens-s-s на 24.10.04 15:55.

Тема Абе, направих го....нови [re: Sapiens-s-s]  
Публикувано25.10.04 17:02

.....мешано.
Първо ги почистих - според мен това е най-къртовската част от занятието.
После ги начупих (с ръчичка) :)))
Задуших ги с малко маргарин (нямах масло) и зехтин. Когато се задушиха им чукнах две сурови яйца и разбърках.
Тук мислех да ги ям директно, но размислих!
Сварих две малки торбички ориз (Ънкъл Бенс). Към гъбите добавих едно кубче "босилек и копър" на "Маги". Добавих сварения ориз към гъбите. Сложих и половинка бурканче млени домати с копър (на "Сторко"). Малко чесън на прах. Малко черен пипер.
Къкри около 15 минути на бавен огън. Понеже се сгъсти сложих от водата, в която вря ориза.
Става за ядене - дори е вкусно. Лошото е, че жена ми отказва да го яде защото я е страх от гъби :)))
Кво пък - ще си го ям сам.

Мерси!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.