Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:34 15.01.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема лютеницанови  
Авторlva (Нерегистриран)
Публикувано23.10.04 00:45



Кажете моля рецепта, но да не е много сложна.
Тези, които сте в чужбина, правите ли си лютеница ? Решила съм да направя, пък да видим какво ще излезе.
Споделете моля ви!
Благодаря!



Тема Re: лютеницанови [re: lva]  
Автор lsabell (chervenokoska)
Публикувано23.10.04 02:36



Имам едократен опит ( не достатъчно сполучлив , както се изразиха моите ) . За мое щастие в околните магазини внасят БГ лютеница , така че съм спретната поне в това отношение .



Тема Re: лютеницанови [re: lva]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано23.10.04 15:32



Много зависи от това какво е понятието ти за лютеница.
Някои обичат всичко, което е с пастообразна консистенция и има червен цвят, други, като мене например, обичат да си личи червената чушка, да е едросмляна.
При първия вариант се слагат най-различни пълнители, като моркови, тиква, патладжан, повече от необходимото домати, така че лютеницата става и повече по количество и по-лека като вкус.
Конкретизирай какъв е твоя вкус, и на семейството ти, разбира се и ще ти дам подходящите рецепти. В клуба има много хора, които са публикували чудесни рецепти за лютеници, защо не опиташ да потърсиш и в архива.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."


Тема Re: лютеницанови [re: Sapiens-s-s]  
Авторlva (Нерегистриран)
Публикувано23.10.04 15:46



Здрасти!
Пробвах да намеря в архива, но маи не ми работи
Ние наи харесваме каквато съм купувала от магазините в Бг. Наи вече онази с хорцето.
Ако имаштакава рецепта, даваи да я започвам, че само днес ми е свободен ден.
Благодаря



Тема Re: лютеницанови [re: lva]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано23.10.04 16:26



ЛЮТЕНИЦА
===========

6 кг. месести червени чушки,
3 кг. домати,
750 мл. олио,
1 ч.чаша сол,
1 ч.чаша захар,
3-4 люти чушки.

Чушките се измиват, почистват се от дръжките и семките.
Задушават се заедно с лютите чушки с половин чаша вода до омекване, обелват се и се претриват през сито.
Отделно се задушават без вода нарязаните на едро домати и също се претриват.
Доматеното пюре се вари в широк съд докато водата се изпари и пюрето се посгъсти.
Добавя се и пюрето от чушки и се вари до сгъстяване. Олиото се препържва и заедно със солта и захарта се добавя към края на варенето.
Лютеницата се насипва гореща в добре измити и сухи буркани до ръба.
Бурканите се самостерилизират като се затварят с капачки веднага и се обръщат до пълното изстиване на лютеницата.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."

Редактирано от Sapiens-s-s на 23.10.04 16:31.



Тема Re: лютеницанови [re: lva]  
АвторAsss (Нерегистриран)
Публикувано23.10.04 16:38



Обикновенна лютеница

Три кг домати и двойно повече чушки. Доматите е желателно да са по-месести, а чушките - месести и червени. Най-вкусни лютеници стават с камби. Камбата - според мен - е най-сладката чушка, която имаме. Най-добре е чушките да са хубаво узрели - червени, защото са по-сладки.

І ви вариант

Чушките сварени в малко вода, пасирани и претрити за да им се махнат всички люспи и останали семки. Доматите нарязани на едро (без зеленото около дръжката) в тенджера да заврат за да се отпуснат и да могат лесно да се претрият. Двете пюрета се смесват и в разлата тава (най-добре медна и на огън) започва да се сгъстява лютеницата. Най-лесно се познава с дървена бъркалка до каква степен се е сгъстила. Когато започне да оставя някаква следа при разбъркване тогава се добавя сол според вкуса, но 3 с.л. не са много за този зеленчук. Около 200-300 мл олио, черен пипер смлян около 1 ч.л. Вари се до пълно изпарение на водата. Това го разбираш като сложиш дървената лопатка в тавата и я оставиш така около 3-5 мин. Водата се събира над нея. Колкото е по-малко толкова по-добре. Ако доматите са кисели и лютеницата ти се струва много кисела можеш да сложиш захар - това вече се опитва. Но е по-добре да замениш захарта с мед, ако можеш да си го позволиш. Ако имаш раздразнен стомах от лютеница с мед няма да получаваш киселини.
Ако можеш непрекъснато да я бъркаш може да позасилиш огъня, но ако не можеш я вари на по-слаб. Така няма да ти пльока и вероятността да ти загори е много по-малка. Обирай я отстрани за да не загори и да се разтвори в самата лютеница - започва да горчи.
Ако неможете да понасяте миризмата на пушек (тя поема такава) я сгъстявай в печката. Фурната включена на максимум. Тогава внимавай да не хваща корички отгоре и отстрани. Ако я поотървеш, извади тавата от фурната и ги обери (изстържи, ако са отстрани) с лъжица и продължавай.
Ако случайно ти загори лютеница в момента в който разбереш това я прехвърли в друг съд без много да обираш дъното.

Втори вид

Разлика е в това, че чушките не са варени, а печени, обелени и смлени. Можеш да ги мелиш както ти харесва - по-едро, по-дребно. Можеш и да ги кълцаш със сатър или по-голям нож. Въпрос на желание и време защото е голяма играчка въпреки, че това е прекалено малко като количество.

Това по мое мнение е най-елементарния вид лютеница и най-универсалния. Така направена тя става за всичко. Да се яде като лютеница, за запръжки и сосове. Аз почти не използвам само домати в ядене. Слагам си лютеница.

Мое мнение е и че тази пропорция е универсална 1 обем домати и 2 обема чушки. Към тази смес можеш да добавяш и по 1 обем: карофи, тиквички, карфиол, тиква, люти чушлета, патладжан, моркови, дори зеле. Сварени и смляни, скълцани, пасирани - според вкуса , предпочитанието и за какво мислиш да я ползваш. Можеш да добавиш и различни плодове - круши, ябълки, праскови, (със сини сливи много не я възприех. Нещо цвета не успях да докарам). Лютениците с плодове стават по-сладки от лютениците със зеленчуци. За това можеш да намалиш или съвсем да махнеш захарта-меда.

Подправките зависят от това какво слагаш в добавка. Подбираш по предпочитание.

Избягвам да слагам в лютеница чесън въпреки, че много го обичаме. Ако си го добавяш допълнително няма да се съобразяваш, че неможеш да си хапниш лютеница за закуска защото ще излизаш.

Към готовата лютеница при консумиране можеш да добавяш орехи, праз, сирене или извара.

Лютеници може да се правят и само от домати и зеленчук без чушки, но стават кисели според мен. Или само от чушки - те пък стават по-сладки, но малко като количество за цената която си заформят.

Как ще прецениш да я направиш това зависи от възможностите ти. Но явно ги имаш щом толкова късно правиш лютеница. Вече всичко е доста скъпо.

Друго за сега не се сещам. Успех. Чувала съм, че извън България нашата лютеница трудно се прави.



Тема Re: лютеницанови [re: lva]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано23.10.04 16:48



ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА
===================

5 кг. червени чушки,
4 1/2 кг. домати,
1 1/2 кг. картофи,
1 кг. моркови,
600 гр. лук,
200 гр. чесън,
60 гр. люти чушки,
1,2 л. олио,
80 гр. сол.

Измийте чушките и ги почистете от дръжките и семките.
Бланширайте ги за 4-5 мин. във вряща вода.
Веднага ги охладете в съд със студена вода. Обелете ги и ги смелете в месомелачка.
Измийте доматите и ги бланширайте както чушките, след което ги настържете на едро ренде.
Сварете картофите и ги обелете.
Измийте морковите и ги бланширайте за 3-4 мин. в подсолена вода.
Смелете в месомелачката картофите и морковите.
Почистете лука и го смелете и него в месомелачката, след което го запържете.
Обелете чесъна и го нарежете на ситно.
Изчистете магданоза и го нарежете на ситно.
Сложете в широк плитък съд смлените домати и ги сгъстете при непрекъснато бъркане, така че обемът им да остане 1/3 от първоначалния.
Прибавете смлените чушки, картофи, моркови, лук, чесън, магданоз, лютите чушки и солта. Препържете олиото и го добавете.
Разбъркайте сместа добре, загрейте до кипване и свалете от огъня.
Напълнете още гореща лютеницата в сухи буркани, запечатайте ги с капачки и стерилизирайте 30 мин.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."


Тема Re: лютеницанови [re: lva]  
Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано23.10.04 18:43



Която и да е рецепта да избереш, трябва да знаеш, че те очаква доста работа и врътня, както се казва, защото всеки един от зеленчуците, дали е печен или варен във вода, трябва да се почисти и смели. Тогава започва и другата трудност - как в домашни условия ще "свариш" лютеницата, защото трябва да бъде в разлят съд, за да се изпарява по-бързо водата, освен това като започне да се "пържи" започва и да пръска, което значи, че трябва да опаковаш печката си по възможност, защото в противен случай след това доста трябва да чистиш. За това в България лютеница се прави с "табиет" - т.е по няколко дена, защото се правят по няколко дози и врътнята е голама. За това се използват големите медни тави и се вари на огън, да става бавно, да не загаря и да се "вари" равномерно.
Така, че моят съвет е: по-добре е някой от Б-я да ти донесе повече бурканчета, отколкото да я свършиш цялата работа за един ден и да се получат не повече от 1-2 бурканчета лютеница. А за труда по изработката и по почистването след това - не си струва....
Така, че наслука...



Тема Re: лютеницанови [re: w_pooh]  
Автор Sapiens-s-s (човек)
Публикувано23.10.04 23:32



Някои правят лютеница и във фурната, на по-ниска температура. Изпарява се при често бъркане, за да не загори горния слой. Само съм чувал, не съм пробвал по този начин.
Но, ако нямаш условия да запалиш огън навън и разлата тава, това също е възможност, в тавата, която е към фурната.

"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."


Тема Re: лютеницанови [re: Sapiens-s-s]  
Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано24.10.04 11:10



Казваш, че "някои" правят..... Аз съм варила лютеница и знам колко пръска независимо колко е нисък градуса на печката. Най-добре се "изпича" на котлона при непрекъснато бъркане и на температура 150 градуса, при няколко часово висене около печката. На вън, на огън става много по-бързо, но не всеки може да си предложи такива условия.
Вярно е, че домашната лютениза не може да бъде заменена с никоя друга, но при съвременните условия е за предпочитане купешката, защото за 2-3 бурканчета не можеш да си платиш само електричеството, което ще изхабиш....
Но това и въпрос на избор....
Е, друго си е на вилата да ти замирише на печен чушки.... на тенекия.... и на добре "изпечена" лутеница.....просто пръстите да си оближеш...


Редактирано от w_pooh на 24.10.04 11:13.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.